Eight delegates from latin american countries at ICEJ-panama regional conference

In maart reisde Dr. Mojmir Kallus, vicepresident Internationale Zaken van de ICEJ, naar Panama voor een Latijns-Amerikaanse regionale conferentie, waar hij de visie van het ministerie deelde en hoe deze wordt geïmplementeerd tijdens de huidige oorlog door de nadruk te leggen op gebed, geven en solidariteit met Israël. De conferentie werd georganiseerd door lokale vertegenwoordiger Yeni Moreno en haar team, en werd bijgewoond door Luis Solares uit Guatemala, Marco Zevallos, ICEJ-directeur voor Panama en Peru, Mauricio Bolanos uit Costa Rica, Valeria en Daniel Ashllian uit Argentinië, Cesar Folgar uit Peru, Fedra Bonnels uit Colombia, en Luis en Adeline Velarde, gasten uit de Dominicaanse Republiek.

De meeste deelnemers ontmoetten elkaar voor het eerst persoonlijk en informele vriendschap was een belangrijk kenmerk van de bijeenkomsten. Ze wisselden ervaringen uit, deelden ideeën, lachten en baden samen en bemoedigden elkaar. Yeni Moreno werd aangesteld als de nieuwe regionale coördinator voor Latijns-Amerika, als opvolger van Claudia Fiero, die terugkeert naar de Jeruzalemstaf als hoofd van onze taalcoördinatoren.

Naast de conferentie voor regionale ICEJ-leiders was er een rijk programma aan extra ontmoetingen en activiteiten gepland. De groep bezocht de Israëlische ambassade in Panama en werd door de Israëlische ambassadeur uitgenodigd voor een speciale vertoning van een nieuwe documentaire over de aanslagen van 7 oktober. Ze bezochten ook de Shevet Achim synagoge en hadden een ontmoeting met Edwin Alvarez, pastor van Hosanna, de grootste kerk in Midden-Amerika met meer dan 10.000 leden. En natuurlijk maakten ze een rondleiding door het Panamakanaal.

Het was duidelijk dat Yeni Moreno buitengewone relaties onderhoudt met zowel de Israëlische ambassade als de lokale Joodse gemeenschap. De bijeenkomst in de synagoge was georganiseerd om pro-Israëlische Evangelicals te eren, met tientallen dominees in de zaal. Alle Joodse sprekers spraken zeer lovend over de christelijke ambassade. Het was een onvergetelijke gebeurtenis, die een buitengewoon niveau van vertrouwen en vriendschap tussen Joden en christenen in Panama liet zien.

Twee jaar geleden startte Yeni een project genaamd “Vlaggen en Vriendschap” in samenwerking met de Joodse gemeenschap. Samen deelden ze meer dan 1.000 Israëlische vlaggen uit aan kerken die beloofden voor Israël te bidden. Dit project kan gemakkelijk worden herhaald in andere landen in Latijns-Amerika en elders.

De ervaring onderstreepte een belangrijke dimensie van onze wereldwijde bediening. We waren getuige van waardevolle lokale initiatieven met een aanzienlijke impact. Er is een groot potentieel voor pro-Israël steun in Latijns-Amerika, een continent met honderden miljoenen evangelische christenen. Zij kunnen een sleutelrol spelen in het steunen van de Joodse natie in deze moeilijke tijden, zoals we onlangs hebben gezien in Argentinië. Blijf alstublieft bidden voor de Israëlische supporters om op te staan in Latijns-Amerika.

Geschreven door ICEJ-staf