We hebben weer een geweldig Israël-weekend gehad van 2-4 september 2022 op De Betteld in Zelhem. Een weekend vol met boeiende en inspirerende lezingen, prachtige worship, creatieve en leerzame workshops en natuurlijk gebed. Er was vooral ruimte om elkaar te ontmoeten en je liefde voor Israël en Gods volk met elkaar te delen.

Het thema was: ‘Israël, kruispunt van de wereld?’ Op wat voor manier? Wat is Gods grotere plan? Wat zien we vandaag al gebeuren? Hoor actuele informatie van mensen uit Israël zelf. Het was weer een boeiend en inspirerend weekend. Misschien zit jij ook wel op een kruispunt in je leven? Afgelopen jaar is er veel veranderd. Op welke kruispunten zitten wij?

Dit zeer actuele thema: “Israël, kruispunt van de wereld?” is uitgediept door Jürgen Bühler, ICEJ-President uit Israël en door Jacob Keegstra. Op welke kruispunten staan we eigenlijk? In Nederland en in de hele wereld hebben we zelfs vele crises tegelijkertijd. “Het is nu tijd voor verandering. We worden door God uitgedaagd om de juiste keuzes te maken,” zegt Jürgen. Vooral omdat wij door het geloof zijn ingeënt in Israël, hebben we een andere houding nodig tegenover Israël. Wanneer we leren om hen te gaan troosten en zegenen, kan God ook ons zegenen in deze onzekere tijden.

Nadat op vrijdagavond de sjofar blazen en het “Sjema Israël” zingen, vieren we het Heilig Avondmaal. “Daarna kunnen wij het licht der wereld en het zout der aarde zijn,” zegt Jacob. Het was een feest om de God van Israël zoveel lof en aanbidding toe te zingen tijdens het Israël weekend, met Peeber en Maaike& band. De liederen werden steeds afgewisseld in het Nederlands, Engels en Hebreeuws. Ook Vesna Bühler uit Israël zong een aantal Hebreeuwse liederen. Het bijzondere van het jaarlijkse Israëlweekend is dat tijdens de samenkomsten er een processie is met prachtige banieren, want ‘God is onze banier’.

Naast het hoofdprogramma, hadden de kinderen een eigen programma: ‘gezegend om tot zegen te zijn,’ vanuit vijf psalmen. Verder knutselen, opdrachtjes doen en veel spelletjes. De tieners hadden met het tienerteam het onderwerp: ‘Jij en de wereld’ uit. Fijne gesprekken over o.a. ‘hoe je praat over je geloof en wat je dan deelt.’

Op zaterdagmiddag het seminar van Jay & Meridel Rawlings, over “Kruispunten van de Aliyah.” Zij vertelden hun indringende verhaal hoe is de Terugkeer van de Joden begonnen en van hun betrokkenheid bij 40 jaar Aliyah, waarbij biddende vrouwen uit Nederland een rol speelden.

En niet onbelangrijk om nog te vermelden is dat dit weekend 15.000 euro is opgehaald voor het project voor de integratie van Russische en Oekraïense Joden in Israël.

Het was een zeer geslaagd weekend! Bent u nieuwsgierig geworden? We raden u van harte aan om de lezingen terug te kijken.

Geschreven door Diana Bijlsma en Jacob Keegstra

Jacob Keegstra spreekt over Kruispunten. Kruispunten in Nederland, maar ook in Israël. Misschien sta jij ook wel op een kruispunt in je leven.