Jongeren spelen een grote rol bij het bepalen van niet alleen het heden, maar ook de toekomst van een land. Daarom is het erg belangrijk voor de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem (ICEJ) om Joodse jongeren te steunen, zelfs buiten Israël, vooral als een middel om hen aan te moedigen om hun eigen toekomst op te bouwen in het Beloofde Land.

Maar vooral in het geval van de voormalige Sovjetrepublieken gaat het vaak om het herstel van de verbinding tussen de Joodse gemeenschap en hun religieuze en culturele wortels, die tijdens het communistische tijdperk meerdere generaties lang waren verbroken.

“Tijdens de zeven decennia van het Sovjetregime heeft de Joodse gemeenschap van de voormalige Sovjet-Unie (FSU) ernstig identiteitsverlies ervaren”, legt Roman Polonski, directeur van de FSU-afdeling van het Joods Agentschap voor Israël (JAFI), uit. “Dertig jaar na de ineenstorting van het regime is slechts naar schatting 20 procent van de 800.000 Joden over de brede uitgestrektheid van wat nu de FSU is, zinvol bezig met het Joodse leven. Russisch sprekende Joden hebben daarom unieke Joodse onderwijsbehoeften, zowel in de FSU als in andere regio’s.”

Russische councelors bij het Catharinapaleis

Als reactie daarop ondersteunt de ICEJ al vele jaren Aliyah-programma’s voor Joodse jongeren, inclusief onze sponsoring van Aliyah-kampen voor jongeren. In deze kampen, georganiseerd door JAFI en ondersteund door de Christian Embassy, ​​leren Joodse kinderen vanaf zeven jaar over Israël en de kansen die hen hier te wachten staan. Via programma’s als Naale en Sela hebben ze ook de mogelijkheid om hun opleiding en Joodse identiteitsvorming in Israël voort te zetten. Deze Aliyah-programma’s voor jongeren zijn door de jaren heen een enorm succes geweest om Joodse kinderen eerder dan hun ouders naar Israël te brengen en hun ouders te helpen acclimatiseren als ze eenmaal zijn aangekomen. Het was dus een grote zegen voor de ICEJ om deze unieke en zeer succesvolle pre-Alijah kampbijeenkomsten te ondersteunen.

In feite heeft de ICEJ zojuist twee van dergelijke winterkampen in januari 2022 helpen sponsoren. Een daarvan vond plaats in St. Petersburg met vierendertig jongeren in de leeftijd van tien tot vijftien jaar. Ze werden vergezeld door zes getrainde counselors en genoten van hun kampervaring in de historische stad Pushkin, een voorstad van de noordelijke hoofdstad van Rusland, St. Petersburg. Activiteiten die de deelnemers hielpen hun Joodse identiteit en Israëlische cultuur te omarmen, omvatten creatieve workshops, spelletjes en speurtochten, allemaal gehouden in een verrassend warme sfeer.

Daniel Vulfovich

Een deelnemer aan het winterkamp, ​​de 11-jarige Daniel Vulfovich uit St. Petersburg, vond het geweldig om mee te doen.

“Ik heb dit jaar erg genoten van het winterfestival”, zei Daniel. “Het is geweldig om je vakantie zo door te kunnen brengen. De kampbegeleiders maakten onze vakantie leuk en productief. We bestudeerden de geschiedenis, tradities en cultuur van het Joodse volk, hielden verschillende masterclasses en spelletjes. Er was ook een sneeuwballengevecht. Ik wil graag de sponsors bedanken die helpen bij het organiseren van dergelijke festivals.”

Een ander door ICEJ geassisteerd winterkamp vond plaats in de buurt van Minsk, in Wit-Rusland, waarbij 52 kinderen samen met hun kampbegeleiders werden ingeschreven. Dit kamp mocht ondanks de nog geldende Covid-beperkingen doorgaan. Door social distancing waren er echter twee keer zoveel bussen nodig en was er dringende financiële steun nodig om te voldoen aan de Covid-regelgeving. Dankzij onze christelijke supporters over de hele wereld kon de ICEJ in deze behoefte voorzien en sommige ouders van behoeftige gezinnen in staat stellen naar het vertrekpunt van de bus te reizen en hun kinderen een goed afscheid te geven.

Het leven in Wit-Rusland is erg moeilijk en ouders willen dat hun kinderen de overstap maken naar Israël, waar ze denken een beter leven te krijgen. We hebben het voorrecht gehad om getuige te zijn van hoe meer en meer jonge Wit-Russen hun erfgoed ontdekken en omarmen na tientallen jaren van het verbergen ervan. Deze kampen worden meestal bemand door jonge Israëli’s, en het is zeer inspirerend voor de kampeerders om contact met hen op te nemen terwijl ze leren over het leven in het moderne Israël. Voor de meeste kinderen is het kamp hun eerste echte ontmoeting met wat het betekent om Joods te zijn, het vormt de basis van hun Joodse identiteit en koestert het verlangen om Aliyah te maken.

Blijf onze Aliyah-inspanningen steunen om meer jonge Joodse mensen te helpen hun toekomst in Israël te vinden en een zegen voor hun land te zijn. Geef aan de Aliyah-inspanningen van de ICEJ.

Doneren