2023 review

In het jaar 2023 werd het hedendaagse Israël 75 jaar oud. In het begin zou dit een feestelijk jaar worden voor Israël. Interne verdeeldheid temperde echter de festiviteiten, en toen – in een flits – verdween alle vreugde toen Hamas-terroristen op die donkere dag van 7 oktober het zuiden van Israël binnenstroomden.
Desalniettemin, als we terugkijken op de afgelopen twaalf maanden, zien we dat de ICEJ – dankzij onze trouwe supporters wereldwijd – in staat was om sterk te staan en hoop en troost te brengen aan alle sectoren van de Israëlische samenleving, terwijl het ook duizenden Joodse immigranten hielp het beloofde land te bereiken. We zijn zo dankbaar dat je met ons samenwerkt in deze missie. Bekijk wat we samen hebben bereikt in 2023.

Januari

Winter Ukrainian Youth Camp

De stijging van Aliyah in 2022, grotendeels als gevolg van de oorlog in Oekraïne, ging verder in 2023. In januari bleef de ICEJ op veel innovatieve manieren steun verlenen aan deze dringende golf van inzameling, zoals het assisteren bij Aliyah-winterkampen voor Oekraïens-Joodse jongeren in de veiligheid van de nabijgelegen Baltische staten. De jongeren, in de leeftijd van 12 tot 17 jaar, sloten snel vriendschappen, omarmden hun erfgoed en leerden alles wat ze konden over het maken van Aliyah van Israëlische adviseurs.

Holocaust survivors

Op 27 januari was het ook de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust en tijdens een evenement in Haifa werd de ICEJ in aanwezigheid van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen erkend met een prijs voor ons werk met overlevenden van de Holocaust. Enkele tientallen bewoners van het Haifa Home for Holocaust survivors van de ICEJ waren aanwezig, en een groep van hen betrad het podium om samen een speciaal lied uit te voeren.

Ondertussen trok onze jaarlijkse Envision Pastors and Leaders Conference 100 afgevaardigden uit 25 landen tot aan Jeruzalem, terwijl nog eens 130 online deelnamen. Envision 2023 bevatte prominente christelijke en joodse sprekers uit Israël en het buitenland die rijke bijbelse leringen en informatieve briefings over actuele gebeurtenissen gaven, samen met bezoeken aan belangrijke locaties in Israël.

Februari

Ethiopian Jews arrive in Israel

Op 1 februari heerste er een sfeer van verwachting op Ben Gurion Airport toen twee vluchten uit Ethiopië arriveerden met Ethiopisch-Joodse immigranten, jong en oud. De ICEJ hielp 120 van deze nieuwe Ethiopische immigranten met pre-flight arrangementen en vluchten naar Israël. Dit gebeurde zelfs terwijl de ICEJ nog steeds honderden Oekraïense Joden hielp om Aliyah naar Israël te maken, een jaar na het uitbreken van de Oekraïense oorlog.

In februari was de wereld ook geschokt door de verwoesting veroorzaakt door een enorme aardbeving in Turkije, en Israël snelde Turkije te hulp. De ICEJ, die christelijk mededogen toonde, schaarde zich snel achter een Israëlische hulporganisatie om hulp, zoals warme kleding, EHBO-koffers, zuurstoftanks, defibrillatoren en andere medische noodapparatuur, naar enkele van de zwaarst getroffen gebieden te brengen.

Maart

Aliyah seminars

De ICEJ erkende de dringende noodzaak om Oekraïense Joden te blijven helpen veilig naar Israël te emigreren en begon levensreddende Aliyah-seminars te sponsoren, waardoor wanhopige Oekraïense Joodse families een sprankje hoop en een weg naar veiligheid kregen.

De luchthaven Ben Gurion was ook weer een bijenkorf van activiteit op 30 maart, toen de christelijke ambassade 155 Ethiopische Joden verwelkomde die arriveerden op een door ICEJ gesponsorde Aliyah-vlucht!

