5.000 Ethiopische Joden wachten in doorgangskampen

In zijn moderne geschiedenis heeft Israël twee keer noodvluchten uitgevoerd om de Ethiopische Joodse gemeenschap veilig naar huis te brengen. In 1984 werd Operatie Moses gelanceerd. Toen waren meer dan 8.000 Ethiopische Joden te voet naar Israël vertrokken, maar gestrand en verhongerd in het door oorlog verscheurde Soedan. In 1991 bracht Operatie Solomon bijna 15.000 bedreigde Ethiopische Joden naar huis tijdens een reddingsoperatie die in één enkel weekend werd uitgevoerd.

Door de recente gebeurtenissen in Ethiopië spreken Israëlische leiders over de noodzaak van nog een noodluchtbrug van deze oude Joodse gemeenschap. Het Oost-Afrikaanse land zakt weer af naar een burgeroorlog en de hongersnood keert terug. De Joden die nu nog in Ethiopië zijn, leven in uitgeleefde doorgangskampen in Addis Abeba en Gondar. Ze zijn in afwachting om naar Israël te verhuizen. De Israëlische regering heeft in 2015 al een toezegging gedaan om hen over meerdere jaren naar het Beloofde Land te brengen, maar ze beseffen nu dat dat misschien te laat is.

Zo maken de Israëlische autoriteiten plannen om in de komende maanden zo’n 5.000 Ethiopische Joden naar Israël te vervoeren. De Jewish Agency For Israel vraagt ​​dringend de ICEJ om te helpen!

Een vorig jaar uitgebroken stammenconflict tussen de grote Amhara- en Tigray-stammen is de afgelopen maanden opnieuw geëscaleerd. De rebellenmilitie Tigray heeft nieuwe wapens en bondgenoten gekregen, meer terrein veroverd en dreigt naar de hoofdstad Addis Abeba te marcheren. Daarom heeft de premier de noodtoestand uitgeroepen. Er zijn verontrustende berichten over wreedheden die aan alle kanten worden begaan, terwijl hele dorpen worden weggevaagd. Het conflict heeft al duizenden burgerslevens geëist en meer dan 2,5 miljoen mensen gedwongen hun huizen te ontvluchten. Ondertussen is er in het hele land toenemende onrust onder de bevolking, evenals zorgen over voedseltekorten als gevolg van de verslechterende droogte en hongersnood. Veel landen waarschuwen hun burgers om Ethiopië te verlaten. Het joodse overblijfsel dat zich nog steeds in Ethiopië bevindt, maakt deel uit van de ‘Falash Mura’-gemeenschap die van Israëlitische afkomst is, maar enkele generaties geleden gedwongen werd zich tot het christendom te bekeren. Ze willen zich bij hun familieleden voegen die al in Israël wonen, maar ze zitten al meer dan twintig jaar vast in afgeleefde doorgangskampen in afwachting van emigratie. De Israëlische regering heeft toegezegd ze met enkele honderden tegelijk binnen te halen, maar dat tempo is misschien niet langer mogelijk.

Terwijl ze de burgeroorlog in hun voormalige land zien escaleren, roepen Ethiopische Joodse leiders in Israël nu op tot een “Operatie Solomon II” – alweer een noodluchtbrug om de laatste van hun gemeenschap in Addis Abeba en Gondar te redden. Het Israëlische kabinet is het ermee eens dat snelle actie nodig is en Pnina Tamano-Shata, de minister van Aliyah van de regering en zelf een Ethiopische Joodse immigrant, leidt de plannen om hun terugkeer te bespoedigen.

Als antwoord op de dringende oproep van Israël voor onze hulp bij deze luchtbrug, hoopt de christelijke ambassade voor ten minste 200 Ethiopische Joden de vluchten in december te sponseren. 

Aliyah uit Ethiopië op 11 februari 2020

Sinds de Israëlische regering zes jaar geleden besloot om het laatste overblijfsel van zo’n 9.000 Ethiopische Joden naar Israël te laten komen, zijn er tot nu toe ongeveer 4.000 aangekomen. De christelijke ambassade heeft meer dan de helft van die vluchten gesponsord! Met uw hulp kunnen we een belangrijke rol blijven spelen bij het voltooien van de terugkeer van het Ethiopische Jodendom.

Naast het sponsoren van hun Aliyah-vluchten, wordt de ICEJ ook gevraagd om te helpen met educatieve en beroepsopleidingsprogramma’s voor deze nieuwe Ethiopisch-joodse immigranten die zich in Israël vestigen. Ze zullen een enorme verandering meemaken van een plattelandsleven –  dat draait om zelfvoorzienende landbouw – naar een snelle, hi-tech samenleving. Dus weten we door tientallen jaren van samenwerking met de Ethiopische Joodse gemeenschap hier in Israël dat deze nieuwkomers onze hulp voor een lange periode nodig zullen hebben.

Overweeg dus een gulle gift om te helpen met deze noodluchtbrug van Ethiopische Joden. Uw donatie van vandaag kan hun redden uit de gevaarlijke situatie waarin ze nu zitten.

Doneren