Gottfried Buehler with Holocaust survivor

De Duitse afdeling van de ICEJ heeft op 27 januari opnieuw de Internationale Dag ter Herdenking van de Holocaust gehouden. De herdenkingen van dit jaar zijn vooral belangrijk omdat Duitsland geconfronteerd wordt met de ergste toename van antisemitisme sinds het einde van de nazi-overheersing.

Toen de berichten over de Hamas-moorden op 7 oktober voor het eerst verschenen, dansten Arabieren en moslims van vreugde en deelden snoepjes uit in de straten van Berlijn. Sindsdien hebben tienduizenden radicale islamisten en linksen in heel Duitsland felle anti-Israël en antisemitische protesten gehouden.

Onder politiebescherming legde de ICEJ een krans bij het Holocaustmonument in Stuttgart, samen met leden van de Joodse gemeenschap en gasten uit Israël. Daarna luisterden 400 aanwezigen naar toespraken waarin niet alleen de Shoah werd herdacht, maar waarin ook het huidige angstaanjagende niveau van antisemitisme aan de kaak werd gesteld.

De ICEJ hield ook een groot herdenkingsevenement met de Joodse gemeenschap in de synagoge in Michelstadt, dat ook werd uitgezonden naar de nabijgelegen protestantse kerk. De 500 gasten hoorden Ahmad Mansour, een Duits-Israëlische psycholoog van Arabisch-Palestijnse afkomst, spreken over zijn veranderde houding tegenover Joden en zijn bezorgdheid over het feit dat antisemieten in Duitsland zo brutaal zijn in het openlijk uiten van hun Jodenhaat.

De Duitse afdeling organiseerde ook schoolbijeenkomsten waar de 93-jarige Holocaustoverlevende Fanny Ben-Ami haar levensverhaal vertelde aan meer dan 2000 leerlingen en ook getuigde over de verschrikkingen van 7 oktober.

Fanny Ben-Ami werd voor de oorlog in Baden-Baden geboren en ontsnapte voor de nazi’s naar Frankrijk. Hoewel ze nog een kind was, steunde Fanny het Franse verzet tijdens de Duitse bezetting en redde ze 150 partizanen. Op 13-jarige leeftijd smokkelde ze ook haar twee jongere zusjes en 26 andere Joodse kinderen naar Zwitserland. Fanny’s leven werd later verfilmd.

De schoolbijeenkomsten werden geleid door de voorzitter van ICEJ-Duitsland, Gottfried Bühler, die de leerlingen uitdaagde om stelling te nemen tegen antisemitisme. Als zichtbaar teken schenen de leerlingen met hun zaklantaarns in de verduisterde zaal.

Hoofdfoto: Fanny Ben-Ami in gesprek met Gottfried Bühler tijdens een herdenkingsevenement in Stuttgart
Geschreven door Karin Lorenz