Holocaust-overlevende van ICEJ Haifa Home vertelt Israël haar verhaal

Vorige week, op donderdag 27 januari, stond de wereld in het teken van International Holocaust Remembrance Day, een jaarlijkse herdenkingsdag ingesteld door de Verenigde Naties in 2005 om de nazi-gruweldaden tegen het Joodse volk en andere doelgroepen tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

Gehouden op de dag van de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz op 27 januari 1945, is het een dag om na te denken en om de wereld te onderwijzen in de hoop dat de verschrikkingen die toen plaatsvonden nooit meer zullen gebeuren!

Om deze dag te herdenken, hield de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem een speciale kransleggingsceremonie in de Herdenkingshal bij het Yad Vashem Holocaust-monument en museum in Jeruzalem, en organiseerde ook een informatieve online discussie met experts over de bestrijding van antisemitisme.

Holocaust-overlevende Judith wijst naar zichzelf

Ondertussen werd op 27 januari in het ICEJ’s Haifa Home, het huis voor Holocaust-overlevenden, in Haifa een kleine binnenceremonie gehouden in aanwezigheid van Knesset-leden en plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders. Judith Hershkovitz, een 93-jarige overlevende van de Holocaust en huidige inwoner van Haifa Home, deelde haar verhaal met MK Inbar Bezek van de Yesh Atid-partij. Een hologram van het verhaal van Judith wordt vertoond in een kamer in het museum die werd geopend als onderdeel van het huis van onze overlevenden. Terwijl ze naar een van haar familiefoto’s aan de muur keek, wees Judith naar zichzelf op de foto en legde ze treurig uit dat de rest van haar hele familie omkwam tijdens de oorlog.

Projectie van Holocaust-overlevenden op de muren van Jeruzalem tijdens International Holocaust Remembrance Day 2022.

Bovendien herdacht Israël de dag door de verhalen van Holocaust-overlevenden te projecteren op monumentale gebouwen in het hele land. Nu het aantal Holocaust-overlevenden elk jaar afneemt, is in samenwerking met de International Christian Embassy Jerusalem en andere liefdadigheidspartners een sociale non-profitonderneming genaamd “Live Forever” gelanceerd om de herinneringen van de Holocaust-overlevenden te bewaren, zodat toekomstige generaties zich dit zullen herinneren.

Een video van Judiths persoonlijke verhaal werd geprojecteerd op de massieve muren van de Oude Stad in Jeruzalem en andere gebouwen in Tel Aviv, Beersheva, Herzliya en Haifa. Ze werd ook geïnterviewd door de media en haar verhaal verscheen op verschillende Israëlische nieuwszenders.

Judith komt uit een gezin van zeven die samenwoonden in Tisodada, Hongarije. Haar grootmoeder woonde ook bij hen in. Haar vader was een koopman die een winkel bezat, en haar moeder was huisvrouw en hielp in de winkel.

Op 11-jarige leeftijd werd Judiths jeugd haar ontnomen toen de Duitsers in 1944 Hongarije binnenvielen.

“Tot 1944 waren we in ons huis en op de een of andere manier was ons leven draaglijk”, herinnert Judith zich. “Toen begon onze tragedie. Alle Joden werden gedwongen zich in de synagoge te verzamelen. We mochten één koffer meenemen. We werden in een getto gestopt. We verloren ons huis, onze winkel, alles. Toen de Duitsers ons huis binnenkwamen, werden we gedwongen om ze onze sieraden en alles wat we hadden te geven.”

“Na ongeveer twee weken werden we naar het treinstation gebracht: bestemming Auschwitz. De reis naar Auschwitz was verschrikkelijk. Ik kan het niet opbrengen om het te beschrijven. Na drie dagen kwamen we aan in Auschwitz. We werden in twee groepen verdeeld, mannen en vrouwen. Mijn zus was 12 jaar oud en ze is meegenomen met mijn oma en ik heb ze nooit meer levend gezien”, vertelt Judith.

