Als joodse gezinnen op vrijdagavond sjabbat rond vieren, zegenen de vaders hun kinderen en reciteren ze vervolgens uit Spreuken een zegen over hun vrouw. ‘Een uitstekende vrouw, wie kan die vinden? … Ze zoekt wol en vlas, en werkt in verrukking met haar handen … Een vrouw die de Heer vreest, zij zal geprezen worden. Geef haar het product van haar handen en laat haar werken haar prijzen in de poorten.” (Spreuken 31:10, 13, 31)

Al jarenlang ontvangt de ICEJ dozen gevuld met prachtige handgemaakte quilts uit de VS, bestemd voor Holocaust-overlevenden. Deze dekens zijn met liefde en toewijding gemaakt, waar vele uren werk in zit, om het volk van Israël tot zegen te zijn. ICEJ-thuiszorgmedewerker Corrie van Maanen heeft onlangs een aantal van deze quilts afgeleverd tijdens haar wekelijkse bezoeken aan oudere en gehandicapte Russisch-joodse immigranten in Israël.

Mirjam is geboren in Wit-Rusland en is nu in de tachtig. Ze leed zwaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze herinnert zich dat ze de prinses van haar vader was en hoe hij haar hoog boven zijn hoofd kon optillen en de kamer vulde met gegiechel en vreugde. Deze jonge vader verliet zijn gezin tijdens de oorlog en keerde nooit meer terug naar zijn vrouw en dochter. Mirjams moeder leed aan een hartaandoening, maar deed er alles aan om voor haar kleine meisje te zorgen. Aan het begin van de oorlog vluchtten Mirjam en haar moeder per trein naar Siberië, waar ze een tijd als vluchtelingen leefden die gevuld was met angst en honger. Toen de oorlog eindelijk voorbij was, verhuisden ze terug naar Wit-Rusland, maar hadden geen geld en geen vader in huis. Wie zou voorzien? De moeder kon zich niets meer veroorloven dan een koude, vochtige kelderruimte te huren. Er waren geen tegels op de vloer en de ratten renden rond, vooral ‘s nachts. Het trauma uit haar jeugd blijft Mirjam tot op de dag van vandaag bij. Toen Corrie langskwam en haar de quilt gaf, reageerde Mirjam met tranen: “Deze liefde raakt mijn hart!”

Luba, nu 96, maakte in de jaren negentig alijah vanuit Moskou en woont sindsdien zelfstandig in een klein appartement in Jeruzalem. Ze voelt zich vaak eenzaam en maakt zich veel zorgen om haar enige zoon, die erg ziek is. Ondanks haar leeftijd probeert ze hem zoveel mogelijk te helpen. Met de nieuwe gewatteerde deken in de hand en haar vingers er zachtjes tegenaan, was ze onder de indruk van het werk en de schoonheid ervan. “Als je me een cadeau geeft, is het altijd mooi. Ik word er blij van en voel me kostbaar.” Op dat moment nam haar gevoel van liefde het over van haar verdriet.

Of zoals de bejaarde joodse immigrante Sara het zegt: “Het getuigt van liefde en aandacht, en dat we niet vergeten worden.”

Het Finse volk heeft een heel speciale relatie en een lange geschiedenis van liefde voor het volk van Israël. Het is zeker liefde in actie als we denken aan de aliyah uit de voormalige Sovjet-Unie en de rol die Finse christenen gedurende zoveel decennia hebben gespeeld in dit werk van mededogen en profetische vervulling. Er is een grote trouw getoond door deze gelovigen die met rust en toewijding het werk hebben gedaan dat hun handen hebben gevonden om te doen.

Liefde wordt ook getoond in de dozen vol handgebreide wollen sokken die ICEJ regelmatig uit Finland ontvangt. De sokken worden niet alleen gedeeld met de Thuiszorgpatiënten die Corrie wekelijks bezoekt, maar ook met militairen in het leger. Jonge mannen en vrouwen die hun beste jaren moeten geven om de land Israël te dienen en te beschermen. Jonge mannen en vrouwen die zich vaak op moeilijke plaatsen bevinden, waar moed moet heersen over angst om de missies te voltooien waartoe ze zijn geroepen. Wanneer een groep soldaten de warme sokken in ontvangst neemt, vullen vele vreugdekreten en dankwoorden de lucht.

In Nederland is er een stad in de buurt van de Noordzee die bekend staat om hun langdurige liefde voor Israël. Een groep vrouwen breit daar het hele jaar door de mooiste babykleertjes. Als er een doos aankomt, deelt Thuiszorg de pakketten met een organisatie in Tel Aviv en een in Beersheba die ongeboren baby’s beschermen. Wanneer vrouwen – soms heel jong of in moeilijke gezinssituaties – zwanger worden, is een abortus vaak het advies dat ze krijgen. Maar de mensen van deze organisaties willen deze vrouwen in crisiszwangerschappen helpen door het ongeboren leven te beschermen en materiële en emotionele hulp te bieden. Zowel Joodse als Arabische vrouwen vinden hulp bij de toegewijde medewerkers. De vrouwen worden vooral geholpen bij het doorlopen van het proces van afwijzing tot acceptatie van zichzelf en hun jonge kind.

Het ontvangen van een pakket met handgemaakte items die iemand met liefde heeft gemaakt, is een bron van troost en genezing. “Deze kleine daden van liefde hebben vaak een veel groter effect dan we ons vaak realiseren”, zegt Oxana, die het werk leidt in Beersheba.

Vandaag wil de Christelijke Ambassade het licht laten schijnen op al die supporters over de hele wereld die zich op zeer persoonlijke manieren inzetten om Israël te zegenen en liefde te tonen. Naast dit handwerken, hebben we vele anderen nodig die doneren aan het werk van ICEJ Thuiszorg – uw uitgestrekte handen en voeten hier in het Land van Israël. Overweeg alstublieft om uw deel te doen om deze dierbare zonen en dochters van Israël te troosten.

Doneren