Arnold-and-Alla

Vasthoudend aan hoop, arriveerden onlangs twee 83-jarige Joodse Oekraïense Holocaust-overlevenden in Israël. Niet alleen hebben Arnold Botkin en zijn vrouw Alla de gruweldaden van de Tweede Wereldoorlog overleefd, maar de laatste tijd zaten ze ineengedoken in hun kleine appartement in Charkov, Oekraïne, toen ze probeerden te overleven terwijl gebouwen om hen heen werden beschoten.

Na de bezetting van de stad door de nazi’s in 1941, ontsnapte Arnolds joodse familie uit de stad, terwijl Alla’s familie in de bezetting bleef, en ze bracht haar kinderjaren door in een kelder.

Als jonge jongen tijdens de oorlog herinnert Arnold zich de oorlog niet zo goed, maar hij herinnert zich zijn terugkeer naar een verwoeste stad. “Het is niet gemakkelijk om het weer in puin te zien, maar het leven moet doorgaan”, zei Arnold.

“In de eerste weken van de Russische invasie dachten we er niet eens aan om te vertrekken”, vertelde Arnold. “Ik dacht dat we het op de een of andere manier konden overleven.”

Met elke dag die voorbijging, werd de situatie echter erger. Arnold herinnert zich hoe ze hun huis nauwelijks verlieten vanwege de constante beschietingen in hun stad, en hoe hun plaatselijke kruidenierswinkel twee keer onder vuur kwam te liggen, maar erin slaagde door te werken.

Op een dag kreeg hun flatgebouw een voltreffer van een raket. De explosie die op de eerste verdieping plaatsvond, verbrijzelde alle ramen van hun appartement op de vierde verdieping. “Er lagen granaatscherven op de vloer en het was erg koud in het appartement”, legt Arnold uit.

Maar ondanks de beschietingen bleven Arnold en Alla op wonderbaarlijke wijze ongedeerd.

Toen hun nicht de stad verliet, gaf ze hen wat voedselvoorraden, die het paar in hun appartement bewaarde. De uitdaging was echter het verkrijgen van medicatie. De apotheken waren slechts sporadisch actief, met lange wachtrijen tot gevolg. Ze waren dankbaar dat familieleden die in andere steden woonden, hen konden helpen door medicijnen te verzenden.

Oorlog kost op brute wijze het leven van mensen. Bij een nieuwe beschieting in de buurt van hun huis kwamen twee mensen om het leven. “De explosie was zo sterk dat mijn vrouw lange tijd in paniek schreeuwde”, legt Arnold uit. Pas toen werd serieus overwogen om te evacueren.

Ondanks de bedreiging voor hun leven was de beslissing om hun land te verlaten geen gemakkelijke. Ze zijn 58 jaar getrouwd en houden een leven vol herinneringen aan hun huis dicht bij hun hart. “We zijn gehecht aan ons huis, onze stad. Onze ouders en mijn oudere broer zijn daar begraven en we zijn gewend geraakt aan onze manier van leven.”

Op 83-jarige leeftijd is de gedachte om het leven opnieuw te beginnen in een nieuw land en je aan te passen aan culturele verschillen ontmoedigend. Het besluit om te evacueren en naar Israël te emigreren kwam uiteindelijk echter na het wegvallen van elektriciteit en communicatie naar hun gebied en er was geen water en gas meer.

Arnold-and-Alla

Onder de meedogenloze agressie was het een enorme uitdaging om dit bejaarde echtpaar in veiligheid te brengen. De situatie werd verder bemoeilijkt door ernstige gezondheidsproblemen; Alla kon het huis niet alleen uit en had een medische evacuatie per ambulance nodig. Alle inspanningen werden gegeven voor een speciale operatie om deze kostbare overlevenden van de Holocaust te redden.
De ambulance mocht door controleposten rijden. Op deze uitdagende reis kwamen ze vernielde wegen tegen, waardoor het moeilijk werd om de Poolse grens te bereiken. “De chauffeur bad de hele tijd dat we veilig zouden aankomen”, vertelde Arnold.
Onderweg passeerden ze militaire voorbereidingen in verschillende delen van het land, waar ze loopgraven en zandzakken zagen graven als verdedigingsmechanisme.
Toen ze uiteindelijk Warschau bereikten, werden Arnold en Alla opgewacht door het Joods Agentschap en begonnen de voorbereidingen voor hun Aliyah naar Israël.
Aangekomen in Israël verwelkomde het ICEJ’s Home for Holocaust-overlevenden hen met open armen! Arnold en Alla zijn nu aan het settelen in hun nieuwe huis. Ze worden opgevangen in een veilige en liefdevolle omgeving en voorzien van al hun behoeften.

Arnold-Batkin-with-Daugther-Lena

Hun dochter en haar man ontvluchtten ook Oekraïne en maakten een paar weken voor de aankomst van Arnold en Alla Aliyah naar Israël. Er is gezorgd voor een plek waar ze dicht bij hun ouders kunnen wonen, zodat ze samen kunnen zijn om voor hen te zorgen.
Met nog zo weinig jaren om troost en zorg te bieden aan Holocaust-overlevenden, toon alstublieft uw liefde voor hen door het ICEJ’s Haifa Home for Holocaust-overlevenden te steunen.

Geschreven door ICEJ-staf