Deze week heeft de ICEJ zich aangesloten bij haar liefdadigheidspartners Yad Rosa en Bnai Zion om het eerste nationale alarmcentrale in zijn soort te openen: om (nood)hulp te bieden aan Holocaustoverlevenden en andere bejaarde Israëli’s in het hele land.

Het National Call Center werd dinsdagavond ingewijd in de Hadar-wijk in Haifa, op slechts twee blokken van het speciale huis van de ICEJ voor Holocaustoverlevenden, het Haifa Home. De alarmcentrale is het idee van Shimon Sabag, CEO van Yad Rosa, en dat hij vorig jaar tijdens de coronacrisis oprichtte om Holocaustoverlevenden te helpen die in thuisisolatie zaten wegens het coronavirus. De ICEJ werkt samen met Bnai Zion, een Amerikaans-Joodse liefdadigheidsorganisatie, om de startfinanciering te verstrekken om het National Call Center de eerste jaren te helpen functioneren.

Het afgelopen jaar zijn tienduizenden oudere Holocaustoverlevenden in Israël vanwege COVID-19 aan huis gekluisterd. Hierdoor worstelden velen met eenzaamheid en de terugkeer van pijnlijke herinneringen als Joodse jongeren die vastzaten in het door de nazi’s bezette Europa.

Vrijwilliger in callcenter Yad Rosa

Als reactie daarop opende Yad Rosa vorig jaar een alarmcentrale in Haifa om contact te leggen met overlevenden van de Holocaust en andere ouderen in de omgeving. Het centrum begon hen boodschappen en warme maaltijden te brengen, huisreparaties te regelen, overlevenden naar de dokter te brengen voor medische zorg en vaccinaties, en vrijwilligers op huisbezoeken te sturen om hen op te vrolijken. Sommigen kregen rollators of rolstoelen om hen te helpen zich te verplaatsen. Er werd ook een vloot scooters aangeschaft om snel te kunnen reageren op mensen met noodhulp. Het crisiscentrum belde de overlevenden ook om te checken en hen te laten weten dat iemand om hen gaf.

De ICEJ heeft eerder dit jaar meegewerkt aan de ondersteuning van dit lokale callcenter in Haifa en deelt de visie om uit te groeien naar één alarmcentrale voor het hele land, met lokale distributiemagazijnen die in verschillende grote Israëlische steden zullen worden opgezet om uiteindelijk de alle regio’s van het land te bereiken.

Israël komt langzaam uit de corona-lockdowns, maar de ervaring van het afgelopen jaar heeft aangetoond dat veel van de 165.000 overlevenden van de Holocaust die nog in Israël wonen, hulpbehoevend zijn, ongeacht corona. Velen hebben de neiging om teruggetrokken te leven. Daarom was een landelijke strategie nodig om ervoor te zorgen dat ze de zorg en aandacht krijgen die ze nodig hebben en verdienen. Het nationale callcenter van Yad Rosa zal een effectief middel zijn om deze Holocaust-overlevenden en andere worstelende oudere burgers op allerlei manieren te helpen.

Oprichter Yad Rosa, Shimon Sabag, Rabbi Ari Lamm en een Holocaustoverlevende

Het nieuwe nationale callcenter zal op weekdagen 24 uur per dag operationeel zijn en zal worden bemand door personeel en vrijwilligers uit de hele Israëlische samenleving, evenals jongeren die hun jaar van nationale dienst vervullen. Deze teams zullen elke dag actief contact opnemen met tientallen Holocaust-overlevenden om te informeren naar hun toestand en behoeften, en hulp te verlenen. Ze zullen bijvoorbeeld helpen bij het verstrekken van medische en revalidatieapparatuur, zuurstofgeneratoren, rolstoelen en rollators, bewakingscamera’s voor continue hulp, evenals voorgeschreven medicijnen, warme maaltijden en boodschappen, allemaal gratis aan de overlevenden van de Holocaust en andere ouderen in Israël. De vrijwilligers zullen ook huisbezoeken afleggen en indien nodig dekens, apparaten en andere huishoudelijke artikelen bezorgen.

Een speciaal kenmerk van het nieuwe initiatief is een plan om gratis een Medical Alert-horloge te bezorgen aan elke overlevende van de Holocaust in Israël. Dit digitale horloge kan de vitale functies van de drager volgen en heeft een alarmknop en GPS-locator om de Yad Rosa-teams en andere eerstehulpverleners te waarschuwen als er hulp nodig is en waar ze deze moeten verlenen.

Een ander belangrijk kenmerk van de nationale alarmcentrale is de vloot scooters die landelijk zal worden ingezet, waardoor snel kan worden gereageerd op mensen die snel hulp nodig hebben.

ICEJ vice-president & senior woordvoerder David Parsons was aanwezig bij de inwijdingsceremonie op dinsdagavond. Samen met Shimon Sabag van Yad Rosa, Rabbi Ari Lamm, de CEO van Bnai Zion, en Israëlisch- Amerikaanse actrice en in Haifa geboren Moran Atias, knipten ze het lint door.

Parsons sprak die avond ook met Shaked, een 19-jarige vrijwilliger die haar dienstplicht vervulde in het bestaande callcenter voor de regio Haifa. Shaked beschreef haar werk als “zeer interessant en zinvol om in direct contact te staan ​​met deze ouderen en te weten dat je een verschil maakt in hun leven. Ik werk ook graag samen met alle vrijwilligers in ons team, die hun tijd geven en uit alle sectoren komen – jong en oud, joden en niet-joden. Het laat zien hoeveel ze er allemaal om geven!”

Het nieuwe nationale callcenter bevindt zich op slechts twee blokken van de speciale woonvoorziening van de ICEJ voor overlevenden van de Holocaust in Haifa, die we de komende jaren zullen blijven exploiteren en zelfs uitbreiden. Maar er moet nog zoveel meer worden gedaan om deze overlevenden van de Holocaust te helpen hun laatste dagen waardig door te brengen en zonder dat ze zich zorgen hoeven maken over hoe ze de eindjes aan elkaar kunnen knopen.

Dit nieuwe nationale callcenter biedt een tijdige, effectieve en een uitgebreide manier om de overlevenden van de Holocaust in heel Israël te helpen. En we kijken naar onze christelijke vrienden en supporters over de hele wereld om ons te helpen deze alarmcentrale de komende jaren te financieren.

Doneren