Op donderdag 25 januari 2024 was het Tu Bishvat. Op dat moment wordt het Joodse Nieuwjaar voor de bomen gevierd. Op deze bijzondere dag gingen we samen, met een vrijwilliger uit Nederland en uit Amerika een boer helpen. We hebben bloemkool en witte kool geplant in de Negev, een plaats dichtbij Netivot. We doen dit, omdat er nog steeds te weinig werkers zijn in de landbouw in het land Israël.

Kool

Deze boer heeft sinds een maand zeven werkers uit Malawi. Het was een intensieve, bijzondere en kleurrijke dag met verschillende landen en talen die de Israëlische boeren helpen. Deze boer heeft een zoon in het leger die gestationeerd is als scherpschutter aan de grens van Libanon. De tweede zoon is 18 jaar en gaat in april het leger in, bij een gevechtsunit om hun land te verdedigen. Dat is het leven hier in Israël, dat omringt wordt door vijanden.

Zomaar even een klein inzicht in de situatie van een gezin hier in Israël en hoe wij als ICEJ op een praktische manier naast hun staan.

Amandelboom, de eerste boom die elk jaar bloeit

Amandelbloesem

Rond deze tijd gaat ook de amandelboom bloeien. Dit is zo’n geweldig moment eind januari. Het voorjaar komt er aan en er komt nieuw leven. Dit verwijst naar de tekst die staat in Jeremia 1:11,12 waar staat: “Het woord van de Heere kwam tot mij: Wat ziet u Jeremia? Ik zei: Ik zie een amandeltak. Toen zei de HEERE tegen mij: Dat hebt u goed gezien, want ik waak over Mijn woord om dat te doen.”

In het Hebreeuws staat het er nog mooier, doordat dezelfde woorden voor amandeltak ‘ShaKeD’ en waken ‘ShKeD’ worden gebruikt. Wat een belofte! Daar mogen we op vertrouwen. Ook in deze tijd van Crisis in Israël.

De bomen beginnen weer te bloeien! Er is hoop. Er is leven.

Live verslag geschreven door het Nederlandse ICEJ staflid Jannie Tolhoek en foto ICEJ staflid Corrie van Maanen en bewerkt door ICEJ Nederland