Aliyah meeting Ukrainian Jews at the airport

Tot dusver hebben onze gezamenlijke reddingspogingen ten minste 60 overlevenden van de Holocaust uit gevaarlijke locaties in heel Oekraïne gehaald en hen in veiligheid gebracht in de buurlanden, waar de meesten met andere familieleden zijn doorgegaan naar Israël. Veel van deze overlevenden van de Holocaust zijn gehandicapt en onbeweeglijk, en ze hebben rolstoelen en zelfs brancards nodig om ze in een busje of ambulance te krijgen voor extractie. Dus de ICEJ heeft zelfs de kosten gedekt voor een speciale ambulance om mensen in de meest kwetsbare omstandigheden te behandelen.

Terwijl de huidige golf van Oekraïens-Joodse oorlogsvluchtelingen die Aliyah naar Israël maken doorgaat, was donderdagavond een ICEJ-team op Ben-Gurion Airport om onze laatste gesponsorde vlucht van 97 nieuwe immigranten uit heel Oekraïne te verwelkomen. De vlucht die vanuit Warschau aankwam, was opnieuw grotendeels gevuld met vrouwen, kinderen en ouderen, aangezien de strijdende mannen achter moeten blijven om het land te helpen verdedigen.

In de afgelopen vijf weken sinds de Russische invasie hebben meer dan 9.000 Oekraïense Joden aanvragen ingediend om naar Israël te emigreren, en bijna 8.000 van hen zijn al in Israël aangekomen. Tot dusver heeft de ICEJ via het Joods Agentschap voor Israël tijdelijke huisvesting en Aliyah-vluchten gesponsord voor 620 van de nieuwkomers.

Deze laatste door ICEJ gesponsorde vlucht omvatte Joodse families afkomstig uit Kharkiv, Mariupol, Kiev, Odessa en vele andere omstreden steden in heel Oekraïne.

Toen de nieuwe immigranten gisteravond uit het vliegtuig kwamen, sprak ons ​​ICEJ-team met verschillende Oekraïense joden over hun moeilijke reis naar Israël. Een moeder en dochter zeiden dat ze een aantal weken waren gevlucht uit Charkov, een zwaar getroffen stad in de buurt van de Russische grens, helemaal naar Polen. Terwijl ze in hun eentje het hele land doorkruisten zonder voertuig, moesten ze hun toevlucht zoeken in de ene stad na de andere. Maar ze waren erg blij om eindelijk in Israël te zijn, waar ze zouden beginnen in een absorptiehotel in Rishon LeZion en zich uiteindelijk in Netanya zouden vestigen.

Tijdens het bezorgen van cadeaupakketten aan Oekraïens-joodse immigranten in een opvangcentrum in Noord-Israël deze week, zei onze vice-president voor Aid & Aliyah Nicole Yoder tegen haar: “Er is waarschijnlijk geen andere plek in de wereld waar we heen hadden kunnen gaan en we voelden het gevoel van familie toen we hier landden. Op de luchthaven begroetten mensen ons met borden met de tekst ‘Welkom thuis!’ En we voelden ons er echt thuis.”

Ook op donderdag was onze Israëlische liefdadigheidspartner Shimon Sabag van Yad Ezer L’Haver bij ons voor het wekelijkse webinar van de ICEJ om uit de eerste hand verslag te doen van onze gezamenlijke inspanningen om Holocaust-overlevenden te redden van de gevechten in Oekraïne.

In de weken voor de oorlog was Shimon in Oekraïne om een ​​hospice op te zetten voor bejaarde Holocaustoverlevenden. Hij had dus al een team op de grond in Oekraïne toen de oorlog uitbrak, en ze schakelden snel over op het redden van oudere Joden uit de zwaarst getroffen gebieden. De ICEJ stemde ermee in deze inspanning te sponsoren en heeft hen in de weken daarna geweldige prestaties zien leveren. Terwijl de meeste mensen probeerden de gevechten te ontvluchten, is dit reddingsteam moedig naar enkele van de gevaarlijkste gebieden gegaan om overlevenden van de Holocaust en hun families in veiligheid te brengen.

“Je ziet het niet volledig op televisie, maar sommige van deze steden zijn volledig genivelleerd”, vertelde Shimon aan ons webinar-publiek. “Toen we in Mariupol aankwamen, was er geen water, geen elektriciteit, geen verwarming, het was -4 graden en we zagen mensenmassa’s die gewoon stonden te rillen van de kou. Maar toen we de overlevenden van de Holocaust konden bevrijden, was het een ongelooflijk gevoel. Ik werk nu 13 jaar met de Christelijke Ambassade en jullie doen geweldig werk. En vergis je niet, samen hebben we deze mensen van een wisse dood gered.”

“Vaak hebben we onder vuur gelegen”, voegde hij eraan toe. “Sommige raketten zijn binnen 200 meter van ons ingeslagen. Maar ondanks onze angsten deinsden we niet terug en voelden we dat God ons beschermde.”

Tijdens een reddingsmissie ging het team naar de zuidelijke havenstad Cherson en bracht verschillende overlevenden van de Holocaust naar buiten, slechts drie uur voordat Russische troepen de brug veroverden die ze overstaken om de stad binnen te gaan en te verlaten.

Ze gingen ook naar Kiev om een ​​91-jarige Holocaustoverlevende met een ernstige hartaandoening naar buiten te brengen en brachten haar naar het Israëlische veldhospitaal dat net in de buurt van Lviv was opgezet, waar ze haar toestand konden diagnosticeren en haar leven konden redden.

“We hebben zoveel mensen over de Poolse grens gebracht, dat de grenswachten ons goed hebben leren kennen”, zei Shimon. “Ze vertelden ons dat we het wat rustiger aan moesten doen.”

Hij voegde eraan toe dat zijn reddingsteam in heel Oekraïne nu bekend staat als “The Unit of the Crazies”. Hun gedurfde inspanningen hebben zelfs de aandacht getrokken van de Israëlische en buitenlandse pers, waarbij Reuters, BBC, Yediot Ahronot, Maariv, Israel Hayom en Israel TV-zenders 12 en 13 allemaal verhalen opleverden over hun heldendaden. Maar Shimon voelt dat ze op een speciale missie zijn om deze Holocaust-overlevenden te helpen die al genoeg oorlog en lijden in hun leven hebben meegemaakt. En het is ons voorrecht en zelfs onze plicht om hen te steunen.

Sluit u alstublieft aan bij onze inspanningen om te helpen bij de massale noodstroom van Aliyah uit Oekraïne. U kunt ons helpen meer Joden uit dit gevochten land veilig thuis te brengen in Israël. En u kunt ons zelfs helpen meer Holocaust-overlevenden te redden uit de klauwen van deze wrede oorlog. Ze hebben onze hulp hard nodig, dus geef vandaag nog je beste cadeau!

Geschreven door David Parsons, ICEJ VP & Senior Int. Spokesman