Aliyah seminar

De Internationale Christelijke ambassade Jeruzalem heeft onlangs een speciaal Aliyah-seminar gesponsord voor Oekraïense Joden, georganiseerd door het Joodse Agentschap voor Israël op de eenjarige verjaardag van de Russische invasie van Oekraïne. Meer dan 100 Oekraïense Joden woonden dit intensieve fast-track-programma bij voor immigratie naar Israël. Het seminar werd gehouden in de West-Oekraïense bergen, ver weg van de voortdurende gevechten in het oosten.

Aliyah seminar group

In werkelijkheid sleept het conflict in Oekraïne zich al negen pijnlijke jaren voort, sinds februari 2014 toen de spanningen tussen Rusland en Oekraïne voor het eerst uitbraken in geweld dat de regio is blijven verwoesten. Terwijl de gevechten escaleerden, voelden onschuldige burgers zich gevangen, hun leven voor altijd veranderd door de chaos rondom hen. Dat noodlottige jaar kwam de ICEJ onmiddellijk in actie, sponsorde levensreddende, tweedaagse immigratie-voorbereidingsseminars weg van de gevechten, evenals vluchten en integratieondersteuning voor vluchtelingen die naar Israël wilden komen voor veiligheid. Dankzij jouw trouwe gaven en gebeden is de niet-aflatende steun dag na dag, week na week, jaar na jaar voortgezet.

Ukrainians and candles

De botsingen in het oosten zijn sinds afgelopen zomer in schaal, reikwijdte en intensiteit geïntensiveerd, waarbij ze zich genadeloos richten op onschuldige burgers en de energie-infrastructuur in Oekraïne. Vanaf 12 maart 2023 zijn meer dan 8.000 burgers gedood in het conflict. Soms komt het enige licht dat de duisternis op Shabbat doorboort van de kaarsen, vanwege aanvallen op elektriciteitscentrales. Er waren vijf luchtaanvallen in oktober en november die grote shutdowns veroorzaakten, waaronder een black-out in het hele land op 23 november 2022 die meer dan 12 miljoen Oekraïners trof.

Met name voor de Joodse gemeenschap van Oekraïne is de situatie verschrikkelijk. Joodse families staan voor enorme uitdagingen, van de vernietiging van hun huizen en gemeenschappen tot de constante dreiging van geweld en vervolging. De voortdurende oorlog en het geweld hebben veel Oekraïense Joden getraumatiseerd en geterroriseerd, vooral kinderen, waardoor diepe psychologische en emotionele littekens achterblijven die een leven lang kunnen duren. De steun en hulp van organisaties zoals ICEJ en het Joodse Agentschap bieden echter een baken van hoop in de duisternis.

Two new immigrants

Te midden van deze crisis heeft de christelijke ambassade ingegrepen om hulp te bieden aan mensen in nood. ICEJ erkende de dringende noodzaak om de Oekraïense Joden veilig naar Israël te immigreren en begon levensreddende seminars te sponsoren om hen op weg te helpen. De immigratie uit Oekraïne gaat snel door met ongeveer 100 mensen per week, nadat Israël in 2022 meer dan 15.000 nieuwe immigranten uit Oekraïne verwelkomde.

Het recente seminar van het Joodse Agentschap gaf Oekraïense Joden een sprankje hoop en een weg naar veiligheid te midden van de wanhoop. Het fast-track Aliyah-programma werd geleid door senior JAFI-leiders, als Max Lurye, die in Dnipro werd geboren en die heeft geholpen duizenden immigranten te redden in de negen lange jaren sinds de oorlog begon. De onophoudelijke steun van de ICEJ biedt hun onderdak, voedsel, troost en stilteplaatsen in deze tijd van grote nood.

In deze jaren is de steun van ICEJ standvastig gebleven, waardoor de hoognodige verlichting wordt geboden aan degenen die getroffen zijn door het conflict in Oekraïne. Naarmate de gevechten toenemen blijft ICEJ Joden uit Oekraïne helpen om naar Israël te emigreren. ICEJ biedt pre-immigratieprogramma’s, transport, onderdak, vluchten en onmiddellijke integratiehulp aan. Tot op heden heeft ICEJ bijna 4.000 van deze Oekraïense Joden bijgestaan bij dergelijke inspanningen.

Rachel Perlmuter

Een van de Olim die ICEJ heeft geholpen om te ontsnappen aan de oorlog in Oekraïne, is de 74-jarige Rachel Perlmuter die in Oost-Oekraïne woonde. Haar stad kwam dit jaar onder zware beschietingen te liggen, wat het voor haar moeilijk maakte om medische zorg te krijgen en de dagelijkse insuline die ze nodig heeft om haar diabetes te beheersen. Met de hulp van het Joodse Agentschap en ICEJ maakte ze een lange reis naar een nabijgelegen voormalige Sovjetrepubliek waar ze al haar reisdocumenten kon veilig stellen. Het duurde meer dan een maand, maar uiteindelijk was ze in staat om op een door ICEJ gesponsorde vlucht naar Israël te vliegen. Al haar uitgaven werden gedekt door de christelijke ambassade en ze woont nu in een centrum in Beersheba. Danielle Mor van het Joodse Agentschap zei: “Rachel (Ruchlya) vertelde dat ze niet lang na de oorlog werd geboren. Er was altijd antisemitisme om haar heen. Zowel haar roepnaam als haar familienaam waren zeer Joodse namen, ze leed enorm, maar ze heeft zelfs nooit overwogen om haar namen te veranderen. Ze was er altijd trots op Joods te zijn. Nu ze hulp krijgt in haar nood en ze in staat is om op 76 -jarige leeftijd een nieuw leven in Israël te beginnen, zegt ze dat ze nu weet dat deze trots echt gerechtvaardigd was. Ruchlya’s Aliyah werd grotendeels ondersteund door ICEJ.”

Door belangenbehartiging, hulp en actie, heeft het werk van de ICEJ en onze partners van het Joodse Agentschap voor Israël verstrekkende gevolgen gehad, waardoor de veilige doorgang van Oekraïense joden naar Israël wordt vergemakkelijkt en ondersteuning biedt voor hun succesvolle integratie in nieuwe gemeenschappen. Hoewel er enorme uitdagingen blijven bestaan, blijven deze organisaties onvermoeibaar werken om hulp te bieden aan mensen in nood. Hun inspanningen vertegenwoordigen een levenslijn van hoop voor de toekomst, die troost en verlichting bieden voor degenen die getroffen zijn door geweld en oorlog.

Overweeg om met ons samen te werken om deze levensreddende hulp en steun te blijven bieden om de Joden van Oekraïne naar Israël te brengen. Geef vandaag nog via: doneren.icej.nl/doneren

door Annaliese Johnson