Aliyah-Ukraine-Carrying survivor down steps

De tv staat vol met beelden van vrouwen, kinderen en ouderen in Oekraïne die hun huizen ontvluchten met slechts een kleine koffer met spullen. Dit heeft een enorme impact op onze bewoners van het HAIFA Home for Holocaust survivors van de ICEJ. Velen herbeleven wat ze als kinderen in de Shoah hebben meegemaakt.

Voor Chaya Caspi roept het kijken naar het nieuws uit Oekraïne verontrustende herinneringen op uit haar verleden. Tot op de dag van vandaag herbeleeft Chaya regelmatig een zekere onvoorstelbare pijn van nazi-wreedheid en voelt ze groot mededogen met mensen in Oekraïne.

“Ik voel een diepe pijn in mijn hart als ik aan Oekraïne denk. De oorlog is niet face-to-face, dus er vallen veel burgerslachtoffers. Families worden uit elkaar gerukt. Onschuldige vrouwen en kinderen worden gedood door de bommen van Poetin”, aldus Chaya.

Ze werd geboren in Roemenië en was acht toen de Tweede Wereldoorlog begon. Toen de nazi’s kwamen, werden mannen boven de 15 opgepakt en doodgeschoten. Chaya’s 19-jarige broer was een van hen. Chaya’s vader en jongere broers werden later opgepakt en in veewagons gepropt. Hij en zijn jongste zonen zaten acht dagen in de trein zonder voedsel of water. Aan het einde van de reis gingen de deuren open en werden alle doden weggegooid. Chaya’s jongste broer stierf in die trein. De vader overleefde op wonderbaarlijke wijze de oorlog als dwangarbeider en werd daarna herenigd met de overgebleven familie. 

Een andere overlevende, Esti, werd geboren in Polen. Haar vader werd gedood toen de Duitsers arriveerden en haar dorp in brand staken. Esti en haar moeder en zussen vluchtten negen lange maanden naar de bossen. Ze bouwden kleine schuilplaatsen en maakten dekens van bladeren. Op een dag liepen Duitse soldaten het bos in en begonnen te schieten. Haar moeder en twee zussen werden vlak naast haar vermoord. Esti en haar andere zus wisten te ontsnappen – ze weet nog steeds niet hoe.
Als Esti over Oekraïne hoort, wellen de tranen op in haar ogen. It herinnert haar aan de tijd dat Oekraïners de Duitsers hielpen om Joden te doden.

“Maar de Oekraïners van vandaag hebben niets te maken met de oude generaties. Zo is het ook met de Duitsers. Ik hou van alle vrijwilligers uit Duitsland die vandaag voor mij zorgen. Ze zijn niet schuldig”, benadrukte Esti.
Ze voelt zich verdrietig dat Oekraïners soortgelijke dingen meemaken die ze heeft moeten doorstaan.
“Om gedwongen te worden om plotseling je spullen te pakken en ontworteld te worden, om dierbare familieleden vermoord te zien worden. Ik ben echter blij dat de Oekraïners zoveel hulp en toevlucht krijgen over de hele wereld. In die tijd wilde niemand ons helpen omdat we Joden waren,” herinnerde Esti zich.

Voor een tijd als deze
Terwijl we samenwerken met onze partnerorganisatie om Holocaust-survivors uit Oekraïne te redden, bereiden we hier in Haifa kamers voor om verschillende van deze survivors op te nemen. Wanneer de Oekraïense overlevenden in Israël aankomen, zullen ze eerst worden verzorgd door het Joods Agentschap. Gedurende deze tijd zullen we hen ontmoeten om te zien wie het beste past in het Haifa Home.

Ondertussen, na het overwinnen van verschillende hindernissen, wordt de lift eindelijk geïnstalleerd in ons nieuwste appartementencomplex, wat misschien de ideale plek is om enkele van deze Oekraïense overlevenden te huisvesten. Het is bijna te veel om te doorgronden wat deze mensen als kinderen hebben meegemaakt en nu op latere leeftijd doormaken. De Christelijke Ambassade wil er alles aan doen om deze toekomstige bewoners te troosten en te ondersteunen.

In Memoriam
Maart was een moeilijke maand in het Haifa Home, omdat drie van onze dierbare bewoners overleed. Moge de nagedachtenis van Zvi Cohen (90), Klara Birkovitz (90) en Edmond Bozaglo (82) gezegend worden.

Met nog zo weinig jaren te gaan om comfort en zorg te bieden aan overlevenden van de Holocaust, toon alsjeblieft je liefde voor hen door het Haifa Home van de ICEJ voor overlevenden van de Holocaust te ondersteunen.