Feast of Tabernacles

Eind september trok de jaarlijkse Loofhuttenfeestviering van de ICEJ meer dan 3.000 christelijke pelgrims naar Israël, terwijl enkele duizenden anderen zich bij ons voegden op ons online streamingplatform en op Loofhuttenfeesten over de hele wereld. Het thema van het feest dit jaar was “Koning van de hele aarde”, uit Psalm 47:7

DAG 1 – Openingsavond  in Ein Gev
Het feest begon op 29 september in Ein Gev, aan het prachtige Meer van Galilea, met een geest van opwinding en verwachting in de lucht. De belangrijkste spreker was evangelist Manasa Kolivuso uit Fiji. Hij leidde een grote groep pelgrims uit de eilandstaten in de Stille Oceaan op een historische chartervlucht – de eerste keer ooit dat Fiji Airways in Israël landde. De Heer had Pastor Manasa en de nationale directeur van ICEJ-Fiji, Pastor Mikaele Mudreilagi, geïnspireerd om de vlucht te charteren en verschillende groepen uit andere Oceanische landen sloten zich aan om het mogelijk te maken. 

Pastor Manasa bracht een inspirerende boodschap uit Psalm 22-24. In Psalm 22 zien we lijden, verdriet en gebrokenheid; in Psalm 23 zien we de Grote Herder leiden, gidsen, bewaken en Zijn vrede en rust aanbieden; en in Psalm 24 zien we Hem als de Koning der heerlijkheid en ervaren we Zijn macht en overwinning! Verwijzend naar Psalm 24:1 (“De aarde is van de HEERE en al wat zij bevat, de wereld en wie er wonen.”), herinnerde pastor Manasa de pelgrims van het feest eraan dat we “eigenaren van niets, maar rentmeesters van alles. De aarde is van God, Zijn eigendom, en ze is van ons door rentmeesterschap. God bezit het allemaal en verdient onze lof en aanbidding!”

DAG 2 –  Ein Gev viering
De tweede avond van onze feestviering vond ook plaats in Ein Gev in de zoete aanwezigheid van de Heer. Dr. Enoch Abeboye uit Nigeria las Markus 5:1-20 en liet zien hoe machtig de Koning der koningen is. Hier hebben we het verhaal van een man uit Gadarene die totaal door demonen bezeten was, maar uiteindelijk werd deze bezeten man een evangelist voor het Koninkrijk van God. Pastor Henoch moedigde de pelgrims aan door te zeggen: “Er is hoop voor jullie, en ik wil dat jullie je verheugen, want het betekent dat het niet uitmaakt, hoe diep je ook gezonken bent, morgen zal het goed zijn.” Hij herinnerde de pelgrims er ook aan dat er vele koninkrijken op aarde zijn, elk met zijn eigen koning, maar er is maar één persoon die de Koning der koningen is! Hij vertelde hoe zelfs in het dierenrijk de leeuw koning is, maar dat de Koning van alle koningen ook de leeuwen bestuurt en hun mond sluit, zoals in het verhaal van Daniël in de leeuwenkuil. 

DAG 3 – Appel van de Volkeren in  Jeruzalem
Vanuit Galilea trokken de feestpelgrims op naar Jeruzalem voor vijf geweldige feestdagen! Op de openingsavond in de Pais Arena in Jeruzalem verschenen bijna 80 landen voor de Heer in Sion. Afgevaardigden van elk land zwaaiden met de vlag van hun land op het podium in het kleurrijke ‘Roll Call of the Nations’ – een hoogtepunt voor veel feestgangers. Op het appel van dit jaar stonden vlaggendragers uit Egypte, Turkije, Algerije, Mongolië en twee pelgrims uit Noord- en Zuid-Korea die samen verschenen. 

Vaak kleden vlaggendragers zich in hun nationale kledij en dit jaar was dat geen uitzondering! En verschillende mensen deelden hun vreugde en trots om hun land op het Feest te vertegenwoordigen. “Ik draag de vlag van mijn natie en mijn verlangen is dat God de Filippijnen zal bewegen en dat we in een nieuw seizoen een nieuwe zalving zullen vangen”, zei Rose Riviera. “Ik vertegenwoordig Zwitserland als voorbidder voor onze natie bij de God van Israël. We zegenen Israël, troosten Israël en houden van het volk van Israël”, zei de Zwitserse gelovige Sabine Bartschi-Santmann.