Pesach gift packing

Ondertussen waren ICEJ-medewerkers druk bezig met het voorbereiden en verspreiden van bijna 800 prachtige pakketten in de aanloop naar Pesach begin april. Deze pakketten bevatten handdoeken, zeepjes, cadeaubonnen met voucherbonnen en vele andere etenswaren en huishoudelijke artikelen. Veel van de ontvangers waren nieuwe immigranten uit Ethiopië, Oekraïne en andere voormalige Sovjetrepublieken, maar ook overlevenden van de Holocaust, gepensioneerden, alleenstaande moeders en gezinnen die onder de armoedegrens leven.

April

In april steunde de ICEJ een weekend Aliyah seminar voor jonge Joodse gezinnen in de Baltische staten, gehouden in een hotel in Vilnius, Litouwen. Het Aliyah-seminar trok 52 potentiële olim die  samen van Sjabbat genoten, terwijl ze ook luisterden naar leraren uit Israël die deelden over Pesach en Sjavoeot, evenals het hoofdthema van het weekend – het leven in Israël.

family of five

Daarnaast hielp de ICEJ een gezin van vijf uit Oost-Oekraïne om naar Israël te vliegen als onderdeel van een medische redding. De grootvader had regelmatig dialysebehandeling nodig en had speciale hulp nodig op deze vlucht. De ICEJ was er om de vluchtkosten voor alle vijf familieleden te dekken en de dringende medische zorg en huisvesting die nodig was bij aankomst in Israël.
Ondertussen beleefde ons ICEJ Homecare-team speciale momenten toen ze de oudere immigranten onder hun hoede bezochten en attente Pesach-geschenken meenamen om van te genieten tijdens deze speciale feestdagen.

Mei

bomb-shelter-for-ashkelon1

In de maand mei werd Israël 75 jaar, maar het begon ook met een knal, met meer dan 800 raketten en mortieren die vanuit Gaza in slechts drie dagen op Zuid-Israël regenden. Toen het spervuur van raketten begon, reageerde de ICEJ snel door die eerste middag een mobiele schuilkelder te leveren aan een jeugdcentrum in de regio Hof Ashkelon. Gedurende deze tijd was de ICEJ ook gastheer van onze jaarlijkse wereldwijde leiderschapsconferentie. Dertig ICEJ-leiders uit 18 landen arriveerden persoonlijk in Jeruzalem, en nog eens 130 afgevaardigden uit 50 landen sloten zich online bij ons aan.
De ICEJ leverde ook levensreddende apparatuur aan een van de beste medische centra van Israël. Dankzij uw gulle donaties kon het ICEJ een bloedverwarmer en drie defibrillatoren doneren aan het Kaplan Medical Center in Rehovot.

Juni

underground shelter

Dankzij onze gulle donateurs was de ICEJ in staat om twee ondergrondse schuilkelders te renoveren in kibboets Dorot, gelegen op slechts 8 kilometer (5 mijl) van het noordoosten van Gaza. In de loop der jaren waren deze schuilplaatsen totaal onbruikbaar geworden, dus begonnen aannemers met het renoveren van de badkamers, het toevoegen van een kleine kitchenette, het geven van een nieuwe verflaag aan de overkappingen en het installeren van ventilatiesystemen met speciale pompen die vocht uit de lucht verwijderen om vocht en schimmel te voorkomen.
De ICEJ bracht ook verlichting voor een oudere Oekraïens-Joodse immigrant door een airconditioner voor haar te kopen toen ze eindelijk in staat was om naar een klein éénkamer appartement te verhuizen.

new airconditioner

Haar lange reis begon het jaar ervoor met een speciale ambulance van Donetsk in Oost-Oekraïne naar een nabijgelegen voormalige Sovjetrepubliek, waar ze documenten moest bijwerken om verder naar Israël te kunnen reizen. Dit proces duurde meer dan een maand, maar uiteindelijk was ze in staat om onder begeleiding van een arts naar Israël te vliegen op een door ICEJ gesponsorde Aliyah-vlucht.
De Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem werd ook erkend voor ons humanitaire werk tijdens een speciale viering die werd gehouden door het Joint Distribution Committee en de Felix M. Warburg Society. Dr. Susan Michael, nationaal directeur van ICEJ-USA, was aanwezig om de prestigieuze jaarlijkse Warburg Award in ontvangst te nemen tijdens een gala-evenement dat in juni in New York City werd gehouden.

