Sinds onze oprichting in 1980 heeft de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem meer dan 160.000 Joden geholpen om de reis naar huis naar Israël te maken. Deze reis van ‘Alijah’ begint lang voordat een Joods gezin aan boord gaat van het vliegtuig naar Tel Aviv. Nieuwe immigranten naar Israël gaan meestal door maanden en zelfs jaren van voorbereiding om de verhuizing naar het Beloofde Land te maken. En al tientallen jaren assisteert de ICEJ duizenden Joodse mensen actief bij het pre-Alijah-proces. Dit omvat vaak het sponsoren van Aliyah-beurzen en seminars, zoals de recente Aliyah-weekends die we hebben helpen organiseren in onder meer Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische staten. Volgens Howard Flower, Aliyah-directeur van de ICEJ, werkt de christelijke ambassade op nieuwe en innovatieve manieren samen met het Joodse Agentschap voor Israël om de voortdurende Aliyah vanuit de voormalige Sovjetrepublieken te vergemakkelijken.

Een initiatief zijn de nieuwe “Shabbaton” Aliyah-seminars. Deze uitgebreide weekendbijeenkomsten bieden uitgebreide pre-Alijah-verwerking om zorgen weg te nemen, vragen te beantwoorden en deelnemers op te leiden met behulp van getrainde counselors. Een ander innovatief programma dat vorig jaar werd geïntroduceerd, is het OFEK 300-uurs ulpan- en arbeidsbemiddelingsprogramma. Nadat ze zijn goedgekeurd voor immigratie naar Israël, beginnen de deelnemers aan een intensieve Hebreeuwse taalcursus met een geconcentreerd online studieprogramma van 300 uur en coaching bij het zoeken naar een baan, waarin ook de mogelijkheid wordt onderzocht van nieuwkomers die op afstand vanuit Israël werken voor bedrijven in hun land van herkomst.

Harold Flower zegt dat de Christelijke Ambassade verwacht dit jaar meer dan 1.000 Joodse mensen uit de voormalige Sovjetrepublieken te helpen bij de pre-Alijah-programma’s, waaronder weekend- en zomerkampen, voorbereidingsseminars, Hebreeuwse lessen, reizen naar consulaire diensten voor immigratievisa, vervoer naar de luchthavens en extra bagage op vluchten. Normaal gesproken zal zo’n 35% tot 50% van de mensen die de Aliyah-seminars bijwonen in zeer korte tijd de overstap naar Israël maken. Het meest recente door ICEJ gesponsorde Aliyah-weekend vond plaats in Minsk. Onder de 63 deelnemers was de familie Makarov. De vader, Vadim, was dankbaar voor al zijn familie ervaringen. “Dankzij uw passie, actieve financiële deelname en sponsoring van verschillende evenementen in de Joodse wereld, biedt u ons de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, te communiceren en meer te leren over de tradities en geschiedenis van Israël”, zei hij. Overweeg dus om lid te worden van de ICEJ om een ​​Aliyah-weekendretraite te sponsoren, die Joodse gezinnen zal helpen op hun spannende reis naar Israël – hun voorouderlijk thuisland. Doneer op: icej.nl/aliyah

Voorbereiding aliyah uit Rusland
Voorbereiding aliyah uit Rusland