Frail elderly Jewish immigrant being evacuated from Ukraine

ICEJ sponsorde een reddingsvlucht van Oekraïense Joden naar Israël

Een groep van 100 kwetsbare oudere Oekraïense Joden die Aliyah naar Israël maakte, landde veilig op Ben Gurion Airport op de derde nacht van Chanoeka.

Voor hen was de derde nacht van het Chanoeka-gebed bijzonder betekenisvol: ‘Gezegend bent U, onze God, heerser van het universum, die wonderen verrichtte voor onze voorouders in hun dagen in dit seizoen.’

Deze dringende reddingsvlucht werd mogelijk gemaakt door de inspanningen van het Joods Agentschap en het noodhulpteam van ZAKA met substantiële financiële steun van ICEJ en verschillende andere organisaties.

In Oekraïne waren Chanoeka-kaarsen soms de enige lichtbron voor sommige Joodse huishoudens.

Deze nieuwe Olim hadden ook een Chanoeka-wonder omdat ze waren ontsnapt aan de meedogenloze bombardementen en stroomuitval die hebben geleid tot wijdverspreide tekorten aan warmte, licht en zoet water.

De 76-jarige Ella Smirnova, die haar huis in Odessa verliet, terwijl ze zich voorbereidde op de Rosj Hasjana-feestdag in september, was gevallen en had haar nek gebroken, ze was volledig verlamd. Ella: ‘Ik ben volledig gehandicapt en beperkt tot mijn bed, dus deze oorlog heeft mijn gevoel van hulpeloosheid versterkt en ik zag geen uitweg. Toen het luchtalarm afging, was het enige dat ik kon bedenken om te proberen me onder de lakens te verstoppen, want de enige manier waarop ik mezelf zou kunnen redden, is als er iemand langs zou komen om me te helpen.’

Dovi Weissenstern, CEO van de ZAKA-noodhulporganisatie vertelde J-Wire Australian News: ‘Deze vlucht met 100 mensen die uit het oorlogsgebied zijn geëvacueerd, is erg emotioneel, vooral in deze dagen van Chanoeka, omdat het een modern symbool is van de heldhaftigheid van de zwakken over de machtige.’

‘De trieste realiteit is dat het grootste deel van de wereld de oorlog in Oekraïne geaccepteerd heeft, terwijl onze teams nog altijd in het veld werken in samenwerking met andere organisaties. Elke dag helpen we overlevenden van de Holocaust, ouderen en mensen die gewond zijn geraakt bij de beschietingen’, merkte Weissenstern op.

De Oekraïense premier Denys Shmyhal zei dat een aantal energie-installaties beschadigd was tijdens de, volgens hem, tiende grootschalige aanval op zijn land. De elfde dergelijke aanval vond plaats op oudejaarsavond.

‘Rusland probeert de Oekraïners voor het nieuwe jaar het licht te ontnemen’, schreef Shmyhal in een Telegram-bericht.

Sinds het begin van de oorlog reageerde ICEJ onmiddellijk in de eerste dagen van het conflict door een grote donatie te sturen om de vluchten van meer dan 300 Olim te betalen. In 2022 ondersteunde ICEJ Aliyah bij de redding van 1.390 Olim uit Oekraïne, waaronder bijna 400 kwetsbare bejaarde senioren en onder hen zo’n 200 overlevenden van de Holocaust. In het ICEJ Haifa Home zijn al 17 overlevenden van de Holocaust opgevangen.

De Israëlische ambassadeur in Oekraïne vertelde de Jerusalem Post dat hij in de winter een nieuwe golf van Aliyah verwacht terwijl de oorlog tegen de infrastructuur voortduurt.

Help ons om deze winter meer kwetsbare, kwetsbare en oudere Joodse mensen thuis te brengen in Israël.

Geschreven door ICEJ-staf
Fotografie: JAFI