David Parsons

door David Parsons, ICEJ

Israëliërs waren enthousiast toen Donald Trump de Golanvlakte als deel van Israël noemde. Sommigen noemden dit een Purim geschenk. Maar het is een misvatting dat Trump de Golan zomaar aan Israël geeft, want God heeft dit allang gedaan. Bovendien heeft Israël al de Golanvlakte sinds decennia en is niet van plan dit op te geven.

Veel wereldmachten beweren dat Israël de Golanvlakte heeft bezet sinds 1967. In feite is de Golanvlakte al door God aan Abraham beloofd in Gen.15:18-21. Toen was het bekend als het Bijbelse Bashan en Jozua heeft het 3500 jaar geleden al veroverd als gebied voor de stam Manasse. Er is veel bewijs van de continue aanwezigheid van Israël in dit gebied.

In de eerste Wereldoorlog vochten Engelsen en Fransen in de Golan tegen de Ottomanen, vanwege de waterbronnen. Het was een deel van Syrië, ondanks dat het Joods Nationaal Fonds grote delen had aangekocht en veel Joden daar gingen wonen als onderdeel van het Bijbelse Israël.

Maar Syrië maakte van de Golan een grote militaire basis met bunkers en loopgraven om Israël te kunnen beschieten. Spanningen escaleerden toen in 1964 de Syriërs tunnels groeven om de Jordaan te verleggen. Historici zeggen dat hiermee het conflict in 1967 is begonnen. In de zesdaagse oorlog heeft Israël de Golanvlakte bevrijd van de Syriërs, nadat Egypte en Syrië de zeeweg langs Tiran hadden geblokkeerd en een oorlog tegen Israël uitriepen. De Israëlische leider Levi Eshkol  wilde diplomatieke oplossingen en geen aanval uitvoeren. Als verdediging tegen de Syriërs verkreeg Israël legitiem de Golanvlakte.

In de Yom Kippoer oorlog van 1973 behield Israël de Golanvlakte en heeft het veranderd in een vredige, agrarische regio en vakantieoord. Israëliërs zijn trots op hun Golanvlakte, met zijn wijngaarden, fruitbomen, paardenfokkerijen en windturbines. Israëliërs gaan graag skiën in de Hermon, zij gaan ‘hanggliden’ van zijn klippen, of ‘hiken’ over zijn paden en relaxen in de warmwaterbronnen.

De meeste Israëliërs weten dat de Golanvlakte van strategische waarde is voor het land en dat ze dit nooit vrijwillig opgeven. Wat zou er gebeurd zijn als Syrië de laatste acht jaar van haar burgeroorlog ook de Golan had? Zonder twijfel zouden de rebellen en het leger van Assad of de ISIS strijders en Hezbollah het vuur hebben geopend op Israël vanaf de Golan. Ook had Israël dan niet de Iraanse posities in Syrië kunnen bestoken.

Israël weet dat er geen Arabische vluchtelingen naar de Golan willen, zoals bij de West bank, omdat Assad nooit toestemming heeft gegeven om daar te wonen. Dus, of Trump zijn beslissing nu juist is of niet, de Israëliërs weten zeker dat de Golan bij hen hoort.