[Uit de presentatie van de ICEJ’s International Leadership Conference]

Velen van jullie zijn bekend met de Tien Geboden. Zonder naar Exodus 20 in uw Bijbels te kijken, wat zijn de eerste woorden die daar geschreven staan?… “Ik ben de Heer, uw God, die u uit Egypte heeft gebracht.” God koos er dus voor om Zichzelf te identificeren als de God die Israël uit Egypte bracht. Die zin wordt nog eens 130 keer herhaald in het Oude en Nieuwe Testament. In feite, telkens wanneer Hij iets belangrijks tegen de kinderen van Israël wil zeggen, begint Hij met die zin. Waarom? Welnu, het wonder van de uittocht uit Egypte was zo’n natuur-tartende, irrationele, onlogische gebeurtenis, dat we misschien willen horen wat de God die dat deed te zeggen heeft. Toch?

Maar nadat God Zichzelf herhaaldelijk op deze manier identificeert, zegt Hij vervolgens twee keer – één keer in Jeremia 16:14 en één keer in Jeremia 23:7 – dat de dag komt dat Hij niet langer de God zal worden genoemd die de kinderen van Israël uit Egypte bracht, maar de God die de afstammelingen van Israël terugleidde uit het Noorden en uit alle landen waar Hij hen had verdreven.

De huidige hereniging van het Joodse volk terug naar het land Israël is een wonder van Bijbelse proporties. Het vervangt de Uittocht van Egypte in die mate dat God zegt: “Zij zullen mij niet langer Degene noemen die dat deed, maar de God die dit deed.” En onze eerste premier, David Ben Gurion, zei: “Om een realist in Israël te zijn, moet men in wonderen geloven.”

Laten we het hebben over het technologische en zakelijke succes van Israël, waarom we vandaag de dag de ‘Unicorn Nation’ worden genoemd. We moeten het plaatsen in de context van een verbazingwekkend wonder dat alleen onze economie ver overstijgt. Israël is het enige land dat in hetzelfde land leeft, dezelfde taal spreekt, met hetzelfde geloof en dezelfde naam die we 3000 jaar geleden hadden. Er is geen ander land zoals dat op aarde. En het feit dat niets van dat alles 2000 jaar bestond, zou verbijsterend moeten zijn. Waarom is dit?

Welnu, de jongere generatie is opgegroeid in de informatie-explosie. Alle feiten die je van iemand hoort, ze kunnen het googelen en het binnen enkele seconden bekijken om te zien of het klopt of niet. Iedereen is dus een scepticus. En u zegt dat er een God is die wonderen kan doen, die mensen uit de dood kan opwekken? Heeft iemand hier ooit iemand uit de dood zien opstaan? Hoe zit het met een hele natie die uit de dood is opgestaan?

Want, als je kijkt naar het wonder van Israël, is het zo irrationeel, zo onlogisch, het tart elke wet van de natuur en de geschiedenis. Het is het grootste wonder dat we vandaag kunnen aanwijzen om deze generatie te laten zien dat er een God in de hemel is. Een God die een natie kan kiezen en kan zeggen dat dit volk in dit land zal zijn en gezegend zal worden. Het maakt niet uit wat de VN zegt, of de EU zegt, of wat BBC of CNN of Al Jazeera zeggen, dit gaat gebeuren. Dat is voor mij belangrijk geweest. Wat mijn geloof stevig verankerd heeft gehouden in de Bijbel, en de God van Abraham, Isaak en Jakob, is elke dag mijn voordeur uitstappen en een wonder van epische proporties zien dat ik niet kan verklaren. Dit is een belangrijk verhaal.

Voordat we het hebben over de economie, slechts een paar woorden over de ecologie van Israël. Er wordt veel gesproken over klimaatverandering. Al Gore was niet de eerste die klimaatverandering voorspelde. Ik zou die eer aan de profeet Jesaja willen geven. Jesaja 35 zegt onder andere dat er waterbronnen zullen uitbarsten in de woestijn en dat Hij de heerlijkheid van de Karmel, die zeer tropisch en mooi is, aan de Negev zal geven. En de woestijn van Israël komt vandaag inderdaad tot leven. Israël heeft de hoogste landbouwproductie per hoofd van de bevolking van alle landen ter wereld, ook al bevinden we ons in een woestijnland. Er is maar één land in de wereld dat vandaag meer bomen heeft dan 100 jaar geleden, en dat is Israël. We hebben eigenlijk 450 miljoen meer bomen dan 100 jaar geleden.

Wijngaard in Negev

Britse wetenschappers kwamen hier in de jaren 1930 en zeiden dat er genoeg waterbronnen zijn om maximaal twee miljoen mensen te voorzien. Diezelfde waterbronnen zorgen vandaag voor 12 miljoen mensen in Israël en de Gazastrook, zelfs als we water exporteren naar onze buren. We recyclen en hergebruiken meer water dan welk land ter wereld dan ook met enorme marges. Meer dan 80% van ons water wordt hergebruikt. Spanje staat op de tweede plaats met 40%. We ontzilten veel meer water dan enig ander land ter wereld, omdat 90% van het water in de kranen overal in Israël afkomstig is van ontzilt water. 