Juli

Welcoming Ethiopian Jews

In juli had de ICEJ Aliyah-vluchten gesponsord voor meer dan 1.000 Joodse immigranten in 2023, waaronder 180 uit Oekraïne, 200 uit de Baltische staten en 270 uit Rusland en andere voormalige Sovjetrepublieken, plus nog eens 375 uit Ethiopië. Op 12 juli stonden ICEJ-medewerkers op het asfalt van Ben Gurion reikhalzend uit te kijken naar de komst van 130 Ethiopische Joodse immigranten die Aliyah maakten op een vlucht die werd gesponsord door de ICEJ.
In de zomermaanden juni tot augustus sponsorde de ICEJ ook drie Baltische zomerkampen voor Joodse jongeren in Letland en Litouwen. In totaal werden meer dan 1000 Joodse kinderen verwacht die zouden deelnemen aan de kampen, velen van hen Oekraïense Joden. Deze kampen zijn essentieel om meer te weten te komen over het leven in Israël en om de bouwstenen te leggen voor de toekomstige Aliyah.

Augustus

Toen de Israëlische autoriteiten hen vroegen om Ethiopische Joden te helpen redden van de gevechten in Gondar, aarzelde de ICEJ niet. Een groep van 61 Ethiopische Joden die in aanmerking kwamen voor Aliyah werden opgevangen door het Joods Agentschap, en de ICEJ hielp bij het financieren van hun Aliyah-vluchten naar Israël en de absorptiekosten eenmaal in het land.

Shlomi bomb-shelter

Ondertussen heeft de ICEJ in het afgelopen decennium bijna 200 mobiele schuilkelders gedoneerd aan kwetsbare Israëlische gemeenschappen, waarvan de meeste naar steden langs het grensgebied van Gaza gaan, maar we zijn er al in geslaagd om zo’n 50 schuilkelders in het noorden van Israël te plaatsen. Dankzij de gulle donaties van een Zwitsers christelijk gezin hebben we zes nieuwe schuilkelders geleverd aan de stad Shlomi, direct aan de grens met Libanon, die tijdens Pesach was getroffen door een spervuur van Hamas-raketten.
Ondertussen sponsorde de ICEJ ook certificeringscursussen voor het verlenen van vergunningen aan nieuwe immigrantenartsen om geneeskunde uit te oefenen in Israël. Toen we hoorden over de versleten omstandigheden van de woonruimte van nieuwe immigranten in kibboets Merchavia, kwamen we ook tussenbeide om te helpen bij het renoveren van de huizen om ze comfortabeler te maken voor deze nieuw aangekomen Joodse gezinnen.

September

Gift package giving to students

Het personeel van de ICEJ verwelkomde in Israël een groep van 26 Joodse middelbare scholieren uit het door oorlog verscheurde Oekraïne die op Ben-Gurion Airport aankwamen met een vlucht die werd gesponsord door onze supporters over de hele wereld. Met deze laatste aankomsten had de ICEJ Aliyah-vluchten gefinancierd voor zo’n 813 Joodse immigranten die tot nu toe in 2023 de voormalige Sovjetrepublieken hadden verlaten voor de veiligheid en hoop op een betere toekomst in Israël.
Het was een extra vreugde voor de ICEJ om samen te werken met lokale Arabische christenen om overlevenden van de Holocaust te herdenken en te zegenen met 110 Rosh HaShana-geschenkmanden om de Hoge Heilige Dagen in de herfst te beginnen.

Feast of Tabernacles

Op 29 september verwelkomde de ICEJ meer dan 3.000 christenen in Israël voor onze jaarlijkse Loofhuttenfeest, terwijl enkele duizenden anderen zich bij ons voegden op ons online streamingplatform om te vieren onder het Bijbelse thema “Koning van de hele aarde”.

