Indrukwekkende Yom Hashoa herdenkingsbijeenkomst in Leeuwarden

Ruim drie week geleden kreeg ik (Jan Posthumus) het verzoek van Arjen Lont (Honorair Consul van de Israëlische Ambassade) om in overleg met de Israëlische Ambassade op maandagavond 17 april een Yom Hashoa herdenkingsbijeenkomst te organiseren.

De opzet was om in 14 steden in Nederland in een huiskamersetting van ongeveer 15 deelnemers een overlevende van de Shoa haar/zijn verhaal te laten vertellen. Ik kreeg geloof voor iets groters en op de bewuste maandagavond waren meer dan 70 deelnemers aanwezig in een fraai aangeklede ruimte van Stadskerk de Wijngaard in Leeuwarden.

Overlevende Flory Neter-Polak uit Schellinkhout heeft haar verhaal kunnen vertellen. Voor Flory begon de oorlog pas na de bevrijding toen plotseling haar echte biologische ouders voor de deur van haar pleegouders stonden. Voor alle partijen een enorme verrassing. Een verhaal over de verstrekkende gevolgen van hechting en onthechting.

Haar verhaal was aangrijpend en voor sommigen zeer emotioneel. Haar man Eddy was ook erg onder de indruk van het hele gebeuren en zei tegen mij dat ze zoiets nog niet vaker zo hadden meegemaakt.

Flory Neter-Polak Yom haShoah herdenking Leeuwarden 2023

Na haar verhaal hebben we de 546 Joden uit Leeuwarden en de 25 weggevoerde Joden uit Franeker herdacht met 2 minuten stilte. Ik heb 25 namen van omgebrachte Joden in diverse vernietigingskampen genoemd. Tjitte Wever (een kennis uit de Israël-gebedsgroep in Franeker) heeft haar en Israël een tekst uit Psalm 121:4 toegezongen in het Hebreeuws, Nederlands en Fries. Dit klonk als een voorzanger in een synagoge. Vervolgens hebben we als herinnering een (gedenk)steentje aan de voet van de menora gelegd. Ik heb de steentjes inmiddels bij de Joodse monumenten in Leeuwarden en Franeker neergelegd.

Het bloemstuk wat Jeltje voor Flory had gemaakt heeft ze aan het slot van de avond meegegeven aan Flory met een uitleg over de gekozen bloemen en kleuren. Flory kreeg tranen in haar ogen en was diep geraakt.

Yom haShoah herdenking Leeuwarden 2023

De bijeenkomst was voor alle aanwezigen een unieke gebeurtenis en de reacties waren zeer positief.

Van de Israëlische Ambassade kregen we de volgende reactie: “Graag willen wij u hartelijk bedanken voor de prachtige foto’s, het geweldige arrangement en bovenal de uitstekende zorg die u heeft verleend aan onze spreker. Het is werkelijk een eer om deze foto’s te mogen delen. Uw professionele aanpak heeft bijgedragen aan een onvergetelijke ervaring en daar zijn we u zeer dankbaar voor”.

Jan en Jeltje Posthumus, 21 april 2023