De ICEJ-Zuid-Afrikaanse afdeling hielp zondagmiddag bij het organiseren van een pro-Israël bijeenkomst in het Sea Point park in Kaapstad, en verwachtte dat ongeveer 3.000 christenen aanwezig zouden zijn, samen met enkele leden van de Joodse gemeenschap, om Israël bij te staan en voor hen te bidden en voor vrijlating van de gijzelaars die Hamas in Gaza vasthoudt. Maar de politie heeft het evenement afgeblazen vanwege de gewelddadige dreigementen van een niet-goedgekeurd tegenprotest van honderden pro-Palestijnse aanhangers.

Water used to disperse crowd

Volgens Vivienne Myburgh, nationaal directeur van ICEJ-Zuid-Afrika, had de pro-Palestijnse menigte zaterdag hun eigen grote protest gehouden in het stadscentrum en hun aanhangers opgeroepen om de christelijke gebedsbijeenkomst voor Israël de volgende middag te komen verstoren. Videobeelden van de daaropvolgende razernij lieten zien dat de menigte het podium omdraaide en verschillende mensen agressief aanviel voordat ze de politie aanvielen terwijl die probeerde weerbarstige demonstranten te arresteren. De politie verspreidde de menigte uiteindelijk door waterkanonnen af te vuren en verdovingsgeweren te gebruiken tegen de pro-Palestijnse demonstranten.

Vivienne Myburgh

“Het was zeer schokkend om het niveau van de bedreigingen en het geweld vandaag te zien”, zei Myburgh. “We konden ons evenement niet laten doorgaan en moesten onze bussen van verschillende kerken naar huis sturen. Ze spraken een aantal van onze mensen aan, waaronder een oudere Joodse man wiens vinger gebroken was toen ze zijn vlag afpakten. Een aantal geweren en messen werden van de demonstranten afgenomen en nog zorgwekkender was dat ze begonnen te vragen wie Joods was.”

Ze voegde eraan toe dat een persoon lichtgewond was geraakt door een messteek. Iemand in een rolstoel werd aangesproken en de gebedssjaal werd met geweld weggegrepen en vrolijk verbrand. Een andere deelnemer werd bedreigd te worden neergeschoten door een imam die een pistool bij zich had.

Angry crowd

‘Kaapstad heeft een grens overschreden,’ legde Myburgh uit. ‘We wisten altijd al dat er islamitische militanten in de buurt waren, maar hebben nooit echt geweld of antisemitische aanvallen meegemaakt. Dit soort haat en bedreigingen zie je hier zelden. Maar de oorlog in Gaza heeft ongebreidelde haat veroorzaakt, en deze haat wordt ook aangemoedigd door het standpunt van de ANC-regering ten gunste van Hamas. De lokale Joodse gemeenschap is erg van streek.’

Blijkbaar was een van de belangrijkste aanstichters van het gewelddadige tegenprotest Mandla Mandela, de kleinzoon van Nelson Mandela, die zich tot de islam bekeerde en een vooraanstaande anti-Israël activist in Zuid-Afrika is geworden.

Ondanks de gewelddadige reactie gaan de ICEJ-SA en andere pro-Israëlische christelijke partners door met een geplande pro-Israëlische gebedsbijeenkomst komende zondag in Pretoria.

Het mondiale netwerk van nationale afdelingen en activisten van de ICEJ in zo’n 170 landen staat als nooit tevoren op om Israël te verdedigen en de golf van antisemitische en zelfs jihadistische opruiing die nu de wereld overspoelt, te bestrijden.

Trafelgar Square London

De afgelopen weken hebben ICEJ-leiders en -leden talloze bijeenkomsten over de hele wereld georganiseerd en eraan deelgenomen, waaronder pro-Israël bijeenkomsten in Berlijn en Stuttgart in Duitsland, Londen, Liverpool en Manchester in Groot-Brittannië, Kopenhagen in Denemarken en Parijs in Frankrijk. Onze christelijke volgelingen hebben zich voor Israël verzameld in Albanië, Australië, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Cyprus, Tsjechië, Fiji, Finland, Georgië, Honduras, India, Italië, Ivoorkust, Mexico, Nederland, Noord-Ierland, de Filippijnen, Slowakije, Slovenië, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en nog veel meer landen.

U kunt solidariteit tonen met Israël door bijeenkomsten voor Israël te organiseren of eraan deel te nemen in uw woonplaatsen. Zorg er ook voor dat u uw regeringsleiders en media op de hoogte stelt van uw standpunt tegenover Israël. Ga voor meer informatie over hoe u uw steun voor Israël kunt uiten naar: www.icej.nl/solidariteit/

Geschreven door David Parsons, vice-president en senior-woordvoerder van ICEJ