Deelnemers aan het feest werden ook verwelkomd in videogroeten door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en president Isaac Herzog: “Het doet me veel genoegen om groeten te sturen naar de hele christelijke wereld en naar de duizenden pelgrims die op deze momenten het feest van Soekot met ons hier in de heilige stad vieren. U bent hier verzameld, beste vrienden, voor deze heilige pelgrimstocht uit alle hoeken van de aarde, verwelkomd door de Internationale Christelijke Ambassade van Jeruzalem … want mijn woonplaats zal een huis van gebed genoemd worden voor alle natiën.”

ICEJ-president dr. Jürgen Bühler bracht vervolgens een gezalfde boodschap over de Koning van de Glorie uit Psalm 47. Hij herinnerde de pelgrims eraan dat God aanwezig is waar ze ook samenkomen, maar dat er iets speciaals is aan aanbidding in de stad Jeruzalem. “Het Loofhuttenfeest is ook een feest van gebed”, zei dr. Bühler. “God roept je hier in Jeruzalem op tot een frisse en nieuwe levensstijl van gebed.”

DAG 4 – Jongerenfeestdag
De volgende dag begon met impactvolle en tot nadenken stemmende ochtendseminars over Israël en het Nieuwe Testament, evenals de profetische uitdagingen van kunstmatige intelligentie en transgenderisme.

De avond bestond uit een vreugdevolle viering met Messiaanse jongeren uit heel Israël die zich gezamenlijk als één stem verhieven om liederen van lofprijzing en aanbidding te zingen in de frisse Hebreeuwse stijl die nu uit het Land Israël komt.  Dr. Billy Wilson, president van de Oral Roberts University, sprak ook over de ‘Power of One’ en de waarde van ieders leven voor God. “De Herder is op zoek naar ieder individu. Het maakt niet uit hoe gebroken, hoe verpletterd, Hij zal hun leven veranderen en door hen zal Hij de wereld veranderen,” zei dr. Wilson. “Wat is het potentieel in je leven dat ontsloten moet worden? … Elke persoon op aarde is belangrijk voor Christus.”

DAG 5 – Israëlische gastavond
De ochtendseminars begonnen met de plaatselijke Messiaanse voorganger Benjamin Berger, hij sprak over “De troon van David in Jeruzalem”. Andere sprekers waren onder meer Rania Sayegh, een Israëlisch-Arabisch-christelijke gebedsleider uit Nazareth; Julia Popova uit Moskou sprak over de beweging van God in Rusland; en Sergey Shidlovskiy, die deelde over gebed als de sleutel tot opwekking. 

De avond stond in het teken van onze traditionele Israëlische gastenavond. Omdat het dit jaar de 50ste herdenking is van de Jom Kippoer-oorlog van 1973, hoorden pelgrims van de legendarische held van die strijd, IDF-brigadegeneraal (gepensioneerd) Avigdor Kahalani. Hij was een Israëlische tankcommandant tijdens de kostbare strijd om de Golan en ontving de Medal of Valor, de hoogste militaire onderscheiding van Israël. Kahalani herinnerde iedereen eraan dat Joden weinig andere keuze hebben dan van generatie op generatie te vechten voor hun overleving. 

Een ander hoogtepunt waar iedereen van genoot, was het luisteren naar Eva Erben, een overlevende van de Holocaust die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar verschillende concentratiekampen werd gedeporteerd. Later onderging ze de dodenmars uit Auschwitz en werd ze de enige overlevende van haar familie. Ze deelde haar ongelooflijke verhaal over overleven, hoop en vergeving. Op de vraag wat haar geheim was om zo jong van hart te blijven, was haar onmiddellijke antwoord ‘liefde!’ Lachend zei ze: “Liefde is iets heel moois, en je zou verliefd moeten worden op iemand, want niemand is perfect, en je zult nooit iemand krijgen die precies jouw smaak is!”

DAG 6 – Tuingraf en Jeruzalemmars
De zesde dag van het feest begon met een heel speciale avondmaaldienst in de vredige omgeving van het tuingraf, net buiten de oude stadsmuren van Jeruzalem. Er is altijd iets speciaals aan deze bijeenkomst rond de tafel van de Heer met gelovigen van over de hele wereld. Het avondmaal werd bediend door de plaatselijke Joodse predikant Sasson Pochtar en de Israëlisch-Arabische predikant Saleem Shalash. Dominee Malcolm Hedding bracht de belangrijkste boodschap over en herinnerde iedereen eraan: “Als we Zijn barmhartigheid, Zijn genade en Zijn verzoenende liefde willen ervaren, dan moeten we naar het kruis komen.”

