Veel Holocaust-overlevenden naar Israël gebracht

De meedogenloze oorlog die in Oekraïne woedt is nu meer dan een maand oud en heeft meer dan tien miljoen mensen uit hun huizen verdreven. Ongeveer vier miljoen Oekraïense vluchtelingen zijn naar het westen gevlucht naar buurlanden, waaronder duizenden Joden. De Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem is betrokken bij tal van inspanningen om Oekraïense Joden uit dit conflict te redden en in veiligheid te brengen in Israël. We zijn momenteel betrokken bij alle stadia van deze noodgolf van Aliyah: van het weghalen van oudere Holocaust-overlevenden uit hun huizen in onder vuur liggende steden, tot het in veiligheid brengen van Joodse families en het voorzien in hun onmiddellijke behoeften, tot het naar Israël vliegen en hen helpen zich te vestigen in het land.

Als gevolg van dit conflict zijn de afgelopen maand meer dan 6.000 Joodse immigranten in Israël aangekomen. De meerderheid van hen is gevlucht voor de gevechten in Oekraïne, terwijl honderden Rusland hebben verlaten en nog veel meer worden verwacht vanwege de scherpe economische neergang als gevolg van westerse sancties. Nog eens 7.000 Oekraïense Joden wachten momenteel in Oost-Europa op Aliyah-vluchten naar Israël, terwijl meer Russische Joden een uitweg zoeken uit een land dat zijn grenzen is gaan sluiten.

De ICEJ verstrekt fondsen aan het Joods Agentschap voor Israël om te helpen bij het hele evacuatie- en Aliyah-proces voor Oekraïense Joden, inclusief de kosten van busvervoer uit het oorlogsgebied, tijdelijk onderdak in de buurlanden, alle noodzakelijke medische zorg, de vluchten naar Israël, en de dringende integratiebehoeften van de nieuwe immigranten.

Sinds we drie weken geleden de eerste vlucht van Oekraïense Joodse immigranten verwelkomden, heeft de ICEJ transport, huisvesting en Aliyah-vluchten gesponsord voor meer dan 500 van deze wanhopige oorlogsvluchtelingen die naar Israël komen. We verwachten volgende week meer van onze gesponsorde vluchten van Oekraïense Joden te begroeten. Bovendien helpt de christelijke ambassade JAFI met de integratiefase, aangezien deze nieuwkomers enkele maanden in hotels en gemeentelijke woningen in heel Israël zullen verblijven terwijl ze zich aanpassen aan hun nieuwe leven in Israël.

Naast onze steun aan JAFI’s nood-aliyah-operaties in Oekraïne, hebben de christelijke ambassade en haar regionale vertegenwoordigers een aantal andere inspanningen gelanceerd om Oekraïense joden te helpen Israël te bereiken. Onder deze inspanningen zijn:

>> Het leveren van een ton aan noodhulp gevraagd door de opperrabbijn van Warschau om de lokale Joodse gemeenschap te helpen zorgen voor tientallen Oekraïense Joodse vluchtelingen die bij hen onderdak hebben gevonden in afwachting van vluchten naar Israël.

>> Onze alarmcentrales voor Holocaustoverlevenden in Haifa en Jeruzalem gebruiken om de stroom oproepen te beantwoorden die naar de speciale hotline van het Joods Agentschap komen voor Oekraïense en Russische Joden om te informeren naar het maken van Aliyah. Verschillende ICEJ-medewerkers die de Oekraïense en Russische taal spreken, hebben zich ook vrijwillig ingezet voor het callcenter.

>> Hulppakketten bezorgen aan honderden nieuw aangekomen Oekraïense Joden in hun hotels en tijdelijke huisvesting. De hulpmanden bevatten lakens, handdoeken, toiletartikelen, vouchers voor kleding en huishoudelijke artikelen, eten en speelgoed en spelletjes voor de kinderen. Sommige Joodse jongeren die we met deze hulppakketten helpen, zijn zonder hun ouders in Israël aangekomen.

Naast deze inspanningen werkt ICEJ ook samen met een Israëlische liefdadigheidspartner ter plaatse in Oekraïne om tientallen Holocaust-overlevenden in veiligheid te brengen, hun vluchten naar Israël te sponsoren en hen te helpen zodra ze hier zijn.

Het team dat we sponsoren heeft een zeer gevaarlijke missie op zich genomen, die de aandacht heeft getrokken van de Israëlische en internationale media. Ze hebben herhaaldelijk reizen gemaakt naar enkele van de zwaarst getroffen steden en regio’s in Oost-Oekraïne – zoals Donetsk, Kharkiv, Dnipro en Marioepol – om oudere overlevenden van de Holocaust in veiligheid te brengen.

Deze overlevenden zijn in de 80 en 90 en de meesten zitten in een rolstoel of hebben een rollator nodig. Vaak zijn speciaal uitgeruste busjes en ambulances nodig om deze gehandicapte evacués op te halen. Familieleden zijn er meestal om hen te helpen afscheid te nemen van huizen waar ze hun hele leven hebben gewoond. En vanuit deze onder vuur liggende steden kan het enkele dagen duren om Polen en Roemenië te bereiken voor de vluchten naar Israël. De meesten komen met een gezin, maar voorlopig is het beperkt tot vrouwen en kinderen, aangezien de mannen tussen 18 en 60 jaar moeten achterblijven om het land te helpen verdedigen. De hoop is dat ze later komen.

Donderdag werden zeven Holocaust-overlevenden opgehaald uit Kiev en vertrokken ze met enkele van hun familieleden op weg naar Warschau. We zullen hun reis over meerdere dagen volgen en kijken ernaar uit om ze volgende week in Israël te verwelkomen. Dan komt de taak om ze te vestigen in tehuizen en zorginstellingen waar aan hun speciale behoeften kan worden voldaan. Ongetwijfeld zullen er meerdere worden opgenomen in het unieke huis van de ICEJ voor overlevenden van de Holocaust in Haifa.

Deze toename van Aliyah vanuit Oekraïne, Rusland en zelfs Wit-Rusland zal naar verwachting de komende maanden aanhouden. De kosten om Oekraïense joden te evacueren en vervolgens onderdak te bieden en naar Israël te vliegen, bedragen momenteel gemiddeld ongeveer 900 euro per persoon.

Dus geef vandaag alstublieft uw beste geschenk om onze dringende inspanningen te ondersteunen om Joden uit gevaar in Oekraïne te evacueren en ze veilig thuis te brengen in Israël.

doneer vandaag: doneren.icej.nl

Door David Parsons, ICEJ VP & woordvoerder