De onrust, voornamelijk rond de stad Gondar, heeft geleid tot confrontaties tussen het nationale leger en de lokale Fano-militie.

Israël volgt de noodtoestand in Ethiopië op de voet vanwege de intensivering van de conflicten in de Amhara-regio, aldus Aliyah en minister van Integratie Ofir Sofer.

“Het besluit van de Ethiopische regering om de noodtoestand af te kondigen onderstreept de ernst van de situatie in de Amhara-regio”, aldus Sofer. “We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en stemmen voortdurend af met relevante instanties. De veiligheid en beveiliging van iedereen, vooral onze onderdanen in de regio, zijn van het allergrootste belang. Ik dring er bij iedereen op aan waakzaam te blijven en de veiligheidsaanbevelingen op te volgen.”

De exacte reikwijdte van de noodtoestand, of deze nu beperkt is tot Amhara of landelijk, blijft onduidelijk. De onrust, voornamelijk rond de stad Gondar, heeft geleid tot confrontaties tussen het leger en de lokale Fano-militie.

Joodse gemeenschap in de regio

Gondar heeft een joodse gemeenschap met leden die wachten om naar Israël te emigreren. Bovendien zijn er Israëlische burgers in het gebied.

Een lid van de Tigrayaanse militie staat naast bouwmachines die zijn vernietigd tijdens de gevechten tussen het Tigray People’s Liberation Front (TPLF) en de Ethiopian National Defense Force (ENDF), verbonden met Amhara Special Forces en Eritrean Defense Forces (EDF) aan de rand van Samre, Ethiopië. (Fotografie: Tiksa Negeri/Reuters)

Israëli’s en de internationale gemeenschap in het gebied wordt geadviseerd om op de hoogte te blijven van de laatste informatie en de veiligheidsrichtlijnen van zowel lokale als internationale autoriteiten in acht te nemen.

Bron: Jerusalem Post, 4 aug. 2023
Bovenste foto: Leden van de Joodse Ethiopische gemeenschap Falash Mura bereiden zich voor op een gebedsdienst in de HaTikvah-synagoge in Gondar, Noord-Ethiopië, 30 september 2016. (Fotografie: Tiksa Negeri/Reuters)