Al meer dan zes weken helpt de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem Israël bij het opvangen van een massale golf van duizenden Joden die ontworteld zijn door de wrede oorlog in Oekraïne. We hebben uw hulp nodig om meer van deze bedreigde Joodse families in veiligheid te brengen in Israël, en om degenen die al hier zijn te helpen bij het lange proces van integratie in de Israëlische samenleving.

De ICEJ is betrokken geweest bij alle stadia van de huidige golf van Aliyah vanuit Oekraïne, van het helpen afhandelen van het eerste telefoontje van potentiële immigranten op een speciale noodtelefoon voor Oekraïense joden, tot transport, tijdelijke huisvesting en vluchten op weg naar Israël, en ten slotte om hen te helpen zich in het Land te vestigen.

Tot dusver zijn in slechts een paar weken tijd meer dan 7.000 Joodse oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne in Israël aangekomen. Duizenden Russische Joden zijn ook naar Israël gevlucht, verdreven door de dalende economie en het verlies van vrijheden daar.

Veel van de inspanningen van de ICEJ om te helpen met deze dringende immigratiegolf worden gedaan door onze steun van het Joods Agentschap voor Israël, dat toezicht houdt op de algehele Aliyah-operatie. Dit omvat onze sponsoring van vluchten voor 620 van de nieuwe immigranten tot nu toe. Onze resterende inspanningen worden uitgevoerd in samenwerking met andere partners ter plaatse in Oekraïne, in nabijgelegen landen of in Israël.

Een speciale operatie die we hebben ondernomen, is het evacueren van Holocaustoverlevenden uit belegerde steden in Oekraïne en ze zo snel mogelijk veilig naar Israël te brengen. In samenwerking met een moedig reddingsteam in Oekraïne heeft de Christelijke Ambassade geholpen om meer dan 60 Holocaust-overlevenden te halen en te tellen. Via onze Europese vestigingen hebben we ook enkele tonnen noodhulp geleverd aan Joodse oorlogsvluchtelingen in Warschau, Polen. En de ICEJ heeft welkomstmanden uitgedeeld aan honderden Oekraïense Joodse families die Israël al hebben bereikt.

Normaal gesproken hebben Joodse families die Aliyah maken tijd om hun verhuizing naar Israël te plannen. Maar de gevechten in Oekraïne hebben duizenden Joden gedwongen overhaaste beslissingen op leven en dood te nemen, vaak terwijl ze op de vlucht zijn. Ze zijn met heel weinig in Israël aangekomen, en velen moesten hun echtgenoten en vaders achterlaten terwijl de oorlog nog voortduurt.

Na hun landing op de luchthaven Ben-Gurion worden deze nieuwe Oekraïense immigranten in hotels geplaatst of bij familieleden ingetrokken, terwijl lokale gemeenten meer permanente huisvesting voor hen voorbereiden. Maar al snel zullen ze voor zichzelf moeten zorgen, de Hebreeuwse taal moeten leren en moeten proberen een baan te vinden om hun gezin te onderhouden.

Wij willen er zijn voor deze nieuwkomers in Israël, die een gruwelijke oorlog moesten ontvluchten met zo weinig bezittingen en nu hun weg moeten banen in een nieuw land. We zijn vooral bezorgd om de tientallen Holocaust-overlevenden die we hebben geholpen om te ontsnappen aan de gevechten in Oekraïne, maar die nu afhankelijk zijn van anderen terwijl ze proberen de rest van hun leven hier in Israël te leven. Help ons alstublieft om in de toekomst voor hun speciale behoeften te zorgen.

Tegelijkertijd bereidt Israël zich voor om de geplande luchtbrug van zo’n 3.000 Ethiopische Joden te lanceren, met hopelijk volgende week de eerste vluchten tijdens de Pesach-vakantie. De ICEJ heeft toegezegd JAFI ook te helpen bij deze belangrijke Aliyah-operatie.

We zijn alleen in staat om al deze Aliyah-inspanningen uit te voeren dankzij zorgzame christenen die de kans begrijpen die we hebben om wanhopige Joodse families te helpen in hun tijd van nood. Overweeg dus alstublieft een gulle gift voor onze dringende Oekraïense Aliyah-inspanningen.