Israël weigert personeelsvisa af te geven voor pro-Israëlische groepen zoals de christelijke ambassade. Ik vraag Netanyahu om zo snel mogelijk in te grijpen

Geen enkele Israëlische leider heeft meer gedaan om een sterke en strategische alliantie op te bouwen met de 600 miljoen evangelische christenen in de wereld dan premier Benjamin “Bibi” Netanyahu.

“Israël heeft geen betere vrienden – ik bedoel dat – geen betere vrienden in de wereld dan de christelijke gemeenschappen over de hele wereld,” vertelde Netanyahu aan bijna 200 bezoekende evangelische journalisten op de inaugurele “Christian Media Summit”, die werd georganiseerd en gesponsord door het kantoor van de premier in Jeruzalem in 2017. “En Israël is het enige land in een uitgestrekte regio waar christenen niet alleen overleven, maar ook gedijen.”

“Jullie zijn ambassadeurs van de waarheid – jullie zijn niet alleen de grootste ambassadeurs die Israël over de hele wereld heeft – jullie zijn kampioenen van de waarheid”, zei Netanyahu het volgende jaar, op de tweede Christian Media Summit in 2018.
“En als er één ding is dat ik je kan vragen om te doen, is om de waarheid te vertellen. Vertel de waarheid over onze geschiedenis. Vertel de waarheid over ons heden. Vertel de waarheid over wie vrede wil en wie geen vrede.”
Destijds prees ik Netanyahu’s beslissing om deze topontmoetingen te organiseren en er de hoofdspreker op te zijn.

“Ik denk dat deze topontmoetingen laten zien dat Israël zich heel erg belegerd voelt – niet door kogels, bommen, raketten en terroristen, hoewel dat een echte bedreiging blijft, maar door de propagandaoorlog die tegen hen wordt gevoerd in de VN, in de media, overal – en ze reiken uit naar een kiesdistrict, een reeks bondgenoten, de christenen, ” Ik legde het uit in een interview met de Christian Broadcasting Network die verslag deed van de top.
“Het is bemoedigend om te zien dat de regering van Israël zich realiseert dat christelijke journalisten op zijn minst bereid zijn om hun perspectief te overwegen en in feite een eerlijk beeld te geven van wat er aan de hand is,” voegde ik eraan toe.
Israël is sindsdien elk jaar deze toppen blijven houden, ook tijdens de COVID-pandemie, en Netanyahu is deze en soortgelijke fora blijven gebruiken om de christenzionisten te bedanken en te prijzen voor hun standvastige steun voor de Joodse staat.
Toen hij afgelopen herfst zijn memoires publiceerde – BIBI: MY STORY – deed Netanyahu een reeks interviews met christelijke journalisten en media waarmee hij al jaren vriendschappen opbouwt.

ER ONTWIKKELT ZICH EEN ERNSTIGE CRISIS
Maar er ontwikkelt zich een nieuwe en ernstige crisis die de onmiddellijke aandacht van Netanyahu vereist.
Het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft zich plotseling gekeerd tegen pro-Israëlische evangelische organisaties die in het land actief zijn en dreigt hun belangrijke werk te verlammen.
In het bijzonder is het ministerie van Binnenlandse Zaken – momenteel geleid door minister Moshe Arbel, een ultraorthodoxe rabbijn en Knesset-lid die deel uitmaakt van de religieuze politieke partij Shas – gestopt met het verstrekken van geestelijkenvisa voor personeel dat werkt bij de International Christian Embassy Jerusalem (ICEJ) en soortgelijke christelijk-zionistische groepen.
Het is niet duidelijk of Arbel zelf de knoop doorhakt.
Het kan heel goed op lagere niveaus gebeuren en de minister is zich niet bewust van het probleem of de mogelijke gevolgen van het schaamteloos discrimineren van de christenzionistische vrienden en bondgenoten van Israël.

Duizenden evangelische christenen zwaaien met hun nationale vlag naast de Israëlische vlag terwijl ze marcheren in een parade in het centrum van Jeruzalem, ter gelegenheid van de Joodse feestdag Soekot, 1 oktober 2015. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

EEN “ONGEKENDE” SITUATIE
Dr. Juergen Buehler is de president van de Christelijke Ambassade, die een reeks zeer effectieve pro-Israëlische initiatieven exploiteert, waaronder het helpen van meer dan 180.000 Joden om in de loop der jaren naar Israël te emigreren, en het organiseren van de weeklange Loofhuttenconferentie in september die doorgaans 4.000 tot 5.000 christenen van over de hele wereld naar Israël trekt.

In een interview met ALL ISRAEL NEWS zei Buehler dat hij en zijn team geen idee hebben waarom het ministerie van Binnenlandse Zaken deze plotselinge beleidswijziging ten aanzien van ICEJ en andere evangelische groepen heeft doorgevoerd.
Maar hij maakte duidelijk dat de verhuizing zijn werk ernstig dreigt te schaden.
“De situatie waarmee we op dit moment worden geconfronteerd met het ministerie van Binnenlandse Zaken is ongekend,” vertelde Buehler ons.
“Het heeft ons niet in staat gesteld om effectief te opereren in onze missie om de staat Israël te steunen en te ondersteunen,” vervolgde hij.
“Met name onze televisie- en mediaafdeling wordt getroffen door het nieuwe visumbeleid dat nog moeilijker te begrijpen is. Dit is de belangrijkste arm van de christelijke ambassade voor ‘hasbara’ [een Hebreeuwse uitdrukking die public relations betekent], die goed nieuws over Israël vertelt en antisemitisme bestrijdt.”
“Dus we zijn onwetend en teleurgesteld in deze nieuwe beleidswijziging in het ministerie van Binnenlandse Zaken en we hopen natuurlijk dat dit zo snel mogelijk zal worden teruggedraaid naar de vorige manier van werken,” voegde Buehler eraan toe.