Oktober tot december

Toen onze viering van een week op 6 oktober eindigde, was de natie Israël de volgende ochtend geschokt en geschokt door de verraderlijke massale infiltratie van Hamas-terroristen uit Gaza op de Joodse hoge heilige dag van Simchat Torah. De reactie van de ICEJ was onmiddellijk, met een voortdurende drieledige aanpak om de Joodse natie te helpen, die we in de laatste drie maanden van 2023 hebben volgehouden. Deze drieledige aanpak omvatte:

Gebed: De ICEJ organiseerde een dagelijkse online wereldwijde gebedsbijeenkomst om voor Israël te bidden met duizenden die zich elke dag bij ons aansluiten, plus een 24/7 Rosj Chodesj-gebedsketting en terugkerende Esther-vasten.

Solidariteit: ICEJ-afdelingen over de hele wereld organiseerden openbare bijeenkomsten en gebedsevenementen om solidair te zijn met Israël.

Noodhulp: De ICEJ hield zich bezig met tal van activiteiten en projecten om oorlogshulp te bieden aan Israëli’s die nog steeds aan het bijkomen zijn van de gebeurtenissen van 7 oktober. Het ging onder meer om de volgende gebieden van dringende hulp:

ICEJ staff packing food items

VOEDSEL EN STEUN VOOR ARME GEZINNEN

De ICEJ hielp met dringende voedseldistributie en humanitaire inspanningen om geëvacueerde Israëlische gezinnen, ouderen, nieuwe immigranten en andere behoeftige gezinnen in het hele land te helpen, waaronder:

 • Het inpakken van meer dan 14.000 voedselboxen voor geëvacueerde gezinnen.
 • Het leasen van twee bestelwagens om voedselpakketten uit te delen aan geëvacueerde en kansarme gezinnen.
 • Het verstrekken van voedsel en water aan eerstehulpverleners in de buurt van de grens met Gaza.
 • BBQ-cookouts voor degenen die het land verdedigen.
 • Sponsoring van een mentorprogramma en een hulppakket voor 40 kwetsbare gezinnen uit de zwaar getroffen gebieden Ofakim, Ashdod en Ashkelon.
Toy packing

EVACUÉS HELPEN

De ICEJ hielp tientallen Israëlische evacuégezinnen met huisvesting, noodhulp, onderwijsbehoeften en emotionele steun, waaronder:

 • Respijtdagen voor 450 evacués, waaronder nieuwe immigranten die in de buurt van de grens met Gaza wonen en andere gezinnen uit het zuiden die in Yad HaShmona worden opgevangen.
 • Waardebonnen voor 440 evacuégezinnen uit Kfar Aza en Sderot.
 • Opvang van 18 evacués, onder meer met voedsel en noodartikelen.
 • Voorzien in de basisbehoeften van honderden kinderen, waaronder speelgoed, spelletjes, matrassen, EHBO-koffers, voedsel, enz.
 • Sponsoring van activiteiten, therapie en/of emotionele steun voor zo’n 1.000 geëvacueerde kinderen, sommigen met een handicap.
 • Het verstrekken van computers voor kinderen in 10 evacuégezinnen.
 • Het opzetten van 11 klaslokalen voor geëvacueerde kinderen, met apparatuur en boeken.
 • Het geven van 250 tassen vol speelgoed aan kinderen van geëvacueerde gezinnen in Haifa.
 • Financiering van het drukken van 4.000 boeken om getraumatiseerde kinderen in geëvacueerde gezinnen te helpen, uitgegeven door de reeds heropende drukkerij in de zwaar getroffen gemeenschap van kibboets Be’eri.

