Tientallen schuilkelders die door de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem aan Israëlische gemeenschappen langs de grens met Gaza zijn geschonken, hebben opnieuw hun waarde bewezen in de intense driedaagse raketoorlog die afgelopen weekend door de Palestijnse Islamitische Jihad-terreurmilitie tegen Israël werd gelanceerd.

Het op zondag aangekondigde staakt-het-vuren lijkt stand te houden en de Israëlische boerendorpen in de buurt van Gaza proberen hun normale leven weer op te pakken, maar de schuilplaatsen die door de ICEJ worden geleverd, zijn een belangrijke reden waarom deze gemeenschappen onder de constante dreiging van raketaanvallen kunnen blijven. terroristen in Gaza. En in feite zien deze gebieden een opmerkelijke groei dankzij onze levensreddende schuilplaatsen en geruststellende ondersteuning.

Ofir Libshtein, burgemeester van de regionale raad van Sha’ar HaNegev, vertelde donderdag aan het ICEJ Weekly Webinar dat de tien steden in zijn regio het doelwit waren van meer dan 300 raketten gedurende de drie dagen van gevechten, wat betekende dat de rode alarmsirenes honderden keren moesten worden gehoord. en elke keer naar hun veilige kamers moeten rennen.

“De Iron Dome is een verbazingwekkend wonder”, zei burgemeester Lipshtein. “We hebben een oplossing gevonden om 96% van de raketten aan te pakken. Maar omdat we zo dicht bij de grens zijn, worden er soms raketten ingeslagen voordat het alarm afgaat.”

“Toch steunt u ons zo erg dat we in de regio Sha’ar HaNegev in de afgelopen tien jaar zijn gegroeid van 5.200 naar bijna 10.000 mensen”, voegde hij eraan toe. “Dit komt omdat we weten dat we vrienden over de hele wereld hebben zoals jij die ons helpen om schuilplaatsen te bouwen in het hele gebied. We voelen ons veiliger. Onze kinderen kunnen naar buiten, wetende dat ze een schuilplaats kunnen vinden als de raketten beginnen. En dit is een geweldige kans om heel erg bedankt te zeggen dat je ons hebt geholpen om sterker en groter te worden.”

Zo heeft de christelijke ambassade tientallen mobiele schuilkelders geplaatst in gemeenschappen langs de Gaza-strook, die zich uitstrekken van Kerem Shalom in het zuiden tot aan Sderot en Ashkelon. We werken in overleg met lokale autoriteiten, veiligheidschefs en sociale instanties om de plaatsen te identificeren waar onze opvang het meest goed kan doen. Zo hebben we onderdak gegeven aan scholen, kinderdagverblijven, medische klinieken, jeugdcentra, gemeenschapshuizen, universiteitscampussen, fabrieken en andere openbare plaatsen die in tijden van crisis niet kunnen functioneren zonder adequate schuilkelders.

De behoefte aan meer schuilkelders in het noorden is ook een toenemende zorg geworden, vooral vanwege het ernstige gebrek aan openbare schuilplaatsen en de groeiende economische crisis in Libanon. Daarom verhoogt de christelijke ambassade haar inspanningen om steden in de noordelijke regio’s van Galilea en Haifa te helpen bij het beschermen van hun meest kwetsbare gemeenschappen. De afgelopen jaren heeft de ICEJ 39 onderkomens geplaatst op openbare plaatsen in Haifa, Akko, Kfar Maccabi, Hurfesh, Rosh Pina, Tiberias, de Zevulun-regio net ten oosten van Haifa en op de Golan. De opvanghuizen beschermen niet alleen Joodse inwoners, maar ook Arabische christenen, moslims, Druzen en bedoeïenen.

“Het is altijd zo bemoedigend als Israëli’s die onder deze constante raketdreiging leven, ons vertellen dat onze schuilkelders inderdaad levens redden en hun families de gemoedsrust geven die ze nodig hebben om hun dagelijkse leven in deze kwetsbare gebieden voort te zetten,” zei ICEJ-voorzitter dr. Jürgen Bühler. “En we hebben onszelf alle nieuwe appartementsgebouwen en buurten zien bouwen in Israëlische steden in de buurt van Gaza. Het betekent dat de vijand ze wilde verjagen, maar we helpen ze niet alleen om te blijven, maar ook om groter en sterker te worden als gemeenschappen.”

Lifeshield bomb shelter delivery

In de afgelopen 15 jaar heeft de ICEJ 178 schuilkelders gedoneerd aan Israëlische gemeenschappen die bedreigd worden door raketten, waarvan de meerderheid (139) in steden langs de periferie van Gaza is geplaatst en de resterende schuilkelders (39) in het noorden van Israël. [Zie kaarten en tabel voor meer details.] De overgrote meerderheid zijn versterkte draagbare schuilkelders die plaats bieden aan 10 tot 50 mensen, terwijl verschillende grote ondergrondse openbare schuilplaatsen waren die uitgebreide reparaties nodig hadden.

De westelijke Negev regio heeft de meeste schuilplaatsen van de ICEJ gekregen vanwege de frequentie van de raketsperringen vanuit Gaza en de nabijheid van de grens. Inwoners van steden en dorpen binnen 7-10 kilometer van de grens met Gaza hebben slechts 15 seconden om onderdak te vinden, en ze worden niet beschermd door het Iron Dome – antiraketsysteem – dat alleen raketten met een groter bereik kan volgen en onderscheppen.

En zorg ervoor dat u de ICEJ Weekly Webinar bekijkt van donderdag 11 augustus over “Will the Gaza Ceasefire Hold?” met speciale gast Ofir Libshtein, burgemeester van de regionale raad van Sha’ar HaNegev. Bekijk het webinar ‘Will the Gaza Ceasefire Hold?’

Geschreven door David Parsons, vice-president & internationaal woordvoerder ICEJ