Nicole handing over gift packages

In een oogwenk werden de levens van Israëlische kinderen en tieners in de buurt van Gaza op zijn kop gezet. Ze gingen naar school, ontwikkelden ze hun identiteit en genoten ze van tijd met vrienden. De volgende dag bevonden ze zich middenin chaos en een bloedbad, toen raketten vanuit Gaza Israël bombardeerden en gewapende terroristen hun buurt infiltreerden.

Deze jongeren werden snel met hun families uit hun huizen geëvacueerd naar veiliger gebieden van Israël, maar niet voordat velen getuige waren van wreedheden die in hun eigen buurt werden begaan. Sommigen hoorden verhalen van ontvoerde vrienden of familieleden. En allemaal zagen ze grafische beelden van de gruweldaden van 7 oktober circuleren op sociale media, waardoor veel tieners in heel Israël een secundair trauma opliepen. Bovendien zijn deze jongeren nu al meer dan zes maanden weg van huis en routine. Degenen die uit het noorden van Israël zijn geëvacueerd, hebben geen definitieve terugkeerdatum in zicht, terwijl degenen in het zuiden langzaam naar huis druppelen.
De traumatische impact van deze ervaringen op geëvacueerde Israëlische jongeren is onmetelijk. Ze worstelen met diepe emotionele littekens van verlies, verwarring, angst en bezorgdheid. Coping-mechanismen variëren. Sommigen trekken zich terug, anderen hebben te maken met depressie of woede.

Daarom is het van cruciaal belang om hen de steun en middelen te bieden die ze nodig hebben om veerkrachtig te blijven en te herstellen in deze moeilijke tijden. Bij de ICEJ zetten we ons in voor het ondersteunen van initiatieven die innerlijke kracht opbouwen en genezing bevorderen. Een voorbeeld van zo’n sociaal hulpproject is een respijtkamp voor geëvacueerde jongeren in het Galim Youth Village in de buurt van Haifa.

Tijdens een recent bezoek aan het kamp zag ons hulpteam hoe het kamp werkt en bracht Pesach-vakantiegeschenkpakketten voor 110 jongeren en hun families, met dank aan christenen in Singapore. We werden opgewacht door Saray Cohen, de visionair die de kampen voor geëvacueerde jongeren initieerde.

Na de schrijnende ervaring van de ontvoering van tien van haar familieleden naar Gaza, weet Saray hoe moeilijk deze dagen zijn voor geëvacueerde families. (Gelukkig werden al haar familieleden op één na vrijgelaten, en we hopen en bidden voor zijn snelle terugkeer). Saray was niet iemand die zat en niets deed, maar had een droom om respijtkampen te organiseren om de jeugd de kans te geven om ouderwets plezier te hebben met vrienden die voor hen genezend en versterkend zouden zijn.

Nicole handing over gift pacakges

Naast de vakantiepakketten sponsorde de ICEJ ook het jeugdkamp voor 40 tieners uit Kiryat Shmona, een stad aan de noordgrens die werd geëvacueerd vanwege aanhoudende beschietingen en zorgen over terroristische infiltraties. De families waren verspreid over verschillende steden in Israël, wat betekende dat tienervrienden die een vitale emotionele steun voor elkaar hadden kunnen zijn, werden gescheiden.
“Deze kinderen kenden elkaar allemaal voor de oorlog,” legde Saray uit aan Nicole Yoder, ICEJ Vice President voor Aid & Aliyah. “Het waren klasgenoten en beste vrienden. Maar na 7 oktober werden ze over Israël verspreid. Door dit kamp kunnen ze eindelijk herenigd worden.”

“De eerste dag van dit kamp was gevuld met vreugde, maar het was ook gekleurd door het besef dat hun wereld onomkeerbaar is veranderd”, voegde ze eraan toe. “Ondanks de schoonheid van hun hereniging, blijft er een diep, aanhoudend gevoel van verlies en verlangen naar wat ooit was.”

We ontmoetten de tieners toen ze op weg waren naar een hondentrainingssessie. Elke mooie rashond blafte gretig toen ze werden gekoppeld aan twee tieners. Deze activiteit diende als een les in verantwoordelijkheid en gevoeligheid, en het bracht ook therapeutische verlichting in het geruststellende gezelschap van schattige honden. Nadat ze hun hond hadden ontvangen, gingen de tieners naar een veld met veel hondentrainingsapparatuur verspreid over overal, en een lokale trainer gaf instructie. Terwijl de tieners met hun honden over het veld renden en hen door verschillende trainingsactiviteiten leidden, vulden hun stemmen de lucht met opgewonden oproepen naar hun nieuwe harige vriend.

Maya, een van de toegewijde maatschappelijk werkers van het kamp, legde uit hoe elke activiteit gericht is op het koesteren van genezing en het brengen van een gevoel van vreugde. Van een bowlingavond tot deze dierentherapiesessies, elke activiteit biedt de tieners de mogelijkheid om hun ervaringen op verschillende manieren te verwerken. Bovendien creëren groepscounselingsessies met vreugdevuren en de warmte van gedeelde maaltijden een veilige ruimte voor discussie en reflectie die de jongeren in staat stelt hun emoties te verwerken en kracht op te bouwen voor wat komen gaat.

Uw vrijgevigheid stelde ons in staat om dit kamp te sponsoren en te investeren in de jeugd van Israël, die de toekomst van deze natie is! Steun alstublieft onze voortdurende handreiking naar Israël in deze moeilijke tijd door te geven aan ons Israël in Crisis-fonds.

Geschreven door Nativia Samuelsen, ICEJ staf