Chaya with great grandchild

Voor overlevenden van de Holocaust betekent het de wereld dat ze in staat waren om zich te vestigen, te trouwen en gezinnen te stichten. Ze deden meer dan alleen overleven. En elke keer dat er een achterkleinkind wordt geboren, brengt dat grote vreugde – alsof het een persoonlijke overwinning is op Hitlers snode plannen.

In het ICEJ-tehuis voor overlevenden van de Holocaust in Haifa verwelkomden twee zeer opgewonden bewoners – elk 90 jaar oud – onlangs hun eerste achterkleinkinderen op de wereld!

“Ik ben zo ontzettend blij”, riep Moshe uit. “Ik heb veel geleden in mijn leven, maar ik heb God gevraagd om me te laten leven om mijn eerste achterkleinkind te zien. En nu leefde ik om haar te zien en aan te raken. Wat een plezier!”

Ondertussen was Chaya buiten zichzelf toen ze iedereen een foto van haar eerste achterkleinkind liet zien.

Haar man stierf jong, dus Chaya voedde hun zoon en dochter alleen op. Toen de twee kinderen trouwden, hadden beide stellen moeite om zwanger te worden. Na tien jaar van mislukte pogingen adopteerden ze elk kinderen. Twee jaar later werd haar schoondochter eindelijk zwanger en kreeg ze een zoontje. Zo werd Chaya gezegend met vier kleinkinderen, elk geboren in een ander land – Brazilië, Guatemala, Australië en ten slotte Israël.

“Ik ben zo blij en gezegend met de kinderen en kleinkinderen die ik heb, en ik hou van ze allemaal”, zei Chaya. “Onlangs is mijn kleindochter bevallen van mijn eerste achterkleinkind. Ik kan de vreugde die ik voel niet in woorden uitdrukken. Ik hoop dat God ons verder zal zegenen, dat ons gezin zal blijven groeien. Ik dank Hem dat Hij mij Zijn genade heeft getoond.”

Een nieuw leven ingeblazen

Maya en haar man zijn ruim een jaar geleden gevlucht voor de oorlog in Oekraïne. De eerste maanden van aanpassing aan Israël waren moeilijk. Maya was depressief en had niet de energie of het verlangen om Hebreeuwse lessen bij te wonen. Sinds kort wil ze echter de taal leren en Maria van ons ICEJ-team helpt haar de groep in te halen.

“Het gaat goed met Maya”, verzekerde Maria. “Ze heeft zo’n scherpe geest en zal al snel op gelijke hoogte zijn met de andere studenten.”

“Deze Hebreeuwse lessen hebben me geholpen een nieuw doel in het leven te stellen”, voegde Maya eraan toe. “Ik heb het nu druk en heb geen tijd om depressief te zijn.”

Bingo spelen

Wonen in het Haifa Home geeft bejaarde overlevenden van de Holocaust de kans om door de gevorderde levensfasen te gaan zonder de eenzaamheid die veel ouderen ervaren. Van elke dag samen eten in de eetzaal tot het samen vieren van verjaardagen en feestdagen, de bewoners delen hun leven met elkaar onder de liefdevolle zorg van ons ICEJ-team.

Onze medewerkers proberen continu hun leven te verbeteren op verschillende manieren, zoals leuke activiteiten, persoonlijke aandacht, medische zorg, concerten en de meest recente toevoeging: een wekelijks bingotoernooi.

De bewoners zitten bij elkaar met koffie en gebak en spelen Bingo. De eerste wedstrijden eindigden op een mooie manier, waarbij de winnaar, de 95-jarige Sophie, haar prijs weggaf aan de tweede plaats Boris, die onlangs met zijn vrouw Sveta uit het door oorlog verscheurde Oekraïne is aangekomen.

“Ze zijn nieuw in Israël en ons huis, en hebben niet veel”, legt Sophie uit. “Ik heb niets nodig!”

Eindelijk eruit

Onder onze nieuwe inwoners uit Oekraïne zijn verschillende overlevenden die vanwege hun medische toestand aan huis gebonden zijn. We hebben Viktor en Sonja al op verschillende excursies meegenomen. De ene was naar de top van de berg Karmel, waar je een adembenemend uitzicht hebt op de haven van Haifa beneden. Tijdens een ander uitje genoten ze van het strand langs de prachtige Middellandse Zee.

Sonja, die zelden naar buiten gaat, geniet van elke minuut van onze kleine tochtjes. Toen we het uitkijkpunt Mount Carmel bereikten, hief ze haar gezicht op om wat zon op te vangen en dronk het landschap een tijdje in zich op. Later die avond belde Viktor om nogmaals hun dankbaarheid te uiten voor de vreugde die het zijn vrouw schonk.

Bedankt voor uw steun aan het Haifa Home voor Holocaust-overlevenden van de ICEJ.

Geschreven door Yudit Setz