Latvia Aliyah Summer camp

Sinds de val van het IJzeren Gordijn in 1989 zijn meer dan een miljoen Russisch sprekende Joden naar Israël geëmigreerd, maar er zijn nog honderdduizenden Joden in de voormalige Sovjetrepublieken. Deze zomer, terwijl de oorlog in het nabijgelegen Oekraïne voortduurt, bereiden enkele honderden Joodse jongeren zich voor op hun eigen verhuizing naar Israël door deel te nemen aan Aliyah-zomerkampen die worden gehouden in de Baltische staten met de hulp van de Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem.

De reeks zomerkampen wordt geleid door het Joods Agentschap voor Israël met steun van de ICEJ. Eind juni werd in Letland een Aliyah-kamp geopend met 101 Joodse deelnemers in de leeftijd van 7 tot 17 jaar. Onder hen waren 30 jonge Oekraïense Joden die door de oorlog ontheemd waren geraakt, en de rest kwam uit de Baltische staten.

Een ander zomerkamp is net afgelopen in Vilnius, Litouwen, waaraan 141 joodse jongeren deelnamen, onder wie 133 Oekraïense joden.

Een derde kamp zal in augustus in Letland worden gehouden, terwijl elders nog twee Aliyah-jeugdkampen gepland zijn in grote Russisch sprekende steden. In totaal zullen naar verwachting meer dan 1.000 joodse kinderen en tieners deelnemen aan deze zomerkampen.

In de Aliyah-jeugdkampen leren de jongeren niet alleen meer over Israël als hun toekomstige thuis, ze maken ook weer verbinding met hun joodse geloof, dat officieel werd onderdrukt tijdens de Sovjettijd.

De kampen bieden speciale Aliyah-voorbereidingsseminars waar getraind personeel en vrijwilligers de verschillende aspecten van immigratie naar Israël aanmoedigen en adviseren.

Ook voor de joodse kinderen en tieners is er veel vertier, zoals zwemmen, volleyballen en schuimparty’s. De jongeren leren ook Israëlische volksdansen terwijl muziek uit het Midden-Oosten door de omringende bossen weerklinkt. Dit alles levert veel glimlachen en gelach op. Daarnaast nemen de kinderen op vrijdagavond deel aan traditionele sjabbat-vieringen, zoals kaarsen aansteken en kiddush.

In het recente Aliyah-kamp in de Letse badplaats Saulkrasti verbleven de joodse jongeren in een idyllisch vakantiecomplex en maakte iedereen snel nieuwe vrienden. Gelegen aan de rand van een indrukwekkend natuurgebied, bood de camping een gevarieerd programma. Te midden van het hete zomerweer was een duik in de Oostzee zeer verfrissend.

De kampbegeleiders deelden inzichten over Israël, de innovatieve Start-Up Nation en een toevluchtsoord voor het Joodse volk. Terwijl de oorlog tussen Rusland en Oekraïne niet zo ver weg voortsleept, hadden de jongeren tijd en voldoende reden om na te denken over wat een verhuizing naar Israël voor hen zal betekenen.

De jonge kampeerders leren ook over speciale Aliyah-jeugdprogramma’s van JAFI die hen de mogelijkheid bieden om hun middelbare schoolopleiding in Israël af te ronden en/of te studeren aan de beste universiteiten in het land. JAFI’s investering in deze SELA- en NAALE-programma’s heeft veel vruchten afgeworpen, aangezien meer dan 30.000 Joodse tieners in de afgelopen 30 jaar zijn afgestudeerd aan deze programma’s. De meesten kiezen er vervolgens voor om voorgoed in Israël te blijven, met hun ouders en broers en zussen die spoedig zullen volgen.

Momenteel worden er naar verwachting 700 Joodse jongeren in het SELA-programma opgenomen en nog eens 700 in NAALE in het komende jaar. Velen besluiten om deel te nemen aan deze Aliyah-zomerkampen, wat bewijst hoe waardevol ze kunnen zijn.

Tegelijkertijd sponsort de Christelijke Ambassade ook Aliyah-vluchten vanuit de Baltische staten en het aantal langs deze route is sterk met 178 Joodse nieuwkomers tot nu toe dit jaar. Dit omvat niet alleen Joden uit Letland, Litouwen en Estland, maar ook Russische en Oekraïense Joden die deze route gebruiken om Israël te bereiken.

In totaal zijn meer dan 86.000 joodse immigranten uit de voormalige Sovjetrepublieken in Israël aangekomen sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022, en de ICEJ sponsort daar ook Aliyah-vluchten langs deze andere routes.

Dit lijken vaak louter statistische cijfers, maar elk van hen heeft besloten een grote stap in hun leven te zetten en elk brengt zijn eigen unieke potentieel naar de natie Israël. Inderdaad, God heeft er geen één uit het oog verloren: “Dan zullen zij weten dat Ik de Here, hun God, ben, die hen onder de volken in ballingschap heb gestuurd, maar ook naar hun land heb teruggebracht en niemand van hen nog langer in gevangenschap heb gelaten.” (Ezechiël 39:28) Dus, help alstublieft deze zomerkampen voor jongeren te ondersteunen en al onze andere Aliyah-inspanningen om Joodse families thuis te brengen in Israël.

Geschreven door Ester Heinzmann, ICEJ-Germany
Fotografie: The Jewish Agency for Israel