Het jaar 2021 is een bijzonder vruchtbaar seizoen voor de Terugkeer van de Joden naar hun thuisland Israël. De ICEJ heeft al meer dan 880 Joden geholpen om Aliyah te maken, waaronder een groep van 302 Ethiopische Joden in februari, een vlucht van 226 nieuwe immigranten uit voormalig Sovjet Unie in maart en een derde vlucht van 102 Oliem (nieuwkomers) uit Kazachstan in april.

Dit is bijzonder, wanneer we ons bedenken dat dit tijdens de lockdown vanwege corona gebeurd. Maar gelukkig konden deze Joden toch naar Israël komen in ‘reddingsvluchten’ van het Joods Agentschap gesponsord door de ICEJ. Veel van deze nieuwe immigranten wilden vorig jaar al naar Israël komen. Hun huizen waren al verkocht en hun baan opgezegd, maar konden niet weg. Gelukkig was er nu een opening voor hen.

Onder de 226 Joden die in maart aankwamen waren Ksenia en haar dochter Emilia. Zij kwamen uit Kazan, de hoofdstad van Tatarstan, en ze willen gaan wonen op een kibboets in de Negev, als onderdeel van ‘eerste huizen in het thuisland’ programma. Ksenia heeft een Masters graad in Landbouw en ze hoopt dat de Negev gaat bloeien. Ksenia wilde al jaren Aliyah maken, maar had veel tegenslag. Vorig jaar kon haar moeder wel naar Israël emigreren en nu zij eindelijk ook, met de ‘reddingsvlucht’ vanuit Moskou op 15 maart.

De 502 Ethiopische Joden die de ICEJ dit jaar al heeft geholpen via ‘Operatie Rots van Israël’, hebben vaak nog veel langer moeten wachten. Sommigen zelfs 20 jaar, voordat ze met hun familie in Israël verenigd konden worden. De ICEJ is blij dat ze kan helpen om deze profetie te vervullen.

Ondersteunen van de Aliyah is een belangrijke missie van de ICEJ en deze tijd van corona is dit van levensbelang. Jurgen Buhler, president van de ICEJ zei: ‘Corona versterkt het belang van de roeping van Israël om een veilige plek te zijn voor het Joodse volk.’

Er zijn nog duizenden Joden die wachten op vertrek naar Israël. De interesse in Aliyah is de laatste tijd sterk gestegen, omdat veel Joodse families wereldwijd nu Israël zien als een gezonde plek en beter bestand is tegen economische tegenslag, zoals veel andere landen. Het Joods Agentschap anticipeert op 250.000 nieuwe Joodse immigranten in de komende 3 tot 5 jaren.

Sinds het ontstaan van de ICEJ in 1980 heeft zij meer dan 160.000 Joden geholpen om naar Israël te komen. En dit werk gaat door in 2021. Helpt u mee om deze Bijbelse profetische opdracht te vervullen?

Doneren