Sinds Hamas op 7 oktober een oorlog met Israël ontketende, heeft een grote golf van antisemitisme zich wereldwijd verspreid, maar er is ook een zeer sterke golf van pro-Israëlische solidariteit die de wereld omcirkelt. De Internationale Christelijke Ambassade heeft via ons wereldwijde netwerk van nationale filialen op verschillende manieren achter de Joodse staat en het Joodse volk gestaan. Hier zijn slechts enkele van de recente verslagen van onze filiaalactiviteiten.

ICEJ-Zuid-Afrika pal achter Israël

ICEJ-Zuid-Afrika nationaal directeur Vivienne Myburgh heeft geholpen bij het leiden van dappere inspanningen in haar land om achter Israël te staan. Ze hielp bij het organiseren van een recente pro-Israëlische bijeenkomst in Sea Point Park in Kaapstad, waar ze verwachtten dat ongeveer 3.000 christenen zouden komen bidden voor Israël en de gijzelaars. Maar de politie heeft het evenement afgeblazen vanwege de gewelddadige dreiging van een niet-goedgekeurd tegenprotest door pro-Palestijnse demonstranten, die verschillende mensen aanvielen en ook slaags raakten met de politie. Meer recentelijk sloot Vivienne zich aan bij veel christelijke en joodse leiders door een openbare verklaring te ondertekenen waarin ze zich verzette tegen het misplaatste besluit van de door het ANC geregeerde regering om Israël te beschuldigen van genocide in Gaza bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Veel christenen in Zuid-Afrika bidden vurig voor een drastische koerswijziging voor hun land in de komende tijd nationale verkiezingen.

ICEJ-USA at Pro-Israel Rally, with Susan Michael

ICEJ-USA in Washington

Medio november leidde de nationale directeur Susan Michael, veel van onze aanhangers in het hele land bij het bijwonen van de “March For Israel”, een massale bijeenkomst in Washington, DC om achter Israël te staan, vrijheid te eisen voor de gijzelaars en zich te verzetten tegen antisemitisme. De bijeenkomst op de National Mall tegenover Capitol Hill overtrof de verwachtingen ruimschoots, aangezien zo’n 290.000 christenen en joden uit het hele land kwamen voor wat de grootste pro-Israëlische bijeenkomst ooit in de VS bleek te zijn. De indrukwekkende reeks sprekers omvatte de Israëlische president Isaac Herzog, hoge leiders van het Amerikaanse Congres, beroemdheden en familieleden van de Israëlische gijzelaars, terwijl verschillende muzikale acts prominent aanwezig waren op het evenement. ICEJ-USA volgde ook met een drukbezochte pro-Israël bijeenkomst in Nashville, Tennessee.

ICEJ-Canada

Begin december behoorden ICEJ-aanhangers tot de 20.000 Canadese christenen en joden die Parliament Hill in Ottawa beklommen om solidair te zijn met Israël en de Joodse gemeenschap van Canada. Hoewel de hoofdstad net zijn eerste significante sneeuwval had meegemaakt met temperaturen onder het vriespunt, stonden de Canadezen dapper achter de Joodse staat en het Joodse volk in deze tijd van crisis. Onder de sprekers van de bijeenkomst bevonden zich parlementariërs, prominente rabbijnen, bekende journalisten en sociale beïnvloeders, evenals de families van Israëlische gijzelaars. ICEJ-Canada speelde een cruciale rol bij het verzamelen van christenen voor de bijeenkomst, dankzij onze nationale directeur Donna Holbrook en onze vertegenwoordigers van het Ottawa-gebied, Michael en Leonor Ward. Dr. Leonor Ward hield een krachtige toespraak van christelijke steun voor Israël namens evangelische christenen.

Finnish Pro-Israel rallies

ICEJ-Finland

Eind november organiseerde ICEJ-Finland samen met 20 andere organisaties in de overkoepelende groep Finse Vrienden van Israël 24 gelijktijdige pro-Israëlische bijeenkomsten in 24 verschillende steden met een speciale oproep voor de vrijlating van de ontvoerde Israëli’s die in Gaza werden vastgehouden. De landelijke bijeenkomsten van Finse christelijke aanhangers van Israël strekten zich uit van Lapland in het noorden tot Helsinki en Turku in het zuiden.

Papua New Ginea embrace Israel

ICEJ Papoea-Nieuw-Guinea omarmt Israël

De ICEJ-tak in Papoea-Nieuw-Guinea heeft zich aangesloten bij tal van kerkleiders om in december een landelijke bijeenkomst te houden in Port Moresby om Israël te zegenen en te ondersteunen, met meer dan 50 vertegenwoordigde denominaties. Peter Harut, nationaal directeur van ICEJ-PNG, heeft ook plannen om de premier uit te nodigen voor een aankomend groot pro-Israël-evenement, en is ook uitgenodigd om over Israël te delen in andere gemeenten in het land. PNG opende onlangs zijn ambassade in Jeruzalem en is zelfs van plan een consulaat te openen in de Joodse gemeenschap van Ariel, in Samaria.

Israeli Ambassador Yaron Mayer

Een verrassing uit Vietnam

Onlangs hield een groep Vietnamese christenen stoutmoedig een openbare bijeenkomst om het volkslied van Israël, “Hatikvah”, te zingen en te verklaren “Vietnam staat achter Israël” terwijl ze met Israëlische vlaggen zwaaiden. Ze waren ook in staat om geld in te zamelen waardoor ze een container vol regenjassen ter waarde van $ 60.000 naar Israël konden verschepen. Esther Bach vertelde dat tweederde van de regenjassen werd geschonken door Vietnamese christenen, en het andere derde kwam van Vietnamese niet-gelovigen.

Deze regenjassen zullen uiterst nuttig zijn tijdens het huidige winterseizoen van Israël en werden via de Israëlische ambassade in Vietnam naar Israël gestuurd, met de Israëlische ambassadeur Yaron Mayer bij de hand om de geschenken in ontvangst te nemen.