Aliyah youth winter camp 2023

De huidige grote Aliyah-golf die Israël treft, blijft doorgaan tot in 2023. Meer dan 73.000 Joden immigreerden naar Israël in 2022, het hoogste aantal sinds de jaren na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1989. De belangrijkste oorzaken lijken de directe en indirecte gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De ICEJ blijft op veel innovatieve manieren helpen bij deze geweldige inzameling, zoals het assisteren bij Aliyah-winterkampen voor Oekraïens-Joodse jongeren in de veiligheid van de nabijgelegen Baltische staten.

Sinds het begin van het Rusland-Oekraïense conflict in 2014 heeft de ICEJ vluchten, grondtransport en Aliyah-voorbereidingsactiviteiten gesponsord, evenals onmiddellijke en dringende integratiebehoeften voor duizenden Oekraïens-joodse olim (nieuwkomers) in Israël. Momenteel helpen we bij de evacuatie van kwetsbare bejaarde Joden en helpen we met de Aliyah-jongeren, vooral voor ontheemde gezinnen in de voormalige Sovjet-Unie.

Deze maand januari is begonnen met de steun van de ICEJ voor een prachtig innovatief Aliyah-winterkamp voor jonge Oekraïens-Joodse jongeren van 12 tot 17 jaar, samen met Joodse kinderen uit de Baltische staten. Er hing een gemoedelijke sfeer in de bus toen vierenvijftig jongeren uit Oekraïne onlangs de grens met Polen overstaken en doorreisden naar Riga, Letland, om zich bij 21 Oekraïense vluchtelingenkinderen te voegen die in andere Oost-Europese landen wonen, samen met 45 Lets-Joodse kinderen.

Aliyah youth camp January 2023 children dancing

De jongeren waren zo opgewonden om in een 3-sterrenresorthotel te verblijven en al snel veranderden de vergaderzalen in bijenkorven van activiteit toen de jongeren nieuwe vrienden begonnen te maken, hun erfgoed omarmden en alles leerden wat ze konden over het maken van Aliyah van Israëlische adviseurs, die vertelden over de spannende kansen die hen te wachten staan in Israël.

Het Aliyah-winterkamp heette Dacha, wat de populaire Russische naam is voor een landhuis waar mensen vaak heen gaan om uit te rusten tijdens hun zomer- of wintervakanties. De winterpauze loopt meestal van oudejaarsavond tot 10 januari, wanneer mensen vaak zeggen: ‘Ik ga naar mijn dacha’.

Deze Aliyah-jeugdkampen zijn al jaren een groot succes en dit jaar was dat zeker niet anders!

Isaac, een van de kampeerders uit Lviv, uitte zijn mening over het kamp door een groot ‘duim omhoog’-bord te laten zien! Ondertussen noemde een andere jongere uit de buurt van Kiev het simpelweg ‘Super!’.

Dacha youth camp Jan 23

‘Dit is slechts één tastbaar voorbeeld van het cruciale werk voor de Joden in Oekraïne, mogelijk gemaakt dankzij vrijgevige vrienden zoals jullie’, zei Danielle Mor van de Jewish Agency, die het kamp organiseerde. ‘Moge 2023 worden gekenmerkt door zoveel vreugde en hoop.’

Dit is het tweede Aliyah-jeugdkamp dat de ICEJ onlangs heeft ondersteund in de Baltische regio. Het eerste ‘Dacha’-kamp werd in september in Litouwen gehouden voor meer dan 100 kinderen.

De overgrote meerderheid van de ruim 73.000 joodse olim die in 2022 in Israël aankwamen, kwam uit Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. Er is ook een merkbare toename vanuit andere voormalige Sovjetrepublieken, zoals Letland, Litouwen en Estland. De ICEJ is goed gepositioneerd om te helpen bij deze opmars vanuit de Baltische staten, aangezien we nauw blijven samenwerken met de regionale vertegenwoordigers van het Joods Agentschap. De ICEJ helpt bijvoorbeeld met Aliyah-vluchten, luchthaventransfers, Aliyah-voorbereidingsseminars en reizen naar de Israëlische consul voor visa.

Op 18 december ondersteunde de ICEJ een speciale Hanukkah-dag van Israël in Riga en onze eerste gesponsorde vlucht was op 19 december. Het eerste gezin werd vanuit een kustplaats per busje met extra bagage naar het vliegveld gebracht voor de rechtstreekse vlucht naar Israël.

Het Joodse overblijfsel dat zich nog in de voormalige Sovjet-Unie bevindt, maakt zich nu grote zorgen over hun veiligheid en toekomst. Ze lopen het risico te worden opgeroepen voor militaire dienst in Rusland, terwijl mannen van dienstplichtige leeftijd in Oekraïne het land niet mogen verlaten. Dit heeft geleid tot de scheiding van familieleden, van wie sommigen naar Israël zijn gegaan en anderen naar Oost-Europese landen. De ICEJ helpt in deze situaties, evenals met onze integratieprogramma’s en humanitaire hulp in de diaspora.

De ICEJ zal Aliyah vanuit de voormalige Sovjetrepublieken blijven steunen. Ons Aliyah-werk begon in 1980 in Wenen en sindsdien hebben we meer dan 170.000 Joden geholpen bij hun terugkeer naar Israël, en nog veel meer tijdens hun integratieproces.

Bedankt voor uw samenwerking met ons in onze Aliyah-inspanningen om Joden terug te brengen naar hun bijbelse thuisland – het land Israël. Steun dit werk door te doneren op:  doneren.icej.nl/doneren