De brede maar fragiele nieuwe regering van Israël houdt stand sinds haar aantreden in juni en doet het beter dan velen hadden verwacht. Gesmeed rond een rotatieovereenkomst tussen premier Naftali Bennett en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid, bestaat de regerende coalitie uit acht verschillende Israëlische partijen die verenigd zijn door hun gemeenschappelijke zoektocht om te voorkomen dat voormalig premier Benjamin Netanyahu terugkeert naar de macht. Met zoveel concurrerende agenda’s onder de flinterdunne 61 Knesset-leden, vroegen velen zich af of de nieuwe regering zou kunnen overleven, laat staan ​​iets bereiken. Maar tot nu toe lijkt de Bennett-Lapid-lijn in de nabije toekomst op een stabiele koers te liggen.

Bennett en Lapid vertegenwoordigen een jongere generatie Israëlische leiders die over het algemeen toekomstgericht zijn en bereid zijn om compromissen te sluiten om het welzijn van de hele natie te bevorderen. Ze kwamen binnen met tal van uitdagingen in binnen- en buitenland, met als meest directe de langdurige coronapandemie. Toen de coalitie aantrad, voelden veel Israëli’s dat ze op het punt stonden COVID-19 te verslaan door middel van een agressief massavaccinatieprogramma. Maar toen gleed de meer besmettelijke Delta-variant het land binnen en veroorzaakte in de zomer een vierde golf van infecties, die het nationale gezondheidssysteem opnieuw onder druk zette. Met zijn hi-tech achtergrond luisterde premier Bennett naar de medische experts, maar koos ervoor om al het mogelijke te doen om het land en de economie open te houden. In plaats van strikte afsluitingen zoals onder Netanyahu, heeft hij grotendeels vertrouwd op Israëlische burgers om vrijwillig de gezondheidsregels te volgen en zich te isoleren wanneer ze worden blootgesteld. Tegelijkertijd heeft de nieuwe regering haar strikte benadering van buitenlanders die het land binnenkomen voortgezet, wat betekent dat de toeristenindustrie meer tijd nodig heeft om te herstellen.

Ondertussen zal de Knesset binnenkort stemmen over de goedkeuring van een jaarlijkse staatsbegroting, die vorige regeringen de afgelopen drie jaar niet hebben kunnen veiligstellen. En hoewel het erop lijkt dat de begroting zal worden goedgekeurd, zijn er talloze en vaak onbeduidende geschillen tussen de coalitiepartners die het proces gemakkelijk kunnen laten ontsporen, wat de gevreesde vooruitzichten van weer een nieuwe verkiezing zou kunnen oproepen. Een ernstig geschil gaat over de vraag of Palestijnen met Israëlische Arabieren kunnen trouwen en het Israëlische staatsburgerschap kunnen verkrijgen. De Arabische partijen zijn voorstander van een dergelijke maatregel, maar velen aan de rechterkant verzetten zich ertegen als een achterdeur ‘recht op terugkeer’. De voorgestelde begroting omvat investeringen in de Arabische sector om de stijgende cijfers van inter-Arabische misdaad en geweld te verminderen, en om de grondoorzaken aan te pakken van de schokkende Arabisch-Joodse straatgevechten die uitbraken tijdens de Hamas-raketoorlog afgelopen mei.

Op het internationale front is het onderhouden van warme betrekkingen met de Verenigde Staten altijd een topprioriteit voor elke Israëlische regering, en premier Bennett probeerde de alliantie opnieuw te bevestigen toen hij in augustus naar Washington vloog voor zijn eerste ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden. De uitkomst werd echter in twijfel getrokken toen Biden hun ontmoeting uitstelde om het tumultueuze vertrek van zijn regering uit Afghanistan aan te pakken. Toch kreeg Bennett thuis voldoende punten voor zijn omgang met het crisismoment – grotendeels door te zwijgen over de chaotische Amerikaanse terugtrekking. Bennett probeerde de aandacht van Washington te vestigen op de groeiende Iraanse nucleaire dreiging, terwijl hij ook elke poging van de regering-Biden voor hernieuwde vredesbesprekingen met de Palestijnen over een tweestatenoplossing afwees, met het argument dat een dergelijke stap zijn coalitie gemakkelijk zou kunnen breken.

De Israëlische regering staat ook onder druk van de VS om Chinese investeringen in haar infrastructuurprojecten en hi-tech sector te beteugelen, wat Peking te veel invloed zou kunnen geven op het Israëlische beleid en toegang tot gevoelige westerse technologieën. Om dergelijke problemen aan te pakken, is de Bennett-Lapid-coalitie van plan om de traditionele tweeledige basis van steun voor Israël onder Democraten en Republikeinen in Washington weer op te bouwen, wat moeilijk kan blijken als de tussentijdse verkiezingen van volgend jaar in de VS naderen. De nieuwe regering wil ook proactief zijn in het herstellen van de betrekkingen tussen Israël en de diaspora, vooral onder de Amerikaanse Joodse leiders die zich gekleineerd voelden doordat Israël de ultraorthodoxen bevoordeelde boven de conservatieve en hervormingsbewegingen. Nu de haredi-partijen uit de regering zijn, hebben Bennett en het nationale religieuze kamp de kans om het nodige evenwicht te brengen in bepaalde staatssynagoge-kwesties, zoals het toestaan ​​van burgerhuwelijken en niet-orthodoxe bekeringen, wat veel Israëli’s en Amerikaanse joden zou sussen. Bovendien is de strijd tegen de BDS-campagne een belangrijk aandachtspunt van de diplomatieke en hasbara-inspanningen van de nieuwe regering, zoals blijkt uit de voortdurende strijd met de ijsbazen van Ben & Jerry’s over hun onleesbare en discriminerende boycot van Israëlische nederzettingen. 

Bovenal wordt de regering Bennett-Lapid geconfronteerd met een gewichtig besluit over hoe Iran het hoofd moet bieden nu het de nucleaire drempel nadert (zie Israël op een kruispunt in Iran). 

Houd er ten slotte rekening mee dat als de Likud-partij van de oppositie Netanyahu als voorzitter zou vervangen, Bennett onmiddellijk onder druk zou komen te staan om zijn rotatieovereenkomst met Lapid te verbreken en samen met Likud een rechtse meerderheidsregering te vormen. 

FOTO: Naftali Bennett en Yair Lapid zitten een recente vergadering van het nieuwe Israëlische kabinet (AP) voor. 

David Parsons is een auteur, advocaat, journalist en gewijde predikant die fungeert als vice-president en senior woordvoerder van de International Christian Embassy Jerusalem