Ukrainian boy

Op vrijdag 24 februari was het een jaar geleden sinds de dramatische escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, dat de grootste golf van Joodse immigratie naar Israël in een generatie op gang bracht. De Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem heeft vorig jaar 1.392 Oekraïense Joden geholpen bij het maken van Aliyah naar Israël, inclusief 1.160 gesponsorde vluchten, terwijl het ook honderden anderen hielp in de integratiefase. Met nog eens 7.000 Joden die alleen al in januari naar Israël verhuizen, lijkt het erop dat 2023 zelfs het aantal vlaggen van vorig jaar voor Aliyah zal overtreffen.

Ter gelegenheid van de eenjarige verjaardag van de massale Russische invasie van Oekraïne, organiseerde de ICEJ vorige week een webinar met Danielle Mor, directeur van Christian Friends of the Jewish Agency, om te praten over de toename van Aliyah. Ze vertelde over de levensveranderende inspanningen van het Joods Agentschap, in samenwerking met de ICEJ en andere organisaties, om Joodse mensen uit Oekraïne te helpen bij het maken van de reis van ondraaglijke omstandigheden naar hun gloednieuwe leven in Israël. Mor merkte voor het eerst op dat het conflict in Oost-Oekraïne eigenlijk al aan de gang is sinds 2014, wat betekent dat Aliyah-verzoeken uit Oekraïne al meer dan acht jaar in stijgende lijn gaan en dat er in de nabije toekomst geen daling te verwachten is.

Sinds de val van de Sovjet-Unie in 1989 hadden Joodse gemeenschappen in de regio “hun stem gevonden en hun weg gevonden om contact te maken met hun geloof en met hun wortels”, legt Mor uit. Deze vrijheid van zeven decennia van religieuze onderdrukking betekende dat ze eindelijk “hun judaïsme mochten beoefenen of een joods leven moesten leiden”, voegde ze eraan toe. De herstelde verbinding met hun joodse identiteit moedigde ook honderdduizenden Sovjetjoden aan om Aliyah te maken naar Israël, hun historische thuisland.

Nu, met een oorlog die veel van de overgebleven Joden in de regio ontwortelt, zei ze dat medewerkers van het Joods Agentschap en christelijke vrijwilligers die deze laatste olim (nieuwkomers) bijstaan, zich terdege bewust zijn van de harde impact van het conflict, en dat er veel vooruitgang is geboekt door hen naar huis te brengen in Israël, grotendeels dankzij genereuze donaties van christenen. “Dit is een echte missie geweest uit geloof, en vooral uit liefde en menselijk mededogen”, zei de voorzitter van de uitvoerende macht van het Joods Agentschap, generaal-majoor (Res.) Doron Almog.

Wachten op het vliegveld Ben Goerion.

Van 2014 tot en met 2022 maakten in totaal 60.330 Joden uit Oekraïne en 128.428 Joden uit de andere voormalige Sovjetrepublieken Aliyah. Door uw genereuze donaties heeft de ICEJ respectievelijk 3.821 en 18.927 van deze oliem geholpen.

Mor bedankte ook de ICEJ voor het feit dat ze een “groot deel” waren van het helpen van JAFI tijdens de eerste evacuaties van Joden uit de Donbas-regio in Oost-Oekraïne in 2014, toen het conflict voor het eerst begon. Deze joodse families lieten alles achter wat ze wisten om opnieuw te beginnen in het land van hun voorvaderen.

Mor merkte ook op dat de Aliyah-aantallen uit Oekraïne tussen 2021 en 2022 bijna verdrievoudigden, van 3.129 naar 10.974, als gevolg van de toegenomen spanningen en de verwoesting van de oorlog in de regio. Ze voegde eraan toe dat JAFI dit jaar nog een aanzienlijke toename van Aliyah uit Oekraïne verwacht, en beschreef de ICEJ als een prominente rol in deze missie, “vooral in belangenbehartiging, bewustmaking en ondersteuning, en genereus geven voor deze redding.”

Nina Diakovska, een JAFI-functionaris in Odessa in het zuiden van Oekraïne, legde ook het belang uit van wat het Joods Agentschap in Oekraïne doet in de onderwijssector. Voor joodse jongeren van zes tot achttien jaar organiseerde Nina kampen die deze kinderen hoop en een sterkere identiteit als jood gaven, zelfs te midden van luchtaanvallen en verwoestingen door de oorlog. Ze zei dat deze jonge generatie wreedheden heeft meegemaakt, maar ook wonderen heeft meegemaakt en hoop heeft gekregen voor de toekomst

In 2023 zet de ICEJ zich in om meer Joden terug te brengen naar hun thuisland Israël. Dit omvat het ondersteunen van pre-aliyah-evenementen zoals zomer- en winterkampen om kinderen te helpen bij het onderwijsproces om alijah te maken, plus speciale Pesach-evenementen, vervoer en de daadwerkelijke alijah-vluchten, evenals het integreren van deze joodse immigranten in Israël zodra ze aankomen. Zo waren 17 van de Oekraïense joden die we vorig jaar met Aliyah hebben geholpen, overlevenden van de Holocaust die nu zijn ondergebracht in het bejaardentehuis voor overlevenden van de ICEJ in Haifa, waar ze worden getroost en geliefd door ons team van christelijke vrijwilligers. Dank u voor uw genereuze donaties die een onzekere toekomst veranderen in een toekomst van hoop voor zoveel nieuwe Joodse immigranten uit Oekraïne. Blijf de Aliyah-inspanningen van de ICEJ steunen door te geven.

 

Fotografie: JAFI
Geschreven door Laurina Driessen