“Heb ik u niet geboden? Wees sterk en moedig. Wees niet bang; laat u niet ontmoedigen, want de Heer, uw God, zal met u zijn, waar u ook gaat.”

Deze krachtige woorden uit Jozua 1:9 vormden de spirituele basis voor de ICEJ Arise young adults zomertournee van vorige maand, toen 17 jonge gelovigen van over de hele wereld samen door het land Israël reisden. In een wereld waar opkomen voor de waarheid van Gods woord neerkomt op het worden van een sociale verschoppeling, moeten jonge mensen alle moed putten die ze kunnen voordat ze besluiten naar Israël te reizen. Gelukkig dienen we een trouwe God die belooft dat als we Hem zoeken, we Hem zullen vinden, en dat is precies wat er gebeurde tijdens de twaalf verbazingwekkende dagen van deze tour.

Afkomstig uit Canada, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, arriveerde de Arise-reisgroep half juni voor hun allereerste reis naar Israël. De meesten konden komen dankzij een speciaal Arise-beursprogramma aangeboden door ICEJ-Canada.

De tour begon in de historische haven van Old Jaffa en de trendy straatmarkten in Tel Aviv. Ze stuitten al snel op een bloeiende metropool gebouwd op wat minder dan een eeuw geleden kale zandduinen waren.

We reisden vervolgens naar het noorden langs de kust naar de berg Karmel en vertelden het verhaal van Elia de profeet op de berg waar hij een moedig standpunt voor God innam te midden van een afgodische generatie.

De volgende dagen werden besteed aan het bezoeken van Bijbelplaatsen rond het Meer van Galilea, het verkrijgen van inzicht in het historische en strategische belang van de Golanhoogten voor Israël en het hebben van een traditionele maaltijd met de lokale Druzengemeenschap.

Arise-Galilea

Vervolgens kwam de groep aan in Tiberias en ging aan boord van een ‘Jezus-boot’ voor een zeiltocht op het Meer van Galilea. Noch de jetlag, noch het ritme van de golven kon hen ervan weerhouden om een speciaal moment van aanbidding in het midden van het meer te lanceren. De Geest van God bewoog zich onder ons toen ieder zijn hart uitstortte voor God.

Vanuit Galilea waagden we ons in het Bijbelse hartland van de Shomron, of Samaria, en zagen profetieën tot leven komen door heidense christenen die wijngaarden plantten voor de lokale Joodse gemeenschappen in vervulling van Jeremia 31.

Na een lange rit door de Jordaanvallei kwamen we aan bij het Kfar Hanokdim Bedoeïenenkamp voor kameelritten, een bedoeïenentheeceremonie en een vreugdevuur. De volgende ochtend waren we getuige van een prachtige zonsopgang vanaf het bergfort masada, gevolgd door een ontspannende dobber in de Dode Zee.

Eindelijk ging de tour gepaard met onze beklimming naar Jeruzalem! De groep toerde eerst door de oorspronkelijke hoofdstad van koning David, Hebron, met de woordvoerder van de lokale Joodse gemeenschap Yishai Fleisher. De lange, ononderbroken geschiedenis van Joden in Judea die zorgden voor het graf van hun patriarchen en matriarchen, te beginnen met Abraham en Sara, liet een sterke indruk achter.

Vervolgens kwam er een bezoek aan het traditionele Herdersveld, gevolgd door een stop bij de First Baptist Church of Bethlehem om te horen van de lokale Arabische voorganger Naim Khoury, die dapper achter Gods blijvende verbond met Israël heeft gestaan tegen hoge kosten. De hele groep was tot tranen toe geroerd door zijn getuigenis van vervolging door zijn eigen volk en reageerde met een krachtige tijd van gebed voor de kerk en de omliggende Arabische gemeenschap.

Ontstaan op ICEJ HQ

De volgende ochtend werd doorgebracht in Yad Vashem om te leren over de Holocaust en de trieste geschiedenis van christelijk antisemitisme. Van daaruit toerde de groep door het Friends of Zion Museum en eindigde op het hoofdkantoor van ICEJ om dieper in te gaan op waarom christenen Israël zouden moeten steunen. Ook kregen we van Eva Erben te horen over haar dramatische levensverhaal als Holocaustoverlevende. Eva drong er bij de Arise-groep op aan om altijd de beslissingen van hun leiders te onderzoeken en nooit onrecht te accepteren.

De volgende dag hadden we een tijd van persoonlijk gebed bij de Westelijke Muur voordat we de Joodse wijk van de oude stad bezochten en vervolgens de Sjabbat verwelkomden met een traditionele maaltijd georganiseerd door een Joodse familie in Ma’ale Adumim.

De resterende dagen in Jeruzalem werden besteed aan het bezoeken van de historische christelijke plaatsen in de stad en het tot leven zien komen van de Bijbel door de vele verbazingwekkende archeologische ontdekkingen in de stad van David.

Op de laatste dag van de tour gingen we naar het grensgebied van Gaza om uit de eerste hand de harde realiteit te zien waarmee Israëli’s worden geconfronteerd die leven onder de constante dreiging van raketten en de positieve impact die de ICEJ heeft op deze kwetsbare gemeenschappen.

Arise tour met IDF-soldaat

Toen de tour ten einde liep, was de afscheidsbijeenkomst een levendige tijd waarin iedereen deelde wat ze hadden geleerd tijdens onze tijd samen. Een jongeman die de tour redelijk sceptisch over Israël was begonnen, verklaarde dat het Joodse volk hier terecht thuishoort – iets dat hij graag met vrienden thuis wilde delen. Talloze anderen voelden dat Israël diep in hun hart was geplant, terwijl hun geloof en relatie met God nooit meer hetzelfde zouden zijn.

Overal waar we kwamen, was deze groep jonge christenen volledig betrokken bij het verhaal van Israël. Ze stelden diepe en doordachte vragen over de God van de Bijbel en de mensen die Hij vandaag de dag nog steeds in het Land verzamelt. We spraken over het Israëlisch-Palestijnse conflict en hoorden rechtstreeks van lokale Joden en Arabieren over het leven hier.

God bewoog inderdaad machtig tijdens de ICEJ Arise zomertour 2022. Overweeg dus om een jongvolwassene op onze volgende Arise-tour naar Israël te sturen! Je kunt hun kijk op Israël veranderen en hun wandel met de Heer voor altijd beïnvloeden.

door: Lily Sironi, ICEJ Arise directeur