Een slachtoffer van terreur in Jeruzalem

De Nederlandse Marieke Veldman zat op 13 oktober in Jeruzalem in de bus. Twee jongemannen kwamen bij haar zitten. Eenmaal op weg sprongen de mannen op een riepen ‘Allehu akbar’ en begonnen met messen te zwaaien. Eén van de mannen stak Marieke zesmaal, in de schouder, arm en borst. Toen riep ze heel hard de naam van Jezus. Dat heeft me gered, zegt ze. De aanvaller stopte.

De aanslag in bus 78 was nabij de wijk Armon HaNetziv in Jeruzalem. De Palestijnen proberen op allerlei manieren de Israëli’s te verwonden, met auto’s op bushaltes inrijden en granaataanvallen. Het geweld begon met een gerucht dat Israël de status van de Tempelberg zou veranderen. Israël ontkent deze geruchten.

De terroristen kwamen uit een Arabisch dorpje Jabel Mukaber en waren met messen bewapend. Ze hebben twee mensen gedood en 17 verwond. De aanval op juist iemand als Marieke Veldman, is bijzonder. Zij heeft veel arabische kinderen grootgebracht. Haar hele leven staat in het teken om Arabieren te helpen. ‘Ik begrijp dat er veel frustratie is tussen Arabieren en Joden, maar om nu zo te reageren? Niemand verdient het om zo te sterven’, zei Marieke.

Inmiddels is Marieke herstellende van haar verwondingen. Het vergeven vond ze gemakkelijker dan gedacht. Zij gelooft dat deze terrorist mag blijven leven en dat God hem aanraakt. Ook God heeft nog een plan met mij. Marieke is nu aangewezen op hulp van anderen en moet het trauma leren verwerken. De ICEJ wenst haar toe dat ze zonder angst mag blijven reizen in Jeruzalem. We ondersteunen haar om haar dagelijkse routine weer te kunnen oppakken. Helpt u mee?

Geschreven door Nicole Jansezian