Toen een groep ICEJ-medewerkers zich onlangs verzamelde rond tafels die hoog waren opgestapeld met keurig gestapelde dozen met voedsel, rolden ze de mouwen op en vormden binnen de kortste keren een productielijn om de producten in 164 tassen te verpakken die waren bestemd als cadeau voor arme Israëlische Arabische families die het moeilijk hebben door de coronacrisis.

Al snel reed er een auto door Israël, van Jeruzalem naar Nazareth en terug naar Bethlehem, waar het team een ​​ontmoeting had met lokale Arabische predikanten die de bezorging van de voedselpakketten aan de wanhopige families coördineren.

“Een Arabische predikant in Jeruzalem vertelde hoe hij bemoedigd was door onze steun in deze tijd”, zei AID-assistent Jannie Tolhoek. “Ontmoedigd door een jaar van afnemende bezoekersaantallen in zijn kerk, betekent het bezorgen van voedselpakketten aan gezinnen in zijn gemeente, voor hem dat hij een manier heeft om zijn gemeente in moeilijke tijden te helpen. Hij kreeg zo ook de mogelijkheid om de leden uit te nodigen terug naar de kerk te gaan terwijl het land weer opengaat.”

Jannie Tolhoek in Nazareth
Jannie Tolhoek in Nazareth

“We zijn verheugd dat onze geschenken bruggen zullen bouwen en aanmoedigen middenin de wanhoop”, voegde Jannie eraan toe. “Deze geschenken laten de mensen ook zien dat we om hen geven en dat ze niet worden vergeten. De hulppakketten gaven een vleugje hemel, gaven hoop aan de hopelozen en moedigden aan om te blijven vertrouwen. “

Bij aankomst in Nazareth voelde Nicole Yoder, vicepresident van ICEJ voor AID en Aliyah, zich zo nederig toen ze terugdacht aan de ontmoetingen met elk gezin en hun warme gastvrijheid.

“We kwamen met een cadeau, maar gingen nooit weg zonder dat we drankjes, fruit, koekjes of andere kleine versnaperingen kregen aangeboden – wat ze maar in ruil daarvoor konden geven”, zei ze. “Een familie bood ons zelfs koekjes aan uit het verzorgingsgeschenk dat we ze zojuist hadden gegeven. Het meest waardevolle deel was onze gebedstijd samen, die vaak eindigde met de voorganger die leidde in een lofzang in meerdere talen!”

Zittend in een tuin, genietend van de aroma’s van vers gezette Arabische koffie, hoorde het AID-team hoe Mary (oorspronkelijk uit Bethlehem) en Kamal (oorspronkelijk uit Egypte) het afgelopen jaar hebben geleden onder de pandemie. Kamal verklaarde zijn verdriet over het feit dat hij zijn winkel met huishoudelijke artikelen in de plaatselijke shouk (markt) moest sluiten. Ondanks hun moeilijke omstandigheden streeft dit hechte gezin ernaar elkaar te helpen, waarbij een zoon werkt om de studie van zijn broer te ondersteunen.

Uitzicht over Nazareth

Toen Jannie en Nicole Assam en Adalea ontmoetten in hun huis bij de shouk in Nazareth, hoorden ze hoe Assam hun woongedeelte bouwde met uitzicht op de historische stad. Maar zonder geld om het werk te voltooien, bedekken doorzichtige plastic zakken nog steeds de kozijnen terwijl ze wachten op betere dagen. Ondanks hun moeilijke omstandigheden aarzelden ze niet om hun hart en huis te openen met traditionele warme Arabische gastvrijheid. “Deze bezoeken zijn niet alleen een zegen voor hen, maar ze zegenen ons ook en inspireren ons om hoopvol, glimlachend en dankbaar te blijven, zelfs in moeilijke tijden”, merkt Jannie op.

Op weg naar Bethlehem ontmoette het AID-team pastor Naim Khoury, die vertelde over Gods goedheid jegens hem tijdens zijn 42 dagen van ellende in het ziekenhuis met COVID-19 en zijn wonderbaarlijke herstel. Nu het coronavirus nog steeds wijdverbreid is in Bethlehem, zijn veel mensen bang en blijven de uitgaansverboden en wegversperringen van kracht. Desalniettemin werd het AID-team voor een speciale kerkdienst uitgenodigd om te bedanken, waarna ze de zorgpakketten deelden. Jannie herinnert zich dat veel mensen haar kwamen vragen om te bidden voor hun familieleden die corona hebben.

Elvira, de vrouw van pastor Khoury, vertelde over hun vele uitdagingen. “We krijgen niet alleen telefoontjes van kerkleden die om hulp vragen, maar ook van andere gezinnen die het hard nodig hebben. Helaas neemt de behoefte toe ”, zei ze. “En we zijn zo dankbaar dat de ICEJ bij ons is, onze mensen te eten geeft en een heerlijke geur achterlaat.”

Uitdelen van de tassen in Efrat, met onder andere Rabbi Riskin

Het AID-team maakte een afslag naar het nabijgelegen Efrat en werd hartelijk begroet door de legendarische rabbijn Shlomo Riskin van de stad. Samen deelden ze voedselgeschenken uit aan nog eens veertien lokale Arabische families waarvan de leden op een religieuze school in de joodse gemeenschap werken. Deze arbeiders steken elke dag de grens over en hebben tussen de 6 en 25 jaar trouw gediend op de plaatselijke school.

Elk zorgpakket bevatte speciaal geselecteerde etenswaren om gezonde maaltijden voor de gezinnen te garanderen. De tassen werden met nederige dankbaarheid ontvangen, maar de boodschap dat christenen van over de hele wereld zorgdragen voor deze Arabische families die in het land Israël wonen, sprak boekdelen.

Dank u voor uw vriendelijke donatie, die het voor ons mogelijk maakt om deze en andere worstelende gezinnen in Israël te ondersteunen. Blijf ons alstublieft helpen om nog veel meer armen te bereiken uit alle sectoren van de Israëlische samenleving die de hoop levend willen houden temidden van deze moeilijke tijd.

Doneren