OVERLEVENDEN VAN DE HOLOCAUST

De ICEJ heeft een speciale inspanning geleverd om overlevenden van de Holocaust tijdens deze crisis bij te staan door:

 • Noodvoedselvoorraden en een back-upgenerator voor overlevenden van de Holocaust in het Haifa Home aan te schaffen.
 • Overlevenden voorzien van matrassen, toiletartikelen, enz.
 • Het verstrekken van voedsel aan overlevenden in heel Noord-Israël.
Radio transmitters

MEDISCHE EN NOODAPPARATUUR

De ICEJ heeft medische en nooduitrusting gedoneerd, waaronder:

 • 30 paramedici en opsporings- en reddingswerkers voorzien van beschermende helmen en vesten, zoek- en bergingsgereedschap, EHBO- en medische interventieapparatuur en andere noodvoorraden.
 • 4 nieuwe ambulances, waaronder één voor Kibboets Be’eri.
 • 1 nieuwe medi-scooter.
 • 4 medische pakketten en 4 defibrillatoren voor beveiligingsbeambten in Hof Ashkelon.
 • 4 nieuwe ATV’s voor brandbestrijding om recente branden te bestrijden die zijn aangestoken door Hamas-raketten die de westelijke Negev raken.
 • Het doneren van warme kleding, tenten en andere buitenuitrusting voor degenen in de frontlinie.
 • Het leveren van meer sets speciale radiozenders aan gemeenschappen langs de grens met Gaza, zoals die welke op 7 oktober duizenden levens hebben gered.

SCHUILKELDERS

De ICEJ plaatste meer draagbare schuilkelders en renoveerde bestaande ondergrondse schuilkelders in het noorden en zuiden van het land, waaronder:

 • Bestelling van 9 nieuwe bovengrondse mobiele schuilkelders.
 • Renovatie van 120 bestaande ondergrondse schuilplaatsen, waaronder 73 schuilplaatsen in Shlomi, 41 in Ma’a lot-Tarshiha en 6 in centraal Israël.
Trauma training

TRAUMARESPONS

De ICEJ sponsorde traumabegeleiding en zorg voor honderden Israëli’s die zwaar geschokt waren door het conflict, zoals:

 • Het geven van leiderschaps- en weerbaarheidstraining en ondersteuning aan 120 artsen en verpleegkundigen die verantwoordelijk zijn voor meer dan 1.500 medisch personeel.
 • Het aanbieden van traumatherapie en emotionele steun aan geëvacueerde tieners en risicovolle jongvolwassenen.
 • Paardrijtherapiesessies en apparatuur voor getraumatiseerde kinderen.
 • Helpen bij het opzetten van een PTSS-traumacentrum in het noorden voor IDF-veteranen en anderen.
 • Renovatie van een behandelcentrum in Jeruzalem waar honderden Israëlische soldaten en burgers met PTSS worden verzorgd.
staff fruit picking

HANDS-ON VRIJWILLIGERSWERK

Het ICEJ-personeel hield zich bezig met hands-on vrijwilligerswerk om Israëli’s op een aantal gebieden te helpen, waaronder:

 • Het inpakken van voedseldozen voor meer dan 14.000 evacués, evenals 4.900 toiletartikelen voor IDF-soldaten.
 • Bezoeken van gewonde IDF-soldaten en burgers, waarvan er 19 geschenkzakjes ontvangen.
 • Het bezoeken van evacué-families uit Kfar Aza en het zitten van shiva met hen.
 • Thuiszorgbezoeken aan tientallen ouderen en gehandicapten die fysieke en emotionele steun nodig hebben.
 • Fruit oogsten bomen en gewassen voor boeren in de westelijke Negev.
 • Vrijwilligerswerk om zwangere vrouwen naar het ziekenhuis te brengen om te bevallen.

Veel van deze dringende oorlogshulpverlening van de afgelopen maanden zal tot in 2024 moeten worden voortgezet. Maar we willen van dit moment gebruik maken om je heel erg te bedanken voor je ongelooflijke steun gedurende het hele jaar 2023. Het is alleen dankzij uw vrijgevigheid dat de Christelijke Ambassade in staat was om alles te bereiken wat ze deed, door veel mensen te bereiken om hoop en troost te brengen aan een natie die nog steeds verbijsterd is door de haat en terreur eromheen. We kijken ernaar uit om ons partnerschap met u in het komende jaar voort te zetten om aan de behoeften van de natie en het volk van Israël te voldoen.