ICEJ Germany rally for Israel

Terwijl Israël van zondagavond tot maandag Yom HaShoah – de jaarlijkse herdenkingsdag van de Holocaust – in acht nam, stonden tientallen christenen wereldwijd achter Israël tijdens openbare bijeenkomsten en in gemeende gebeden, zoals te zien is via de verschillende nationale afdelingen van de International Christian Embassy Jerusalem.

“Er is een golf van christelijke steun voor Israël over de hele wereld tijdens deze speciale tijd van herdenking van de Holocaust en eerbetoon aan de miljoenen Joodse slachtoffers van de genocide door de nazi’s,” zei de voorzitter van de ICEJ, Dr. Jürgen Bühler. “Deze uitstorting van evangelische liefde en bezorgdheid voor Israël komt op dit moment in zoveel landen tot uiting, omdat de gruweldaden van Hamas op 7 oktober jongstleden de rauwe zenuw van de Holocaust hebben geraakt. Zoveel christenen willen het Joodse volk geruststellen dat ze veel meer vrienden hebben dan alle rabiate antisemieten die de afgelopen weken de universiteitscampussen hebben overgenomen.”

Nicole Yoder and Jannie Tolhoek at Yad Vashem
ICEJ-vicevoorzitter Nicole Yoder en AID-assistent Jannie Tolhoek leggen een krans bij Yad Vashem.

Hier in Jeruzalem werd de ICEJ uitgenodigd om vertegenwoordigers Nicole Yoder en Jannie Tolhoek van onze staf te sturen om een krans te leggen in de Hall of Remembrance tijdens de officiële staatsceremonies in Yad Vashem. En in ons Huis voor Holocaust-overlevenden in Haifa sprak ICEJ-teamdirecteur Yudit Setz een grote bijeenkomst toe ter gelegenheid van Yom HaShoah, waar ook leden van de Knesset en tientallen Holocaust-overlevenden met hun families aanwezig waren. “Dierbare Holocaust-overlevenden, ik omhels jullie op deze zeer moeilijke dag in de naam van duizenden christenen, die van jullie houden en achter jullie staan,” deelde Yudit. “De ICEJ vertegenwoordigt christenen die de woorden van Ruth aan Naomi hebben herhaald. ‘Jouw volk is mijn volk, en jouw God is mijn God.’ In de naties staan we samen met jullie in gebed, in actie, vechtend tegen antisemitisme en staand voor wat juist is. Jullie zijn niet alleen!”

Ondertussen waren de nationale afdelingen van ICEJ over de hele wereld de afgelopen dagen actief bij verschillende evenementen om Israël te steunen en de Holocaust te herdenken.

Gebedsbijeenkomst in Stuttgart, Duitsland (Fotografie Levi Dorflinger)

Een voorbeeld: de Duitse afdeling van de ICEJ hielp bij het organiseren van een grote mars van christenen in Stuttgart om solidair te zijn met Israël en antisemitisme te bestrijden op maandag, in lijn met Holocaustherdenkingsdag.

De Duitse afdeling van de ICEJ hield afgelopen donderdag ook een gebedsbijeenkomst in Stuttgart, waaraan meer dan 600 christenen uit heel Duitsland deelnamen. Zwaaiend met Israëlische vlaggen en Am Israel Chai roepend! (“Het volk van Israël leeft!”), ontvingen de aanwezigen de Israëlische gastspreker Rabbi Shmuel Bowman hartelijk en zonken vervolgens op hun knieën om vurig te bidden voor de Joodse natie en het Joodse volk en om vergeving te vragen. Lokale christelijke leiders bekritiseerden ook de Duitse regering voor het financieren van de vluchtelingenorganisatie UNRWA vanwege haar corruptie en banden met Hamas.

“Het geld uit Duitsland bevordert geen vrede, maar terreur,” benadrukte Christoph Scharnweber, woordvoerder van ICEJ-Duitsland.

Pro-Israël-conferentie in Oslo, Noorwegen

“We zullen blijven bidden voor de gijzelaars,” voegde Gottfried Bühler toe, voorzitter van de Duitse afdeling van de Christelijke Ambassade.

In Oslo organiseerde ICEJ-Noorwegen nationaal directeur Dag Oyvind Julissen dit weekend een pro-Israël conferentie met een Israëlische overlevende van het Nova muziekfestival die zijn ongelooflijke verhaal vertelde over zijn redding door een Arabische boerderijmanager.

In Bratislava organiseerde de afdeling van ICEJ-Slowakije in het weekend haar vierde openbare rally voor Israël sinds 7 oktober, evenals een recente bijeenkomst van 25 christelijke pastors ter ondersteuning van de lancering van een lokale ICEJ-denktank om nauwere banden tussen Slowakije en Israël te bevorderen.

Op zondag was er een groot Yom HaShoah evenement in Helsinki, Finland, waarbij honderden ICEJ-leden zich aansloten bij andere pro-Israël christenen in een bijeenkomst die gekoppeld was aan de Mars van het Leven die nu in veel steden wereldwijd wordt gehouden.

Elders was de nationale directeur van ICEJ-USA, Dr. Susan Michael, een spreker op de jaarlijkse Yom HaShoah-ceremonie die zondag werd georganiseerd door de ambassade van Israël in Washington DC.

Andere nationale ICEJ-afdelingen voegden zich ook bij hun lokale Joodse gemeenschappen om de holocaustherdenkingsdag te vieren. In Milaan woonde de nationale directeur van ICEJ-Italië, Sara Britti, bijvoorbeeld een ceremonie bij die werd georganiseerd door de opperrabbijn van Milaan, waar Liliana Segre, overlevende van Auschwitz, tot senator voor het leven werd benoemd door de Italiaanse president Sergio Mattarella.

Geschreven door David Parsons, ICEJ vice-president & senior-woordvoerder
Fotografie: Levi Dorflinger, ICEJ Staff photos