Christelijke leiders in Ierland en Noorwegen, aangesloten bij de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem, verwierpen dinsdag de besluiten van hun respectieve regeringen om eenzijdig een Palestijnse staat te erkennen, en veroordeelden het als een ernstige vergissing en een ‘beloning voor terrorisme’ die niet zal bijdragen aan vrede in de regio.

Paul Coulter, ICEJ-Ireland national director
Paul Coulter, voorzitter ICEJ-Ierland

“Christelijke aanhangers van Israël in Ierland voelen een diepe schaamte over de acties van onze regering bij het erkennen van een staat Palestina onder de huidige omstandigheden,” zei Paul Coulter, nationaal directeur van ICEJ-Ierland. “Er is niets bereikt met deze actie, behalve om de barbaarsheid van Hamas te belonen, en we vrezen dat het alleen maar verdere aanvallen op Israël en politieke onverzettelijkheid door Palestijnse leiders zal aanmoedigen. Dit is een uiterst gevaarlijke boodschap aan jihadisten overal ter wereld dat geweld loont.”

“We hebben een moreel bankroet blootgelegd in het hart van onze Ierse natie dat we niet meer hebben gezien sinds onze regering haar medeleven betuigde aan het Duitse volk bij de dood van Adolf Hitler in 1945”, voegde Coulter eraan toe. “Ierland stond toen aan de verkeerde kant van de geschiedenis en we staan nu zeker aan de verkeerde kant van de geschiedenis.”

ICEJ-Ireland rally in Dublin to protest recognition of Palestinian state
ICEJ-Ireland mars in Dublin om te protesteren tegen erkenning Palestijnse Staat

Coulter hielp bij het leiden van een bijeenkomst van 1.000 aanhangers van Israël voor het parlementsgebouw in Dublin op zondag (26 mei) om te protesteren tegen het besluit van de Ierse regering om een Palestijnse staat te erkennen.
Ondertussen hebben Noorse christenen zich vandaag ook uitgesproken tegen het besluit van hun regering om de Palestijnse staat te erkennen.

“Veel christenen in Noorwegen vinden deze beslissing onverdedigbaar, extreem gevaarlijk en contraproductief voor de vrede”, zegt Dag Øyvind Juliussen, nationaal directeur van ICEJ-Noorwegen. “Het is veelzeggend dat Hamas – ‘s werelds rijkste en meest wrede terroristische organisatie – de stap van Noorwegen heeft geprezen.”

Dag Oyvind Juliussen speaking at a rally against antisemitism and anti-Israelism on 12 May
Dag Oyvind Juliussen speekt op een mars tegen antisemitisme en anti-Israël op 12 mei

“De Noorse regering heeft ervoor gekozen om Israël als mededemocratie volledig te negeren en heeft bindende internationale juridische overeenkomsten genegeerd, waaronder de Oslo-akkoorden, die gebaseerd waren op het kernprincipe dat een potentiële Palestijnse staat het resultaat moet zijn van directe onderhandelingen tussen de partijen en niet eenzijdig aan Israël mag worden opgelegd,” vervolgde hij.

Juliussen merkte ook op dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) al in 2012 een rapport over Noorwegen had gepubliceerd waarin de groeiende anti-Israëlische houding in de Noorse samenleving sterk werd bekritiseerd en werd gewaarschuwd dat het binnenkort ondraaglijke niveaus van antisemitisme zou kunnen aanwakkeren. In die tijd toonden enquêtes aan dat 38% van de Noren geloofde dat de Israëlische behandeling van Palestijnen analoog was aan nazi-acties tegen Joden.

In reactie daarop drong de OVSE er bij de Noorse leiders, en in het bijzonder het ministerie van Buitenlandse Zaken, op aan om “een civiele discussie over het conflict in het Midden-Oosten te bevorderen en degenen te vermanen die in de loop van het debat de staat Israël zouden demoniseren”. Dit werd nooit opgevolgd door regeringsfunctionarissen, en de anti-Israël onevenwichtigheid is alleen maar erger geworden in de berichtgeving in de Noorse media over de regio, vooral op de staatstelevisiezender.

“Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken, twee dagen na de bloedbaden van 7 oktober door Hamas, onze koning vroeg om Israël niet te condoleren. Dit was zo meedogenloos en onmenselijk dat het moeilijk te bevatten is”, concludeerde Juliussen.

ICEJ-Noorwegen leidde verschillende andere pro-Israëlische organisaties bij het organiseren van een grote bijeenkomst voor het nationale parlement in Olso op 12 mei om te protesteren tegen het chronische gebrek aan actie van de regering om antisemitisme te bestrijden en haar oneerlijke behandeling van Israël recht te zetten.

Geschreven door: David Parsons, ICEJ staf
Fotografie: ICEJ