Al meer dan een week hebben we allemaal het Oekraïense volk moedig zien vechten om binnenvallende Russische troepen af ​​te wenden. De hevige gevechten hebben al minstens een miljoen mensen gedwongen het land te ontvluchten. Te midden van dit razende conflict werkt de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem samen met het Joods Agentschap voor Israël om duizenden Oekraïense Joden te helpen evacueren en veilig naar Israël te brengen. En dankzij de vrijgevigheid van vele zorgzame christenen over de hele wereld, maken we een echt verschil voor tientallen Joodse families die proberen te ontsnappen aan de omringende oorlogsdreiging en in veiligheid te komen in Israël.

Tot dusver hebben zo’n 3.500 Oekraïense Joden sinds het begin van de oorlog een dringende immigratie naar Israël aangevraagd, maar de verwachting is dat het aantal snel zal stijgen tot meer dan 10.000.

Ongeveer 540 van deze aanvragers zijn al geëvacueerd, verwerkt en goedgekeurd voor immigratie naar Israël. Bussen vol met meer Oekraïense Joden komen elke dag de grens over, waar ze naar tijdelijke huisvestingscentra in de buurlanden Polen, Hongarije, Slowakije en Moldavië worden gestuurd totdat ze naar Israël kunnen worden gevlogen.

Op zondag verwelkomt Israël de eerste vluchten van Oekraïense Joodse olim sinds de Russische invasie begon, waardoor een eerste groep van 300 Joodse oorlogsvluchtelingen in Israël in veiligheid wordt gebracht. Ze zullen enkele maanden in opvangcentra en hotels worden geplaatst terwijl ze zich aanpassen aan hun nieuwe leven in het Joodse thuisland.

Vluchten uit Oekraïne

De ICEJ verstrekt fondsen om JAFI te helpen met het hele evacuatie- en Aliyah-proces, inclusief de kosten van busvervoer uit Oekraïne, tijdelijke onderdak in de buurlanden, eventuele noodzakelijke medische zorg, de vluchten naar Israël en de dringende integratiebehoeften van de nieuwe immigranten.

Het Joods Agentschap heeft vertegenwoordigers ter plaatse die al deze stappen onder zeer moeilijke omstandigheden regelen. Door het razende conflict en de daarmee gepaard gaande risico’s zijn de kosten voor het huren van bussen de afgelopen week aanzienlijk gestegen en is brandstof duur en schaars. De reis naar de grens kan ook enkele dagen duren, met onderweg talloze controleposten en de altijd aanwezige dreiging van Russische aanvallen. En eenmaal bij de grensovergangen, zijn er tergend lange wachttijden vanwege de enorme menselijke blokkades, waarbij velen dagenlang zonder voedsel of water zitten.

Maar JAFI heeft teams aan beide kanten van de grens en de hulp van een netwerk van Joodse en Christelijke vrijwilligers in Oekraïne die helpen om de Joodse families te evacueren, hen te voeden en te verzorgen, en ze vervolgens op weg naar Israël te sturen.

Dit is een wanhopig moment voor iedereen in Oekraïne, maar het is ook een kans voor christenen om op te staan ​​en barmhartigheid te tonen aan de Oekraïense joodse gemeenschappen die genoeg hebben geleden in ballingschap en nu de veiligheid van het land Israël willen bereiken. Hun leven en toekomst ligt in onze handen, dus reageer alstublieft vandaag nog met gulle gift!

Door: David Parsons, vicepresident en internationaal woordvoerder