“U dan, wees niet bevreesd, Mijn dienaar Jakob, spreekt de HEERE, wees niet ontsteld, Israël, want zie, Ik ga u verlossen uit verre landen, uw nageslacht uit het land van hun gevangenschap …” Jeremia 30: 10a (HSV)Wat leven we in turbulente tijden! De wereldwijde corona-gezondheidscrisis lijkt eindelijk af te nemen en plotseling is er een grote oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Het separatistische conflict in Oost-Oekraïne is sinds 2014 aan het smeulen, maar is nu opzettelijk geëscaleerd met de meervoudige invasie van het Russische leger van hun democratische buurland. Er heerst een wijdverbreide schok en angst, aangezien velen in Oekraïne niet hadden verwacht dat de woedende strijd zo snel zo dichtbij zou komen. En wie weet waar deze oorlog toe leidt, eenmaal losgelaten.

Het brutale bevel van de Russische president Vladimir Poetin om de onafhankelijke geest van Oekraïne te verpletteren, grijpt terug op de onheilspellende Sovjetbezetting van Tsjechoslowakije om de Praagse Lente in augustus 1968 uit te bannen. Deze agressie vormt ook een gevaarlijk pronken met de wereldorde en zou zeer ernstige gevolgen kunnen hebben, vooral voor Israël en het Midden-Oosten.

Tot gisteren waren Israëlische leiders zeer voorzichtig met het wegen van de groeiende crisis tussen Rusland en Oekraïne vanwege de delicate evenwichtsoefening die Jeruzalem moet spelen. Er zijn nog steeds grote Joodse gemeenschappen in beide landen, en Rusland zou gemakkelijk de Israëlische belangen kunnen schaden door zijn militaire aanwezigheid in Syrië en strategische alliantie met Iran.

Ondertussen zijn wij bij de ICEJ bezorgd om de volkeren van zowel Oekraïne als Rusland, en in het bijzonder voor het Lichaam van gelovigen in elke natie die verenigd en verzoend zijn door hun identiteit in Christus. We bidden zeker voor al hun veiligheid en dat ze in deze tijd moed en absoluut vertrouwen in God mogen hebben. We bidden ook dat echte vredestichters opstaan ​​in deze vluchtige crisis om snel een einde te maken aan het geweld en het bloedvergieten.

Joden uit Oekraïne komen aan in Israël
Joden uit Oekraïne komen aan in Israël (2014).

De scherpe escalatie van het conflict in Oekraïne is een tragedie die zich ontvouwt, maar het biedt christenen die van Israël houden ook de kans om Joodse gemeenschappen te helpen die de gevechten in Oekraïne ontvluchten.

De ICEJ is al sinds de jaren tachtig betrokken bij de Aliyah vanuit Oekraïne. We waren vooral actief in het begin van de jaren negentig toen we meer dan 35.000 Oekraïense Joden hielpen vervoeren op weg naar Israël door het Exodus-project te sponsoren. Later kwamen er nog eens 7.000 uit in speciale konvooien die regelmatig door de Zwitserse vestiging van de ICEJ naar West-Oekraïne werden gestuurd. En sinds het conflict in Oost-Oekraïne voor het eerst uitbrak in 2014, heeft de christelijke ambassade meer dan 2.000 Oekraïense joden geholpen met de Aliyah.

Nu heeft het Joods Agentschap voor Israël de hulp van de ICEJ gevraagd bij hun dringende plannen om Joodse families in gevaar te brengen uit Oekraïne en ze naar Israël te vliegen. Als we de Joden en hun naaste verwanten meerekenen, zijn er naar schatting nog 200.000 mensen in Oekraïne die in aanmerking komen om Aliyah te maken.

Waar is nu direct behoefte aan?

Op drie gebieden:

  1. Evacuatie en onderdak: een eerste 3.000 potentiële Joodse immigranten moeten worden gered en tot 2-3 weken onderdak geboden, waarschijnlijk in een derde land, totdat ze per vliegtuig naar Israël kunnen worden vervoerd. De verwachte kosten zijn US $ 850 per persoon.
  2. Reddingsvluchten: de kosten om zo’n 3.000 Joodse immigranten naar Israël te vliegen, bedragen gemiddeld US $ 805 per persoon. Dit is inclusief vliegtickets en busvervoer naar de luchthavens.
  3. Noodhuisvesting en zorg in Israël: als ze eenmaal in Israël zijn aangekomen, kost het ongeveer US $ 1.250 per persoon om deze vluchtelingen-immigranten tot drie maanden te huisvesten en te voeden in opvangcentra en andere noodopvang.

Geef alstublieft genereus aan deze dringende noodzaak om Joodse families te redden die verstrikt zijn geraakt in de gevechten in heel Oekraïne en hen te helpen veiligheid te bereiken in Israël. U kunt een echt, tijdig verschil maken in het redden van Joodse levens uit gevaar.

Houd er ook rekening mee dat deze evacuatie-inspanningen moeilijk en zelfs gevaarlijk zullen zijn voor de betrokkenen. Bid dus alstublieft voor goddelijke bescherming over de vertegenwoordigers van Israël en JAFI, en alle lokale Joodse en Christelijke vrijwilligers ter plaatse in Oekraïne, evenals de Joodse families zelf als ze op weg zijn naar Israël.

Doneer voor het Crisisfonds Oekraïne

Door: David Parsons, ICEJ VP & Senior Int. Spokesman