Staff packing

Deze week heeft het wereldwijde netwerk van de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem Israël bedekt met overwinnend gebed te midden van een zeer moeilijke oorlog, terwijl het pro-Israëlische bijeenkomsten hield en namens Israël contact opnam met tal van nationale leiders. Ondertussen heeft ons personeel in Jeruzalem het land doorkruist om noodhulp te bieden en liefde en troost te betuigen aan een volk dat nog steeds in shock is door een meedogenloze Hamas-aanval die de rauwe zenuw van de Holocaust raakte.

Nu de ernstige wreedheden begaan door Hamas-terroristen in de openingsuren van dit conflict nog steeds aan het licht komen, is de IDF klaar om zowel Hamas in het zuiden als de nog grotere dreiging van Hezbollah in het noorden te bestrijden. Om te helpen in deze strijd op meerdere fronten, hebben Israëlische leiders de ongebruikelijke stap genomen om alle gemeenschappen langs de grenzen van Gaza en Libanon te evacueren, inclusief grote steden als Sderot en Kiryat Shmona.

Deze ongekende stap betekent dat tienduizenden Israëlische burgers nu uit hun huizen zijn verdreven en worden opgevangen in pensions, hotels, hostels en andere faciliteiten in het centrum van het land. De meeste van deze ontwortelde burgers moesten vluchten met de eerste levensbehoeften. Onder hen zijn veel verbrijzelde Joodse families die geliefden hebben verloren, terwijl andere naaste familieleden en buren vermist zijn of gegijzeld worden in Gaza.

Staff packing

Deze week gingen teams van ICEJ-medewerkers in verschillende richtingen om voedselpakketten in te pakken en af te leveren en winkelbonnen en hulpgoederen uit te delen aan evacués, terwijl ze speelgoed gaven aan gedesoriënteerde kinderen.

In een groot voedseldistributiecentrum in Rishon LeZion kwam het ICEJ-team elke dag opdagen om te helpen bij het inpakken van duizenden dozen met voedselvoorraden, kleding en toiletartikelen. Terwijl ze daar waren had het personeel prachtige ontmoetingen met andere Israëlische vrijwilligers, ze konden hen bemoedigen terwijl ze naast elkaar stonden om deze items in te pakken.  

Staff by ICEJ sponsored truck

De ingepakte voedselboxen worden vervoerd in een koelwagen die de ICEJ sinds 2020 huurt voor deze charitatieve partner. Op de Hebreeuwse borden op de vrachtwagen staat: “Israël, jullie zijn niet alleen.” De ICEJ huurt ook een tweede koelwagen die wettelijk nodig is om bederfelijke voedingsmiddelen aan de behoeftigen te leveren.

Elders verzorgden we een BBQ-cookout voor 200 Israëli’s die nu in de Jordaanvallei zijn gevestigd.

Een ICEJ-leiderschapsteam bezocht ook een kibboets langs de centrale kust waar 135 families die het bloedbad van Kfar Aza hebben overleefd, worden gehuisvest en verzorgd. De families kregen allemaal vouchers die kunnen worden gebruikt bij supermarkten en Israëlische ketens om voedsel, kleding en huishoudelijke artikelen te kopen. In de komende dagen zal het team deze voucherbonnen bezorgen aan alle 305 gezinnen die zijn overgebleven uit Kfar Aza, die worden ondergebracht in andere centra in Israël.

David Parsons with Shay Hermesh

We spraken ook met Kfar Aza gemeenschapsleider Shay Hermesh, een voormalig parlementslid en goede vriend van de ICEJ, en hij was diep ontroerd door de boodschap van troost in het Hebreeuws die op de cadeaubonnen staan.

Het ICEJ-team in Haifa was deze week ook druk bezig met de zorg voor de geschokte bewoners van ons huis voor overlevenden van de Holocaust, terwijl het ook vrijwilligerswerk deed om voedselpakketten in te pakken voor honderden behoeftige gezinnen in het gebied. We hebben ook een grote generator gekocht om stroom te leveren aan het Haifa-huis voor het geval de elektriciteit uitvalt.

Bovendien heeft de ICEJ al bijna genoeg geld ingezameld om twee ambulances en een medi-cyclus te helpen doneren, waaronder een ambulance die bestemd is voor voor kibboets Be’eri, die ook zware verliezen leed evenals het nabijgelegen Kfar Aza. Sommige ICEJ-filialen hebben zich ten doel gesteld om nog een aantal ambulances te doneren.

De ICEJ haast zich ook om acht extra draagbare schuilkelders te bestellen om in andere kwetsbare gebieden te worden geplaatst, en we renoveren momenteel nog eens 20 ondergrondse schuilplaatsen in Shlomi, waardoor ons totaal in die noordelijke grensstad alleen al op 73 gerenoveerde ondergrondse schuilplaatsen en 12 mobiele bovengrondse schuilplaatsen komt.

Als voorbeeld van hoe moeilijk de situatie op dit moment is voor de natie Israël: eerder zijn gedoneerde ICEJ draagbare schuilkelders deze week tijdelijk verplaatst van geëvacueerde gemeenschappen naar andere locaties waar ze dringend nodig zijn, zoals een begraafplaats om de begrafenis mogelijk te maken van slechts enkele van de honderden gedode inwoners van de grensdorpen van Gaza.

De ICEJ gaf deze week ook tientallen beschermende vesten en helmen aan vrijwillige hulpverleners in de westelijke Negev.

Om niet te vergeten: regionale functionarissen in de stedelijke omgeving van Gaza hebben ons deze week ook verzekerd dat onze eerdere donaties van meer dan 140 mobiele schuilkelders, plus speciale communicatieapparatuur, ATV’s en andere noodapparatuur echt veel levens hebben gered tijdens de eerste twee weken van deze oorlog.

Uw voortdurende donaties aan ons Israël in Crisis Fonds stellen ons in staat om aan veel meer dringende behoeften in de omstreden natie Israël te voorzien. U zorgt voor:

  • Het helpen van geëvacueerde Israëlische gezinnen met huisvesting, voedsel, kleding en noodhulp, plus speelgoed en activiteiten voor de kinderen.
  • Dringende voedseldistributie-inspanningen aan ouderen, nieuwe immigranten en behoeftige gezinnen in het hele land.
  • Het leveren van meer vitale nooduitrusting voor eerstehulpverleners.
  • Financiering van traumabegeleiding voor Israëlische families die zwaar geschokt zijn door dit conflict.
  • Het plaatsen van meer schuilkelders en het renoveren van bestaande schuilplaatsen in kwetsbare Israëlische gemeenschappen.
  • Het leveren van meer ambulances en andere medische noodapparatuur.
  • Het verstrekken van kleding, tenten, slaapzakken en andere buitenuitrusting voor degenen die het land verdedigen.

In deze kritieke tijd moeten Israëli’s weten dat miljoenen christenen over heel de wereld achter hen staan in hun uur van nood. Maak vandaag nog je gift over.

Geschreven door: Staf ICEJ Jeruzalem