De Russische invasie van Oekraïne heeft de grootste vluchtelingencrisis in Europa veroorzaakt sinds de Tweede Wereldoorlog. Door de hevige gevechten zijn al bijna drie miljoen mensen gedwongen het land te ontvluchten.

Te midden van deze immense tragedie werkt de christelijke ambassade samen met Israël en het Joods Agentschap om duizenden bedreigde Oekraïense Joden naar buiten te brengen en ze veilig naar Israël te brengen. Tot nu toe hebben we geholpen bij het sponsoren van vervoer, tijdelijke huisvesting en Aliyah-vluchten voor 420 van de ongeveer 3.000 Oekraïens-joodse immigranten die de afgelopen twee weken in Israël zijn aangekomen.

We maken ons vooral zorgen om de overlevenden van de Holocaust in Oekraïne, die al genoeg verschrikkingen en oorlogen in hun leven hebben meegemaakt. Dus de ICEJ legt een speciale nadruk op het ophalen van Holocaustoverlevenden uit heel Oekraïne en hen in veiligheid brengen in Israël. Momenteel sponsoren we een evacuatieteam van Israëlische en lokale vrijwilligers ter plaatse in Oekraïne die lange en gevaarlijke vluchten door het land maken om overlevenden van de Holocaust te vinden en te evacueren. Velen zijn hoogbejaard en gehandicapt en zitten al weken opgesloten in hun huizen, vrezend voor hun leven.

Het team werkt zich momenteel een weg door een lijst van zo’n 75 Holocaust-overlevenden die zich in het hele land bevinden, ook in het verre oosten van Oekraïne, waar Russische troepen voortdurend grote steden beschieten. Stuk voor stuk worden ze in busjes en ambulances opgehaald en naar veiliger gebieden gebracht. Sommige familieleden komen ook naar buiten met de overlevenden en zullen met hen meegaan om naar Israël te verhuizen.

Elke reddingsmissie vanuit Lviv in het westen duurt ongeveer vier dagen heen en terug en moet langs talloze controleposten, wrakstukken langs de weg en raketten die van bovenaf regenen. Zodra de Holocaust-overlevenden de westelijke grens met Polen hebben bereikt, bespoedigt JAFI hun Aliyah-proces en zal de ICEJ hun transport, tijdelijke huisvesting op doorreis, alle benodigde medische zorg en hun Aliyah-vluchten naar Israël sponsoren. We verwachten dat sommigen begin volgende week op Ben-Gurion Airport zullen aankomen.

Deze week dwongen de escalerende aanvallen van het Russische leger op Kiev Lilya Vladirovna, nu 78, om eindelijk het huis te verlaten waar ze tijdens de Tweede Wereldoorlog werd geboren. Ze zat al meer dan twee weken alleen in haar huis opgesloten terwijl de hoofdstad langzaam werd belegerd. Lilya had bijna geen eten meer en vanwege haar moeilijkheid om te lopen, had ze moeite om een ​​veiligere plek in haar flatgebouw te bereiken elke keer dat de sirenes loeiden – wat vele malen per dag is.

“Vanaf het moment dat de gevechten begonnen, ben ik het huis niet uitgegaan, want dat is ons bevolen”, vertelde Lilya aan de Israëlische nieuwssite Ynet. “Elke keer dat ik de alarmen hoorde, rende ik naar het trappenhuis en hoorde het geluid van explosies.”

Haar zoon was op zoek naar een manier om haar in veiligheid te brengen en hoorde van het door ICEJ gesponsorde team dat Holocaustoverlevenden uit het hele land redde. Ze haalden haar deze week op en namen haar mee op de tweedaagse reis naar Lviv, waar ze dankbaar was dat ze eindelijk veilig was en op weg was naar Israël.

“Ik ben geboren in Kiev, toen de stad voortdurend werd gebombardeerd”, voegde ze eraan toe. “Mijn vader sneuvelde in veldslagen tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog in de strijd aan de zijde van de Sovjet-Unie. In mijn leven had ik nooit gedacht dat het Russische volk Oekraïne zou aanvallen Nu heb ik het gevoel dat de geschiedenis zich herhaalt en nog erger.”

Ondertussen slaagde het team er deze week in om Holocaustoverlevenden Samuel (94) en Mila Chiporniak (93) te bevrijden uit Mariupol, waar naar schatting 2.400 burgers zijn omgekomen bij het onophoudelijke Russische bombardement op de stad. Een kraamkliniek en nu een theater behoren tot de verwoeste locaties in de gehavende kustplaats helemaal aan de Zee van Azov. Humanitaire konvooien die burgers uit de omsingelde stad proberen te halen, zijn ook herhaaldelijk aangevallen.

Terwijl ze veiligheid bereikte in Lviv, slikte Mila haar tranen weg toen ze met Maariv met een Israëlische verslaggever sprak over haar beproeving.

“Ik heb geen woorden om mijn dankbaarheid te uiten. Ik weet niet hoe deze engelen uit de hemel plotseling naar ons toe kwamen, ik ken ze helemaal niet. Het is duidelijk hoe ze zichzelf onder zwaar vuur waagden’, zei ze. “Ik dank God voor het sturen van deze redders.”

Mila en Samuel zijn inmiddels per ambulance over de Poolse grens vervoerd op weg naar Warschau, waar ze snel door JAFI worden verwerkt en doorgestuurd naar Israël. Verschillende jongere familieleden zullen zich bij hen voegen, maar de mannen in de strijdbare leeftijd moeten blijven om het land te helpen verdedigen.

Andere geredde Holocaust-overlevenden spreken hun diepe dankbaarheid uit voor deze speciale evacuatie-inspanning, evenals Israëlische functionarissen.

“Ik wil al onze vrienden bij de Christelijke Ambassade bedanken voor jullie steun, jullie gebeden en donaties, die ons helpen meer Joden uit Oekraïne naar Israël te brengen”, zei ambassadeur Danny Danon, Israëls vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, in een speciale video. bericht aan de ICEJ.

Help ons alstublieft om meer Holocaust-overlevenden en andere Oekraïense Joden te redden uit de klauwen van dit wrede conflict. Dit zijn overlevenden die enkele van de meest schokkende nazi-gruweldaden van de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, zoals het bloedbad van Babyn Yar op meer dan 33.000 joden in Kiev in 1941. Ze worden nu opnieuw geconfronteerd met de verschrikkingen van de oorlog en hebben dringend onze hulp nodig om de oorlog te bereiken. de veiligheid van Israël!

Doneren

Door David Parsons, ICEJ VP & woordvoerder