Vorige week meldden we ongeveer 115 Bnei Menashe-immigranten uit India die op weg waren naar Israël, maar werden tegengehouden op doorreis in New Delhi nadat een aantal positief was getest op coronavirus. Gelukkig kunnen we u nu informeren dat veel donateurs hebben gereageerd op de dringende oproep van de ICEJ om hulp bij het huisvesten, voeden en verzorgen van deze gezinnen totdat ze eindelijk naar Israël kunnen vertrekken. De groep behoorde tot de 275 Bnei Menashe-immigranten die vorige week aan boord zouden gaan van een speciaal gecharterde noodvlucht naar Israël, georganiseerd door The Jewish Agency en Shavei Israel, en gedeeltelijk gesponsord door de christelijke ambassade.

We waren dankbaar dat 160 van die nieuwe immigranten erin slaagden om op tijd in Israël aan te komen, waarvan 99 werden gesponsord door de ICEJ. Helaas werd dit vreugdevolle moment getemperd door het nieuws dat de andere 115 Bnei Menashe werden tegengehouden nadat enkele tientallen positief waren getest op COVID-19, waardoor hun thuiskomst werd vertraagd. Het was een moeilijke ervaring omdat ze allemaal zo graag Israël wilden bereiken na 27 eeuwen ballingschap vanuit hun voorouderlijk thuisland. Ze waren al goedgekeurd voor immigratie en velen hadden hun bedrijven gesloten en hun huizen verkocht in afwachting van de verhuizing. Maar plotseling werden ze tegengehouden en in quarantaine geplaatst, en kregen ze te horen dat ze daar moesten blijven totdat de Indiase en Israëlische gezondheidsautoriteiten het erover eens zijn dat het veilig voor hen is om door te reizen naar Tel Aviv. “Het is als een eenmalige kans, een gouden kans om zo’n kans te krijgen”, vertelde een van de Bnei Menashe aan een lokale Indiase krant. Ze hadden geen middelen om alle kosten van huisvesting, voedsel en medische zorg te betalen en waren dus volledig afhankelijk van de genade en vrijgevigheid van anderen. Dit was een dilemma waar we niet omheen konden.

En dankzij iedereen die reageerde, kon de ICEJ de kosten voor hun eerste week van verblijf in New Delhi dekken. En we hebben goede hoop dat we nog een week of zo kunnen blijven helpen om aan deze dringende behoefte te voldoen, totdat ze hun reis naar huis naar Israël met een goede gezondheidsverklaring kunnen voltooien. Sinds Israël de hervatting van de Bnei Menashe Aliyah in 2012 toestond, zijn er meer dan 2.400 aangekomen in de tweede golf en bijna de helft van hen is gesponsord door de Internationale Christelijke Ambassade van Jeruzalem. Maar de Bnei Menashe-gemeenschap heeft ongeveer 6.000 leden die nog steeds wonen, voornamelijk in Manipur en Mizoram, in het noordoosten van India. Ze werden officieel erkend als “zonen van Israël” in april 2005, toen [Ashkenazische] opperrabbijn Shlomo Amar oordeelde dat de Bnei Menashe afkomstig waren uit Manasse, een van de ‘verloren stammen’ die zo’n 2700 jaar geleden uit het noordelijke koninkrijk Israël werden verbannen. Onze steun voor de terugkeer van de Bnei Menashe is gebaseerd op Gods beloften om het Joodse volk terug te brengen in het historische land Israël, en in dit specifieke geval om “uw nakomelingen uit het oosten te halen” (Jesaja 43:5). Dus laten wij, die deze goede daad zijn begonnen, deze tot het einde voltooien. Geef vandaag uw beste cadeau om de reis naar huis van deze oude stam van Israël te ondersteunen.