Het huis voor Holocaust-overlevenden in Haifa blijft bijzonder. Wij mochten er deze zomer opnieuw een kijkje nemen en de verhalen horen. Wij waren er getuige van, hoe iemand uit Australië een cadeau had gestuurd, aan een overlevende van de Holocaust  van ruim 90 jaar. Ze kreeg een mooie zelfgemaakte, kleurige  deken. In de begeleidende brief schreef de Australische, dat ze, terwijl ze het maakte, moest denken aan het verhaal van Jozef, die van zijn vader ook een mooi gekleurde mantel kreeg. Zijn vader wou Jozef zegenen. Zo wou zij, deze mevrouw zegenen. Op bijzondere manier hebben we ervaren, dat giften en liefde geven, hier hand in hand gaan.  De joodse mevrouw, met haar Auschwitz nummer op haar arm, voelde zich als een koningin te rijk  met haar mooie mantel om.

We maakten ook kennis met een mevrouw, die veel last heeft van haar trauma’s uit de oorlog. Voor haar is tekenen en schilderen een manier om dit te verwerken. Haar hele collectie hangt in het Haifa Home. Wij kregen tekst en uitleg van alle creaties. Nu ze hoogbejaard is, vertelt ze haar verhaal, om daarmee haar trauma’s die er nog steeds zijn een plekje te geven.

Na 70 jaar Auschwitz worden deze mensen getroost door dit unieke project, mede door onze Nederlandse stafwerker Diet Setz. Wij hebben  een gift overhandigt namens u. Help ons dit werk te blijven voortzetten.