WE WORDEN LANGZAAM UIT HET BESTAAN GEDRUKT
“We worden langzaam uit het bestaan gedrukt door het ministerie van Binnenlandse Zaken”, vertelde David Parsons, vicepresident en senior woordvoerder van de ICEJ aan de Israëlische krant Haaretz, die dit verhaal gisteren brak.
“We kunnen ons vitale werk niet voortzetten om wereldwijde christelijke steun voor Israël op te bouwen onder deze strikte nieuwe regels,” voegde Parsons eraan toe.
De Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem werd in 1980 opgericht als een naar behoren geregistreerde Israëlische amutah (non-profit organisatie) met de instemming van de toenmalige premier Menachem Begin.
Zij ontvangen al tientallen jaren zonder problemen regelmatig een domineesvisum voor hun personeel.
Wat meer is, ICEJ en verschillende andere christelijke groepen die hier actief zijn – zoals Christian Friends of Israel en Bridges For Peace – hebben eigenlijk een schriftelijke overeenkomst met het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken om jaarlijks een quotum aan visa te ontvangen.

DIT IS “ILLEGALE DISCRIMINATIE” EN KAN LEIDEN TOT EEN RECHTSZAAK
Senior ICEJ-leidinggevenden – en hun advocaat, Calev Myers – geven aan dat ze bereid zijn om naar de rechter te stappen om deze discriminatie aan te vechten, hoewel ze hopen dat dat niet nodig is. “Ze hebben geen wettelijke grond om op te staan,”
Myers vertelde me: “Het is gewoon illegale discriminatie.”

De beleidswijziging van het ministerie van Binnenlandse Zaken “gaat in tegen hun erkenning van ICEJ als een religieuze organisatie voor de afgelopen veertig jaar”, merkte hij op. “Het gaat in tegen het feit dat ICEJ een schriftelijke overeenkomst heeft met het ministerie van Binnenlandse Zaken uit 2019 die een bepaald quotum aan geestelijkenvisa geeft, en het feit dat zij [ICEJ] aan alle wettelijke vereisten hebben voldaan.
“Het is dus gewoon illegale religieuze discriminatie – en alle andere grote christelijke organisaties bevinden zich in dezelfde situatie,” zei Myers.
Myers voegde eraan toe dat er een “afdeling christelijke gemeenschappen” is binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken die al deze visa al heeft goedgekeurd.

BID ALSJEBLIEFT DAT NETANYAHU ZAL INGRIJPEN EN DAT JURIDISCHE STAPPEN NIET NODIG ZULLEN ZIJN
“Ik heb er alle vertrouwen in dat als we naar de rechtbank gaan, we zullen winnen”, vertelde de Israëlische advocaat Calev Myers me. “Maar ik hoop dat het niet zover komt.”
“Ik hoop dat dit een geval is van griffiers op een lager niveau die slechte beslissingen nemen. Ik hoop ook dat iemand in het hogere echelon van het ministerie van Binnenlandse Zaken de complete diplomatieke ramp zal erkennen die dit voor Israël zal veroorzaken door de relaties met hun sterkste aanhangers over de hele wereld te schaden en deze beslissing zal veranderen en terug zal gaan naar het verlenen van deze visa die deze organisaties nodig hebben voor hun langdurige personeel. “

Ik hoop het ook en ik vraag evangelicals over de hele wereld om te bidden dat de situatie snel wordt gecorrigeerd. Bid alstublieft ook dat premier Netanyahu minister van Binnenlandse Zaken Arbel zal opdragen het probleem onverwijld op te lossen.
In maart greep Netanyahu resoluut in om wetgeving in de Knesset tegen te houden die de religieuze vrijheid van christenen met voeten zou hebben getreden.
ALL ISRAEL NEWS prees de premier voor zijn gedurfde en snelle actie ter verdediging van christenen.
“Ik ben de premier zeer dankbaar voor zijn sterke, duidelijke ondubbelzinnige verklaring ter verdediging van de Israëlische christelijke gemeenschap”, schreef ik destijds.
“Netanyahu is een oude bewezen vriend van de wereldwijde christelijke gemeenschap en deze verklaring is een verder bewijs. Evangelicals over de hele wereld zullen erg dankbaar zijn voor deze stap. Het is wat we hadden verwacht, en Netanyahu heeft het waargemaakt.”

door: Joël Rosenberg

Joel C. Rosenberg is de hoofdredacteur van ALL ISRAEL NEWS en ALL ARAB NEWS en de president en CEO van Near East Media. Als bestsellerauteur van de New York Times, analist in het Midden-Oosten en evangelisch leider woont hij in Jeruzalem met zijn vrouw en zonen.

Foto: De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt op de Christian Media Summit 2018 in Jeruzalem, 14 oktober 2018. (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)