De Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem levert momenteel zesendertig nieuwe draagbare schuilkelders aan Israëlische grensgemeenschappen die bijzonder kwetsbaar zijn voor raket- en mortiervuur ​​vanuit Gaza en Libanon. De fondsen voor deze drie dozijn nieuwe onderkomens zijn in de afgelopen zes maanden sinds de laatste raketoorlog van Hamas in mei allemaal bijeengebracht bij christenen over de hele wereld.

Met deze nieuwe schuilplaatsen heeft de ICEJ nu in totaal 161 schuilkelders geschonken aan Israëlische gemeenschappen die onder raketbedreiging staan ​​sinds 2008, waarvan de meerderheid (130) in steden langs de rand van Gaza is geplaatst en de resterende schuilplaatsen in het noorden.

In het afgelopen decennium heeft de Negev-regio de meeste aandacht gekregen van regerings- en particuliere bronnen die de lokale burgerbevolking beter willen beschermen tegen frequente raketaanvallen. In samenwerking met Operatie Lifeshield heeft de christelijke ambassade tientallen mobiele schuilkelders geplaatst in gemeenschappen in de Gaza-envelop, die zich uitstrekken van Kerem Shalom in het zuiden tot aan Sderot en Ashkelon. De meeste zijn geschonken aan scholen, kinderdagverblijven, medische klinieken, jeugdcentra, gemeenschapshuizen, universiteitscampussen, fabrieken en andere openbare plaatsen die in tijden van crisis niet kunnen functioneren zonder adequate schuilkelders.

Nieuwe schuilkelder op Kibbutz Nir Am

De behoefte aan meer schuilkelders in het noorden is echter een toenemende zorg geworden, vooral vanwege het ernstige gebrek aan openbare schuilplaatsen en de groeiende economische crisis in Libanon. Daarom verhoogt de christelijke ambassade haar inspanningen om steden in de noordelijke regio’s van Galilea en Haifa te helpen hun meest kwetsbare gemeenschappen te beschermen.

Een vorig jaar uitgegeven rapport van de Staatscontrole waarschuwde dat 2,6 miljoen inwoners van Noord-Israël geen toegang hebben tot functionele schuilkelders. Hoewel er inspanningen zijn geleverd om bestaande schuilplaatsen te verbeteren, heeft de staatsbegroting weinig financiering verstrekt om nieuwe en betere schuilplaatsen toe te voegen, deels als gevolg van de instabiliteit van de Israëlische regering in de afgelopen jaren en de prioriteit die werd gegeven aan het opnieuw bevoorraden van de Iron Dome-batterijen van de IDF, aldus het rapport. concludeerde.

De behoefte aan meer onderkomens is het grootst in de steden langs de noordgrens met Libanon, die gevoelig zijn voor kortere afstandsraketten die niet kunnen worden gestopt door het Iron Dome-systeem. Dit heuvelachtige, beboste gebied bevat een divers mozaïek van Joodse, Arabische en Druzensteden die wanhopig op zoek zijn naar financiering om hun gemeenschappen beter te beschermen. Andere punten van zorg zijn de Joodse en Arabische boerendorpen in de regionale raad van Zevulun, net ten oosten van Haifa, die dicht bij strategische voorzieningen liggen – zoals olieopslagtanks en chemische fabrieken – waarop Hezbollah zich naar verwachting zal richten in een toekomstig conflict.

Momenteel levert de christelijke ambassade een aantal van haar 36 nieuwe onderkomens aan openbare plaatsen in Haifa, Akko, Kfar Maccabi en elders – allemaal in overleg met lokale autoriteiten, veiligheidschefs en sociale instanties. Deze week zijn er bijvoorbeeld twee nieuwe schuilkelders opgeleverd en ingewijd op dinsdag (11/23) in de faciliteiten van het Israel Tennis Center in Akko (Acre), waar tennis en andere sporten worden gegeven aan Joodse en Arabische jongeren uit kansarme gezinnen.

Kibbutz Nir Am

De afgelopen weken heeft de ICEJ schuilkelders geleverd aan verschillende Joodse en Arabische gemeenschappen in de regio Zevulun, evenals aan kibboetsen en moshavim langs de grens met Gaza. Dit omvat: Kibbutz Usha (twee kleuterscholen); Kibbutz Nahal Oz (wachttoren); Kibbutz Of HaNer (beveiligingspoort); Kibboets Beror Chayil (voetbalveld); Kibbutz Nir Am (museum en café); en Moshav Mictachim (tomatenverpakkingsbedrijf).

Sinds de laatste raketoorlog met Hamas in Gaza in mei, heeft de ICEJ donaties ontvangen voor nieuwe schuilkelders van christenen in tientallen landen, met name uit Brazilië, Canada, China, Tsjechië, Fiji, Duitsland, Ierland, Nederland, Zuid Afrika, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

“Veel Israëli’s die langs de grens met Gaza wonen, hebben ons verteld dat deze mobiele schuilkelders inderdaad levens redden en hun families de gemoedsrust geven die ze nodig hebben om hun dagelijkse leven voort te zetten onder de constante dreiging van raketaanvallen”, zei ICEJ-voorzitter Dr. Jürgen Bühler. “We willen ons nu meer richten op de noodzaak van extra schuilkelders om burgers in het noorden te beschermen. De bestaande openbare schuilplaatsen zijn niet genoeg en deze draagbare schuilplaatsen zijn een effectieve manier om meer veiligheid te bieden aan de kleinere steden en dorpen in de regio’s Galilea en Haifa, die vaak over het hoofd worden gezien.”

“Bij het selecteren van de plaats van deze opvangcentra, probeert de Christelijke Ambassade ook tegemoet te komen aan andere sociale behoeften in de gemeenschap, zoals het helpen van het tenniscentrum in Akko, dat sportlessen geeft aan kansarme jongeren”, voegde Dr. Bühler eraan toe. “We zijn ook verheugd om Joods-Arabische coëxistentie te promoten door deze schuilplaatsen te delen met de diverse gemeenschappen in het noorden.”

Om een ​​donatie te doen voor meer draagbare schuilkelders voor Israëlische gemeenschappen die worden bedreigd door raketten, kunt u doneren aan ons ‘Israel in Crisis’-fonds.

Fotografie: ICEJ/Operation Lifeshield