Oekraïne heeft ongeveer 43.300 mensen die zichzelf identificeren als Joden en ongeveer 200.000 die in aanmerking komen om naar Israël te immigreren volgens de Wet op de Terugkeer.    

Terwijl wereldmachten werken aan het onschadelijk maken van de militaire opbouw tussen Oekraïne en Rusland, richt Vlodymyr Zeev Vaksman, een joodse vader in Odessa, zich op een persoonlijke wapenwedloop.

“Iedereen maakt zich zorgen”, vertelde Vaksman aan JTA over zijn kring van Joodse vrienden. “Sommigen willen weerstand bieden en zich bij de defensie-eenheden voegen; sommigen willen weg.”

Rusland verzamelt sinds november troepen aan de Oekraïense grens, waardoor velen vreesden dat het land afstevent op een bloederigere versie van wat er gebeurde toen Moskou in 2014 binnenviel en de Krim innam.

Net als de Verenigde Staten spoort Israël zijn burgers in Oekraïne aan – er zijn er maar liefst 15.000 – om het land te verlaten. Dinsdag zal de Israëlische luchtvaartmaatschappij Arkia een van haar passagiersvliegtuigen op een noodvlucht sturen naar Charkov, een stad in het oosten van Oekraïne. Het zal leeg vertrekken en terugkeren met elke Israëliër die geïnteresseerd is om terug te keren.

Ondertussen maakt het Joods Agentschap naar verluidt noodplannen om Joden te evacueren die willen vertrekken in het geval dat de spanningen uitbarsten in een volledige oorlog. Oekraïne heeft ongeveer 43.300 mensen die zichzelf identificeren als Joden en ongeveer 200.000 die in aanmerking komen om naar Israël te immigreren op grond van de Wet op de Terugkeer voor Joden en hun familieleden, volgens een demografische studie van het Europese Jodendom uit 2020.

Een PROMINENTE Israëlische rabbijn gebruikt de crisis om Oekraïense Joden te overtuigen om alijah te maken – immigreren naar Israël. Maar ter plaatse lijken de meesten van hen de situatie pragmatisch te benaderen, niet ideologisch.

“Het zou goed zijn” voor iedereen die Uman wil verlaten voor “een vakantie totdat het veilig is”, schreef Rabbi Ja’akov Djan, die ook een Israëliër is, aan Joden in de stad waar een overwegend Israëlisch Joodse bevolking is gegroeid. rond de begraafplaats van Nachman van Bratslav, een 18e-eeuwse chassidische rabbijn. Maar hij voegde eraan toe dat iedereen die niet wil vertrekken zich niet onder druk gezet moet voelen om dat te doen.

Chaim Chazin is een vastgoedprofessional die is geboren in Israël en al enkele jaren in Uman woont met zijn vrouw, Liat, en hun zeven kinderen. Zijn vrouw en dochters zijn momenteel op vakantie in Israël. Ze vertrokken twee weken geleden voor een familie-evenement en besloten hun verblijf in Israël te verlengen “voor de zekerheid totdat de situatie zich stabiliseert”, zei hij.

Chazin zelf zegt vertrouwen te hebben in het leiderschap van de Joodse president van Oekraïne, Vlodymyr Zelensky, en is van mening dat de huidige spanningen overdreven zijn.

“Er is brandstof in de tankstations, voedsel op de markten, toiletpapier en medicijnen in de winkels”, vertelde Chazin aan JTA. “De enigen die in paniek raken, zijn mensen die het conflict van buiten Oekraïne volgen.”

Hij zei dat hij dacht dat de brief van Djan bedoeld was om toeristen die als pelgrims naar het graf van Nachman naar Uman zijn gekomen, aan te moedigen naar huis te gaan. “We willen niet dat ze het probleem van de gemeenschap worden in geval van complicaties. Er gaan maar weinigen van ons weg’, zei Chazin.

In plaats daarvan, zei hij, maakt de lokale gemeenschap zich zorgen dat, in het geval van een Russische invasie, “alle wetshandhavers naar de grens zullen worden gejaagd en we zullen worden blootgesteld aan overvallers of wie dan ook.”

Chazin zei dat lokale Joodse leiders samen met de autoriteiten van Uman aan een plan werkten om “een soort gewapende bewaker op te zetten, misschien met een AK-47 of twee. We hebben enkele afgestudeerden van gevechtseenheden van de Israel Defense Forces bij ons.”

IN KHARKIV, een industriestad op slechts 16 kilometer van de Russische grens, begint de waarschijnlijkheid van een invasie nu pas naar beneden te druppelen, volgens Miriam Moskovitz, een afgezant van de Chabad-Lubavitch-beweging die daar sinds 1990 met haar woont. echtgenoot, rabbijn Moshe Moskovitz.

“Er is wat algemeen gepraat over hoe we ons moeten voorbereiden, maar nu zitten we echt met plannen over waar mensen zullen gaan in tijden van gevaar, in termen van welke gebouwen ze moeten plaatsen en wat te doen met de synagoge,” Moskovitz, een moeder van 12 die oorspronkelijk uit Australië komt, vertelde JTA. “We zijn niet bang, maar we voelen nu zeker de spanning.”

Net als bij andere Joodse gemeenschappen, richt die in Charkov, waar ongeveer 20.000 Joden wonen, zich op ervoor te zorgen dat de oudere bevolking en andere kwetsbare groepen, zei ze.

Terwijl de spanningen oplopen, vinden de Moskovitz troost in het feit dat zelfs door de escalatie, honderden gelovigen elke dag naar de Charkov Choral Synagogue komen – een rode bakstenen complex met een koepel die lijkt op de gecondenseerde Jeruzalem-modellen van beeldhouwer Frank Meisler.

“We doen wat we kunnen, waarvoor we hier kwamen: we houden het Joodse leven in stand en zorgen ervoor dat het gebeurt, wat er ook gebeurt”, zei ze.

Wat Vaksman betreft, hij staat niet te popelen om naar Israël te verhuizen, waar hij zegt dat hij het zich niet kan veroorloven om te leven. (Het is niet ongebruikelijk dat Joodse Oekraïners die naar Israël zijn verhuisd, terugkeren vanwege de kosten van levensonderhoud.) Maar hij houdt de optie open.

Naast het werken om wapens te kopen, zei hij, heeft hij “geld, documenten voor de kinderen en zelfs de katten” voorbereid om aan boord te gaan van een reddingsvlucht als dat nodig is.

ICEJ helpt joden uit de Oekraïne om naar Israël te gaan. Je kunt meehelpen. 

Doneren

Door: Cnaan Liphshiz/JTA