Yad vashem chairman Dani Dayan

Door David Parsons

In zijn eerste verschijning voor een exclusief christelijk publiek als de nieuwe voorzitter van Yad Vashem, drong de heer Dani Dayan er deze week bij de christelijke wereld op aan om elke 27 januari van de Internationale Holocaustherdenkingsdag een speciale dag te maken om na te denken over de Holocaust, de slachtoffers te eren, bid en vecht vandaag nog tegen antisemitisme.

“Voor elke fatsoenlijke persoon in de wereld zou 27 januari geen gewone dag moeten zijn. 27 januari zou een dag van bezinning moeten zijn, … een dag van gebed, … een dag van meditatie over hoe de slachtoffers te eren, hoe antisemitisme te bestrijden en hoe de relatie met het Joodse volk en de staat Israël te versterken,” zei meneer Dayan. “Alle dingen die ik zei zijn 365 dagen per jaar goed, maar 27 januari heeft nu een speciale betekenis. Dus ik roep al onze kijkers op, als ze op 27 januari wakker worden, maak er dan geen gewone dag van. Maak er een dag van bezinning, een dag van gebed, een dag van geloof, een dag van solidariteit met de slachtoffers, met het Joodse volk en met de staat Israël, en een dag om antisemitisme te bestrijden.”

Dayan verscheen op dinsdag (25 januari j.l.) in de jaarlijkse Envision leiderschapsconferentie, georganiseerd door de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem, die dit jaar bijna 1.000 christelijke predikanten en bedieningsleiders uit meer dan 50 landen heeft samengebracht voor een online evenement van een maand.

In 2006 ging Yad Vashem een ​​speciaal partnerschap aan met de ICEJ om een ​​unieke outreach naar de christelijke wereld te openen door het initiatief “Christian Friends of Yad Vashem” te lanceren. Als onderdeel van die samenwerking organiseert de ICEJ een jaarlijkse pastorsconferentie in de week van 27 januari, die tot doel heeft christelijke predikanten en bedieningsleiders beter voor te lichten over de Holocaust en de noodzaak om vandaag naast Israël te staan. Vanwege de reisbeperkingen van het coronavirus is de conferentie van dit jaar een volledig online streaming-evenement, waaraan bijna 1.000 predikanten en bedieningsleiders van over de hele wereld deelnemen.

In zijn live gestreamde interview met ICEJ-president Dr. Jürgen Bühler, voegde voorzitter Dayan toe: “We koesteren onze vriendschap met de christelijke wereld, met u persoonlijk en met uw ambassade enorm. Het is voor ons echt een bron van inspiratie en bemoedigt ons enorm, wetende dat we partners hebben in onze missie.”

“Ik denk dat Yad Vashem open moet staan ​​en met open armen elke persoon van goede wil moet ontvangen die hier echt wil komen om te leren en te begrijpen en ook om te rouwen, en om zich te identificeren met de benarde situatie van het Joodse volk,” vervolgde Dayan. “We voelen zonder enig voorbehoud de oprechtheid van de gevoelens waarmee onze christelijke vrienden hier naar Yad Vashem komen. En het is duidelijk dat we in de wereld van vandaag de christelijke wereld zien als een bondgenoot en een vriend. En we roepen al uw publiek op om eerst en vooral Israël te bezoeken, wanneer ik hoop dat COVID snel zal verdwijnen, en om Jeruzalem te bezoeken en Yad Vashem te bezoeken. Ik denk dat voor veel mensen, ik hoor het constant, het bezoek aan Yad Vashem een ​​levensveranderende ervaring is geweest. Ik denk dat het een educatieve is, maar niet minder dan dat het ook een spirituele is. Ik geloof dat de Hall of Names of het pad van de Rechtvaardigen van de Naties enkele van de meest heilige plaatsen in Jeruzalem zijn. U weet dat heilige plaatsen [hier] in overvloed aanwezig zijn. Maar ik denk dat dit meer zijn dan heilige plaatsen in Jeruzalem die elke gelovige zou moeten bezoeken.”

“Daar kan ik het absoluut mee eens zijn”, antwoordde Dr. Bühler. “Dat ik hier nu 27 jaar in Israël ben, heb ik voor een groot deel te danken aan mijn eerste bezoek aan Yad Vashem. De tentoonstelling bezoeken om te zien wat christenen, wat Duitsers het Joodse volk hebben aangedaan, dat raakte me op een ongelooflijke manier echt.”

Dani Dayan werd in augustus 2021 aangesteld als de nieuwe voorzitter van Yad Vashem, het World Holocaust Remembrance Center. Daarvoor was hij Israëls consul-generaal in New York, voorzitter van de YESHA-raad en voorzitter en CEO van Elad Software Systems Ltd., een bedrijf dat hij oprichtte.

Om de Holocaustherdenkingsdag te herdenken, hield de christelijke ambassade deze week ook een speciale kransleggingsceremonie in de Herdenkingshal in Yad Vashem en organiseerde op 27 januari een informatieve webinar met experts over de bestrijding van antisemitisme en delegitimering van Israël. Bekijk hier webinar.

Bovendien kwamen we samen met predikanten en bedieningsleiders van over de hele wereld voor speciale gebedssessies per regio, evenals een krachtige versie van onze wekelijkse Global Prayer Gathering.

NB: Yad Vashem biedt het publiek de mogelijkheid om deel te nemen aan de IRemember Wall-campagne. Dit is een kans voor het publiek om een ​​actieve rol te spelen bij de herdenking van de Holocaust. Naast het leren over de geschiedenis van de Holocaust is het voor mensen van cruciaal belang om contact te maken met de individuele slachtoffers. De IRemember Wall is een participatief programma dat zowel geschiedenis leren als actief onthouden combineert! Sluit je aan bij Yad Vashem’s IRemember Wall, die willekeurig mensen koppelt aan een van de 4.800.000 namen van Holocaust-slachtoffers die worden herdacht in de Central Database of Names of Holocaust Victims. Elke persoon die zich bij de Muur aansluit, wordt een ambassadeur van de herinnering, zowel door lid te worden, het slachtoffer te herdenken en zijn verhaal te delen. Laten we de Holocaust naam voor naam onthouden! Ga naar www.yadvashem.org om mee te doen.

David Parsons is een auteur, advocaat, journalist en predikant die fungeert als vice-president en senior woordvoerder van de International Christian Embassy Jerusalem