“Ik werd naar Duitsland gebracht om in een fabriek te werken. Het was ook een verschrikkelijke reis. Geen eten, geen lucht, geen water”, vervolgde Judith.

Judith werkte in die tijd hard, van zes uur ‘s ochtends tot zes uur ‘s avonds, en ze had constant honger omdat er geen eten was. Ze had ook niets warms om aan te trekken om haar te beschermen tegen de bitter koude winters. Tijdens haar verblijf in Duitsland hoorde ze het nieuws dat haar hele familie was omgekomen.

“Van mijn familie was ik de enige die nog in leven was. Ik heb een nummer op mijn hand”, zei Judith.

Toen de oorlog voorbij was, moest Judith een zeer zware reis van drie weken te voet maken, waarna de Russen haar vrijlieten en ze naar een Duits ziekenhuis werd gebracht. Daar bleef ze ongeveer een jaar.

“Er was daar een heel aardige verpleegster, ze was Duits. Dankzij haar ben ik erin geslaagd om te genezen. Ze behandelde me als haar eigen dochter”, herinnert Judith zich.

In december 1946 emigreerde Judith naar Israël en ging op in het Israëlische leven. Ze werd uiteindelijk opgeroepen voor het leger. Ze ontmoette haar man, trouwde en kreeg twee kinderen. Zowel haar man als haar dochter zijn inmiddels overleden, terwijl haar zoon nu in een ander land woont.

Dus, alleen in Israël, waardeert Judith de liefde en steun die ze in het Haifa Home krijgt enorm. Ze woont sinds mei 2013.

Het verhaal van Holocaust-overlevende Shalom Stamberg werd ook op de muren van Jeruzalem en andere Israëlische steden geprojecteerd. Shalom en zijn vrouw, Zelda, bezochten het Haifa Home bijna dagelijks en hoewel ze nog geen bewoners waren, werden ze behandeld en verzorgd als bewoners. Shalom en Zelda waren van plan om naar het Haifa Home te verhuizen, maar helaas stierf Shalom net voordat de verhuizing mogelijk was. Zelda verhuisde 30 dagen na zijn dood naar het huis.

Shalom was een van de laatst overgebleven overlevenden van het getto van Warschau en had ook vijf concentratiekampen overleefd.

Volgens een rapport van het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken dat in januari werd vrijgegeven, wonen de meeste overlevenden van de Holocaust die in de wereld zijn achtergebleven in Israël, ongeveer 165.800.

Meer dan 90% van deze Holocaust-overlevenden is 80 jaar en ouder en de gemiddelde leeftijd is 85 jaar. Er zijn 950 overlevenden die meer dan 100 jaar oud zijn.

60% van de overlevenden zijn vrouwen.

Ongeveer 64% is geboren in Europa, terwijl 36% afkomstig is uit Noord-Afrikaanse landen, zoals Marokko en Algerije. Kleinere aantallen komen uit Irak, Tunesië en Libië, waar lokale joden leden onder door de nazi’s geïnspireerde rassenwetten.

Een volle 25% leeft momenteel in armoede en 30% leeft alleen.

De meeste Holocaust-overlevenden in Israël wonen hier sinds eind jaren veertig en begin jaren vijftig. Een derde kwam in de jaren negentig uit de voormalige Sovjet-Unie.

Het Haifa Home voor Holocaust-overlevenden van het ICEJ is een liefdevolle omgeving waar bewoners de rest van hun jaren met waardigheid en gemak kunnen doorbrengen, wetende dat in al hun behoeften wordt voorzien door liefhebbend personeel, inclusief ons toegewijde team van christelijke vrijwilligers.

Wilt u het ICEJ Haifa Home voor Holocaust-overlevenden (blijven) steunen?

Doneren

Fotografie: ICEJ and Udi Alfasi