Op 30 maart is de vlucht met 155 Ethiopische Joden geland in Israël. Deze vlucht is gesponsord door de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem (ICEJ). Dit jaar zullen naar verwachting in totaal ongeveer 1.500 Ethiopische Joden naar Israël emigreren.

Deze nieuwe Ethiopische immigranten zullen worden herenigd met familieleden die ze al lang niet meer hebben gezien, sommigen al meer dan twee decennia. “Helaas zijn in veel gevallen broers, zussen, zelfs ouders en kinderen al jaren gescheiden”, legde Danielle Mor van het Joods Agentschap onlangs uit.

Al meer dan twee millennia worden Ethiopische Joden, bekend als Beta Israël, geconfronteerd met immense uitdagingen, waaronder religieuze vervolging, discriminatie, onderdrukking en geweld. Ondanks deze ontberingen hebben ze hun Joodse identiteit en gemeenschap behouden.

Volgens de Ethiopische traditie werd de zoon van de koningin van Sheba, Menelik, geboren in Ethiopië. Later bezocht hij zijn vader koning Salomo in Jeruzalem, die hem vertelde het Joodse geloof in God onder de Ethiopiërs te verspreiden. Koning Salomo gaf Menelik een Thorarol om het Ethiopische volk te onderwijzen over het Bijbelse Jodendom.

Rond 500 voor Christus migreerde een groep oude Israëlieten ook naar Ethiopië om aan religieuze vervolging te ontsnappen. Door de eeuwen heen werden ze bekend als het “Beta Israël”. Ze ontwikkelden een unieke cultuur beïnvloed door het Jodendom en Ethiopische tradities in isolatie van andere Joodse groepen. Ondanks immense ontberingen bleven ze toegewijd aan hun geloof en gemeenschap.

In 1973 oordeelde Rabbi Ovadia Yosef, de belangrijkste Sefardische rabbijn van Israël, dat de Ethiopische Joodse gemeenschap Bnei Israël of “Zonen van Israël” was, volgens de Joodse wet. Dit heeft hen in staat gesteld om in grote aantallen naar Israël te emigreren.

De Beta Israël beoefenen hun eigen vorm van Jodendom, verschillend van de Joodse mainstream. Ze volgen de wetten van de Thora, maar niet de Talmoed. Hun religieuze praktijken vermengen Joodse en Ethiopische tradities op een unieke manier na eeuwen van relatieve isolatie.

Gedurende een groot deel van hun geschiedenis werd het Beta-Israël geconfronteerd met discriminatie, onderdrukking en geweld onder verschillende heersers en regeringen. Onder de Ethiopische dictator Mengistu Haile Mariam leden ze onder vervolging, repressie en mensenrechtenschendingen. Velen werden gedwongen hun huizen te ontvluchten en hun toevlucht te zoeken in de buurlanden.

In de jaren 1980 lanceerde Israël “Operatie Mozes” om Ethiopische Joden te helpen aan vervolging te ontsnappen en naar Israël te emigreren. Duizenden Beta Israël begonnen te voet aan de gevaarlijke reis, hoewel velen het tragisch genoeg niet overleefden. Degenen die Israël bereikten, stonden voor aanzienlijke uitdagingen om zich aan te passen aan een nieuwe cultuur, taal en manier van leven na eeuwen van relatief isolement in Ethiopië.

Duizenden anderen kwamen tijdens de noodluchtbrug “Operatie Solomon” in 1991, en ondanks de moeilijkheden hebben de Beta Israël het goed gedaan in Israël. Ze hebben uitgeblonken op gebieden als geneeskunde, wetenschap en het leger, met behoud van hun culturele erfgoed. Niet alle Beta Israël waren echter in staat om naar Israël te emigreren tijdens deze massale Aliyah-luchtbruggen, en velen bleven in Ethiopië wachten op hun kans om eindelijk het Land van Belofte te bereiken.

De situatie werd verder gecompliceerd met de opkomst van de Falash Mura, Ethiopiërs die joodse afkomst claimen, maar niet als joden werden erkend door Israël vanwege gedwongen bekeringen tot het christendom enkele generaties terug. In 2003 stemde Israël ermee in om de Falash Mura onder bepaalde voorwaarden te laten emigreren.

Israël erkent de Beta Israël officieel als een afzonderlijke Joodse etnische groep. Het ondersteunt inspanningen om hun tradities en identiteit te behouden. Organisaties over de hele wereld bevorderen ook het bewustzijn van de rijke geschiedenis, het geloof en het doorzettingsvermogen van Beta Israël. Het opmerkelijke verhaal van Beta Israel moet worden gevierd als een bron van inspiratie, die ons herinnert aan de kracht van identiteit, geloof en gemeenschap.

De Ethiopisch-Joodse gemeenschap in Israël telt nu ongeveer 150.000 mensen, en velen staan te popelen om hun achtergebleven naaste familieleden naar huis te brengen omdat ze Falash Mura zijn. Gelukkig komt het laatste overblijfsel van dit trotse, oude volk nu naar Israël onder humanitaire bepalingen van de Wet van Binnenkomst.

“De Ethiopisch-Joodse gemeenschap wordt beschouwd als een van de oudste ballingen van het Joodse volk”, legt Danielle Mor van JAFI uit. “Er wordt eigenlijk aangenomen dat ze afkomstig zijn uit de stam van Dan, verbannen door de Babyloniërs. Ze volgden de Blauwe Nijl naar het zuiden, weg van Egypte en Jemen, en vestigden zich uiteindelijk in Ethiopië. Ze werden daar eeuwenlang zwaar vervolgd en leefden in zeer landelijke, bergachtige gebieden. Ze hielden sterk vast aan hun Joodse geloof op een zeer Bijbelse manier, afgesneden van de rest van de Joodse wereld. Dus volgden ze meer oude, Bijbelse tradities, niet de tradities van de laatste 2.500 jaar.”

“In de loop der jaren sinds Israël werd opgericht, is er een verbinding ontstaan”, vervolgde Mor. “Ze realiseerden zich dat ze terug konden keren naar Jeruzalem, wat altijd hun droom was.”

Nicole Yoder ontmoet Ethiopische Joden op Ben Gurion Airport

“Aliyah uit Ethiopië begint met pre-flight voorbereidingen, en de vluchten worden gevolgd door een lang integratieproces in Israël”, voegde ze eraan toe. “Aankomst in het Beloofde Land kost zoveel meer dan alleen landen op Ben Gurion Airport! De reis omvat het vestigen hier. Dit duurt iets langer en vereist het leren van Hebreeuws, het volgen van een opleiding en het vinden van werk dat je helpt wortels in het land op te bouwen. “

Help ons dromen waar te maken voor de overgebleven Ethiopische Joden die wachten om Aliyah te maken! Je kunt er deel van uitmaken om ze naar huis te brengen en ze in het Land van Israël te planten. De volgende vlucht is nog maar enkele weken verwijderd! Doe vandaag nog je beste gift om de Aliyah-inspanningen van de ICEJ te ondersteunen.

door Harold Flower, ICEJ-Aliyah