“Het is heel bijzonder om in Jeruzalem te zijn en te weten dat onze Heer en Heiland niet langer in het graf ligt. Onze Heiland leeft en geeft ons hoop!” reageerde Tiara van de Cookeilanden.

‘s Middags begaven onze feestgangers zich naar het verzamelpunt voor de populaire Jeruzalemmars door de straten van de hoofdstad. Er heerste een ongelooflijke sfeer van vreugde toen christenen uit zo’n 90 landen hun liefde en steun voor het volk van Israël uitdrukten, en ze werden hartelijk ontvangen door een enorme menigte Israëlische paradekijkers.

DAG 7 – Negev Solidariteitsbijeenkomst en genezingsdienst
Op dag zeven reisden meer dan 600 pelgrims van Jeruzalem naar het grensgebied van Gaza voor een solidariteitsbijeenkomst met Israëlische gemeenschappen in de westelijke Negev-regio. Onder de sprekers op dit evenement waren Sha’ar HaNegev, burgemeester Ofir Libstein, en IDF (Res.) brigadegeneraal Amir Avivi. “Hoe belangrijk het is om Israël veilig te houden en te vechten voor zijn veiligheid voor de komende generaties, want er zullen altijd vijanden zijn die dit juweel, genaamd het Land van Israël, willen vernietigen”, zei generaal Avivi. [We wisten toen nog niet dat slechts twee dagen later duizenden Hamas-terroristen uit Gaza ditzelfde gebied zouden binnenvallen en een massamoord zouden plegen op onschuldige Israëlische burgers.] 

Vervolgens woonde een speciale delegatie van de ICEJ-leiding een boomplant- en inwijdingsceremonie bij voor ons nieuwe “Christian Embassy Nature Park”, gelegen in de buurt van het ANZAC-monument in het Be’eri-bos, op slechts enkele meters afstand van het veiligheidshek van Gaza.

Na hun terugkeer in Jeruzalem woonden onze feestpelgrims een speciale genezingsdienst bij onder leiding van de nationale directeur van ICEJ-Filippijnen, Pastor Stephen Mirpuri, die verschillende persoonlijke getuigenissen deelde over de vele wonderlijke genezingen die hij gedurende zijn hele leven heeft gezien en meegemaakt, waaronder de wonderbaarlijke geboorte van zijn eerste kind. Na de boodschap was er een krachtige tijd van gebed voor genezing.

DAG 8 – Gebedswake
Tijdens het feest hadden virtuele pelgrims de gelegenheid om zich te verenigen met andere gelovigen in de online gebedssoeka om samen te bidden voor Israël, voor hun respectievelijke landen en voor hun eigen families en gemeenschappen. Voor de pelgrims die fysiek aanwezig waren, werd op de achtste dag een speciale speciale gebedsdag gehouden in het paviljoen van Jeruzalem. 

John uit Polen zei dat deze dag een hoogtepunt voor hem was, vooral om de gebeden uit zoveel landen te horen. “Het was zeer de moeite waard om te komen en om de naties te horen bidden voor hun eigen natie. Het was heel ontroerend, vooral om te luisteren naar de gebeden voor Noord-Korea, bijvoorbeeld, waar gelovigen het zo moeilijk hebben, en om te bidden voor een hereniging met Zuid-Korea. We dachten erover om alleen voor ons eigen land te komen, maar het is de moeite waard geweest om naar de andere naties te luisteren.”

Die avond werd het Loofhuttenfeest 2023 afgesloten met een geweldig aanbiddingsconcert onder leiding van de lokale singer/songwriter Shiloh Ben-Hod en zijn band SOLU-Israel.  
 

Verhalen van de Pelgrims!
Aan het einde van het feest vroegen we verschillende pelgrims of ze ervan genoten hadden.

“Het is mijn eerste keer in Israël en het is geweldig om te zien dat zoveel culturen hier samenkomen. Ik heb genoten van de hele conferentie en vooral van de Jeruzalemmars”, reageerde Boris vanuit Frankrijk.

“Ik heb echt genoten van het feest. Het is de eerste keer dat ik meedoe aan het Loofhuttenfeest van ICEJ. Ik hou echt van deze plek. Ik hou echt van Israël. Ik genoot van de aanwezigheid van God hier, en ik heb zoveel openbaring van de Heer ontvangen”, voegde Madelyn uit de Filipijnen eraan toe.

Door: Laurina Driesse, met bijdragen van Tricia Neighbors en Lois Herrington