door David Parsons

De Iraanse nucleaire dreiging neemt sinds het begin van de jaren negentig toe en elke Israëlische premier heeft er op zijn eigen manier mee te maken gehad. In de daaropvolgende jaren heeft elke Israëlische leider trouw betuigd aan de ‘Begin-doctrine’ – het beleid dat voor het eerst door premier Menachem Begin werd vastgesteld, namelijk dat Israël een vijandige staat in de regio niet zal toestaan ​​om massavernietigingswapens te verwerven. Maar onlangs is gebleken dat Israël, als gevolg van een golf van afleiding in de afgelopen jaren – met name de pandemie van het coronavirus en vier vastgelopen verkiezingen – mogelijk achterop is geraakt in zijn bereidheid om, indien nodig, het afvallige nucleaire programma van Iran een dodelijke slag toe te brengen. Sommigen in de veiligheids- en politieke elite beweren zelfs dat het misschien te laat is voor Israël om deze dreiging alleen aan te pakken en nu alleen op de Verenigde Staten moet vertrouwen om de Joodse staat van dit dilemma te verlossen. Of dat nu echt het geval is of niet, de nieuwe Bennett-Lapid-regering staat duidelijk op een kruispunt wat betreft de ambities van Iran om Israël met nucleaire middelen te vernietigen.

De eerste Israëlische inlichtingenrapporten over Teheran’s streven naar een kernwapenprogramma kwamen in 1992 op het bureau van premier Yitzhak Rabin. Het programma was toen nog erg vroeg in zijn ontwikkeling, maar het is interessant om achteraf op te merken dat Rabin de zeven -jaar Oslo-vredesproces als een race tegen de klok voor de vredesmachten om controle over de regio te krijgen voordat Iran dat deed.

Door de jaren heen is Israël erin geslaagd de nucleaire vooruitgang van Iran te vertragen met westerse hulp, maar Teheran is zeer vastbesloten om door te gaan. De ayatollahs hebben lering getrokken uit de Israëlische aanval op de Iraakse atoomreactor in Osirak onder Menachem Begin in 1982 en de verrassingsoperatie van Ehud Olmert tegen de Syrische reactor in al-Kibar in 2007. Dus hebben ze belangrijke onderdelen van hun nucleaire infrastructuur diep onder de grond genomen in de hoop om hen te beschermen tegen Israëlische aanvallen en nieuwsgierige westerse ogen.

In het afgelopen decennium concentreerde premier Benjamin Netanyahu zich op het veiligstellen van internationale sancties om de voortgang van Iran naar de bom te belemmeren, terwijl hij ook een reeks grotendeels succesvolle geheime operaties uitvoerde tegen de nucleaire faciliteiten en atoomexperts van Iran. Een deel van het succes van Israël om de westerse mogendheden ertoe te brengen eindelijk serieuze actie tegen Iran te ondernemen, was te danken aan het feit dat de IDF aantoonde dat het inderdaad klaar was om een ​​directe langeafstandsaanval uit te voeren op de nucleaire locaties van Iran, inclusief een zeer brutale oorlogsoefening met een massale uitval van 100 stakings- en bijtankvliegtuigen die helemaal naar Gibraltar vlogen en terug in het zicht van de Amerikaanse en Europese radar. Het resultaat was een aanscherping van de sancties tegen Teheran, die het islamitische regime aan de onderhandelingstafel dwong, maar in 2015 eindigde met een zwakke JCPOA-overeenkomst als gevolg van de merkwaardig vrijgevige benadering van Iran door de regering-Obama.

De Amerikaanse president Donald Trump verliet later de JCPOA, om goede redenen, maar de Iraniërs hebben dat als excuus gebruikt om een ​​aantal rode lijnen te overschrijden. In de afgelopen weken heeft de Internationale Organisatie voor Atoomenergie onthuld dat Iran uranium verrijkt tot 60% zuiverheid, wat net niet uranium van wapenkwaliteit is, en ook uraniummetaal smeedt, een belangrijk onderdeel van een kernkop. De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz waarschuwde onlangs ook dat Iran slechts twee maanden verwijderd is van de ontwikkeling van een atoombom als het besluit er een te maken.

Op de hielen van die waarschuwing komt de beoordeling van voormalig premier Ehud Barak, gepubliceerd in een column in Yediot Ahronot over de Hoge Heilige Dagen, dat net nu Iran de nucleaire drempel nadert, de Israëlische leiders zijn afgeleid door de coronaviruscrisis en twee jaren van vastgelopen verkiezingen, waardoor er weinig in de begroting overbleef om de IDF te helpen haar plannen voor de aanval op Iran actueel te houden. De enige optie van Israël is nu, betoogde Barak, om zijn banden met de VS te versterken en te hopen dat het de nodige maatregelen zal nemen om Israël van deze existentiële dreiging te verlossen. Hij voegde eraan toe dat de VS op dit moment geen militaire plannen hebben om Iran aan te vallen, en waarschijnlijk ook niet zullen ontwikkelen onder de regering van Biden. Het resultaat, zo concludeerde hij, is dat Israëli’s zullen moeten leren leven in de schaduw van een nucleair Iran.

Hoewel hij de regering-Bennett-Lapid bekritiseerde voor het helpen om Israël in deze benarde situatie te brengen, legde Barak de meeste schuld bij Netanyahu. [Het is de moeite waard eraan te herinneren dat Barak niet zo lang geleden samen met Bibi in een coalitieregering zat en samen de ‘gunslinger’-strategie ontwikkelden die de Amerikanen en Europeanen uiteindelijk ertoe bracht de sancties tegen Iran op te voeren.]Alleen de tijd zal leren of de strenge beoordeling van Barak klopt. Sommigen suggereren dat het Israëlische leger nog steeds goed voorbereid is op een langeafstandsaanval op de nucleaire activa van Iran, vooral met zijn nieuwe squadrons van F-35 geavanceerde stealth jachtbommenwerpers. Anderen beweren dat de begrotingstekorten snel kunnen worden goedgemaakt en dat de IDF nog steeds de tijd heeft om haar noodplannen voor het aanvallen van Iran bij te werken.Er is in ieder gevaleen punt in de tijd niet ver vooruit waarop Iran waarschijnlijk de kernwapendrempel zal overschrijden, waardoor het venster voor Israël wordt gesloten om preventieve aanvallen uit te voeren in overeenstemming met de Begin-doctrine. Laten we allemaal bidden dat Israëls leiders, inlichtingendiensten, militaire afdelingen en civiele veerkracht allemaal de taak aankunnen als dat moment komt.

David Parsons is een auteur, advocaat, journalist en gewijde predikant die fungeert als vice-president en senior woordvoerder van de International Christian Embassy Jerusalem