We brachten druppelirrigatie naar de wereld, slimme manieren om landbouw te bedrijven in droge gebieden. Een eenvoudige kibboetsnik liep zo’n 40 jaar geleden langs een rij pijnbomen en hij merkte dat een van hen twee keer zo hoog was als de anderen. Hij keek naar beneden en zag een lekkende pijp. Waargebeurd verhaal! En hij dacht bij zichzelf, als we opzettelijk lekkende leidingen konden maken, zouden we het heel goed kunnen doen met landbouw in een droog klimaat. Hij richtte een bedrijf op met de naam Netafim, dat ongeveer vijf jaar geleden voor US $ 5 miljard werd verkocht aan een Mexicaans bedrijf. 

Ondertussen heeft Israël in wetenschap en cultuur de hoogste verhouding van universitaire graden per hoofd van de bevolking van alle landen ter wereld, het hoogste aantal ingenieurs en doctoralen per hoofd van de bevolking met een grote marge, het hoogste percentage ondernemerschap onder vrouwen. We hebben meer musea per hoofd van de bevolking dan welk land ter wereld dan ook, meer orkesten, we publiceren meer boeken per hoofd van de bevolking met een grote marge. En dit is een leuke: Beersheva heeft het grootste aantal schaakgrootmeesters per hoofd van de bevolking van elke stad ter wereld. 

Wat onze economie betreft, hebben we het grootste aantal startende bedrijven per hoofd van de bevolking ter wereld, meer dan twee van de 2.600 startende bedrijven op dit moment. Israël heeft het hoogste aantal R & D-centra per hoofd van de bevolking ter wereld, en bijna elke serieuze multinational heeft zijn R & D in Israël. Hier is een zeer gedeeltelijke lijst van ongeveer 25 van de 250: Alibaba, Amazon, Apple, AT & T, Barclays, Dell, DropBox, eBay, Facebook, General Electric, General Motors, Google, HP, Huawei, IBM, Intel, John Deere, Johnson & Johnson, Lenovo, Marvel, Microsoft, Monsanto, Nokia, PayPal, PepsiCo, Philips, Samsung, SanDisk, Texas Instruments, Xerox. Dat is een kleine lijst, en misschien heb je van sommige van deze bedrijven gehoord. 

Bibi Netanyahu zegt dat er drie redenen zijn waarom elk land in de wereld vandaag diplomatieke betrekkingen met Israël wil: technologie, technologie, technologie. En er zijn twee dingen die elke leider van elke natie voor zijn volk wil: economische welvaart en veiligheid. Welnu, Israël biedt economische welvaart door innovatie, met al deze bedrijven die ik noemde, en veiligheid door onze uitstekende inlichtingen te delen en terroristische aanslagen op elk continent te voorkomen. En dat is vandaag belangrijker dan fossiele brandstoffen. En ik verwacht dat de lijst van landen die hun ambassades naar Jeruzalem verplaatsen in de nabije toekomst zal groeien. 

Zelfs de grote spelers in de Arabische Liga doen vandaag allemaal zaken met Israël. We hebben gezien dat zakenmensen voor de diplomatieke gemeenschap in de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko gingen en zaken deden met Israël, en het duurde vijf tot tien jaar voordat de diplomatieke gemeenschap de achterstand inhaalde. Daarom geloof ik dat de moeder aller vredesakkoorden waarschijnlijk ergens in de komende vijf jaar zullen plaatsvinden, omdat Saoedi-Arabië is waar de VAE vijf jaar geleden was. 

Intel opende in 2019 een nieuw ontwikkelingscentrum van 11 verdiepingen in Petah Tikvah en pitchte het als het ‘slimste gebouw ter wereld’ vanwege de 14.000 sensoren die lichten, temperatuur, ventilatie, parkeren enz. regelen.

Er zijn meer Israëlische bedrijven verhandeld op de NASDAQ in New York dan het hele Europese continent. De Duitse Deutsche Bank rangschikte onlangs de Israëlische shekel als ‘s werelds op een na sterkste valuta en viel alleen achter de Chinese yuan. 

Wat unicorns betreft, wil elk startend bedrijf dat hun exit een “unicorn” is, wat een miljard dollar aan initiële financiering betekent. Het jaar 2021 was het beste jaar voor Israëlische fondsenwerving voor startups in onze geschiedenis. In IPO’s (initial public offerings) op de NASDAQ in New York waren dat er in 2021 72, die samen meer dan US $ 71 miljard opbrachten. Nu hebben ze een nieuwe term gecreëerd die een “decacorn” wordt genoemd, die minstens 10 miljard dollar ophaalt in uw beursgang. Er waren er minstens twee in Israël in 2021. Dus Israël blijft de wereldwijde innovatiescene leiden, ik zou zelfs zeggen dat het Silicon Valley inmiddels ver heeft overtroffen.

Dit artikel is een uittreksel uit een presentatie die werd gehouden tijdens de International Leadership Conference van de ICEJ in mei.